16 Декември, 2017 06:30 1 404 4

Стига вече! Разберете се!

  • мартин шулц-
  • ангела меркел-
  • германия-
  • избори-
  • правителство-
  • кабинет

Германските консерватори и социалдемократи трябва бързо да се споразумеят

Стига вече! Разберете се! - 1
Снимка: БТА/ AP

Съвсем ясно ни стана, че социалдемократите имат проблем, и то сериозен проблем да управляват за пореден път заедно с ХДС и ХСС. Защото през последните четири години те бяха напълно обезличени от Ангела Меркел, както впрочем се случи и с Партията на свободните демократи между 2009 и 2013, които по онова време партнираха на канцлерката. ГСДП с удоволствие би отишла в опозиция, за да се възстанови от сегашната си криза – това също ни стана пределно ясно. Но ясно е и нещо друго: че само новият съюз между ГСДП и ХДС/ХСС е в състояние да предотврати провеждането на предсрочни избори.

Затова в сряда вечерта (13.12.) ръководствата на трите партии в продължение на два часа и половина проведоха „политически сондажи". Какво ли означава модната дума „сондажи" в случая? Явно става дума за процес на взаимно оглеждане, проучване и търсене на допирни точки с другата страна, както и на взаимен интерес за създаване на някакъв общ проект.

Но нали се познават!

Само че тези, които сега опипват почвата за разбирателство помежду си, всъщност се познават твърде добре: те са управлявали съвместно през последните четири години. Нещо повече – те и в момента управляват Германия със служебно правителство. Човек би могъл да предположи, че подобни партньори ще са в състояние веднага да започнат да преговарят без някакви допълнителни „сондажи". За наша изненада научаваме, че разговорите в сряда вечерта не са били дори и сондажи, а само „предварителни разговори за започване на сондажи". А за мястото на тези разговори до последно се пазеше пълна тайна, все едно че ставаше дума да се организира размяна на шпиони.

Причината за всичко това е следната: ГСДП, която всъщност искаше да излезе в опозиция, сега е длъжна да показва, че по никакъв начин не желае да влезе в правителството. А ако все пак го направи – то ще е само в много краен случай и почти по принуда. Междувременно социалдемократите представят всевъзможни странни идеи – например за някаква „Коалиция за коопериране" (КоКо). Тази политическа новост би трябвало да е нещо като „полуправителство", в което социалдемократите в едни случаи участват в управлението, а в други – не.

Стига толкова!

От всичко това на човек просто му писва и му иде да изкрещи: „Стига толкова!". Може наистина да се окаже невъзможно широката коалиция да управлява още четири пълни години, но поне би трябвало да е възможно да се преговаря по този въпрос – незабавно и без няколкоседмични протакания.

В съдържателно отношение социалдемократите ще имат възможност да прокарат толкова много свои идеи, колкото отдавна не им се е удавало, тъй като Ангела Меркел се нуждае от тях като партньор. Ако ли не – ще има нови избори. Възможно е да се състави и правителство на малцинството, но тук пък канцлерката започва да се държи като капризно дете – защото в този случай би ѝ се налагало да обяснява, аргументира и се бори за всяко свое начинание пред парламента. А тя не обича подобни неща, това вече го знаем. Може би все пак би се оказала принудена да го стори. Но какво пък, в живота има и по-тежки неща.

Нима трябва изрично да припомняме, че - независимо от всички споменати душевни терзания, неразположения и претенции - все пак става дума за двете партии, които на последните парламентарни избори в Германия заеха съответно първо и второ място по брой получени гласове? И че за тях са гласували милиони. Така че – стига толкова самосъжаление, ами започвайте да разговаряте по същество! И то сега. Без каквито и да е сондажи повече. Защото никой няма нужда от подобни неща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига с тая пропаганда

    6 1 Отговор
    на DW... Политик=кръвопиец и предател на народа. На всички пожелавам да последват Чаушеску.
  • 2 ha ha ha

    8 1 Отговор
    Това, ако беше БОКО, досега да е предизвикал избори и манипулирал вота да си управлява сам :D
  • 3 Бесен Язовец

    0 7 Отговор
    Анчето само с поглед го уничтожава тоя, браво Анче велика си !
  • 4 Боримир

    5 0 Отговор
    Тая баба вече му изпусна края.Напълни държавата с мюсулмани и вече ги превззеха от вътре.Бавно но сигурно след 50 години Германия ще бъде претопена.
Новини по държави: