16 Декември, 2017 08:25 3 005 17

Вашингтон: Стената на плача остава в Израел

  • израел-
  • ерусалим-
  • стена на плача-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Подобна позиция заплашва да разпали още повече напрежението в региона

Вашингтон: Стената на плача остава в Израел - 1
Снимки: БТА/АР

САЩ предвиждат Стената на плача в Източен Ерусалим да остане в Израел в съответствие с евентуалното мирно споразумение с палестинците. Това заяви високопоставен представител на правителството на президента Доналд Тръмп, цитиран от Reuters.

Агенцията отбелязва, че това изказване заплашва да разпали още повече напрежението, което и без това е силно сред палестинците и арабския свят като цяло заради решението на Тръмп да признае цял Ерусалим за столица на Израел.

"Не можем да си представим ситуация, при която Стената на плача да не е част от Израел", каза въпросният източник, пожелал анонимност, преди посещението на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в региона следващата седмица.

Стената на плача, остатъците от западната стена на Втория храм в Ерусалим, е свещено място за последователите на юдаизма. Тя се намира на място в града, което е точка на религиозно напрежение между евреите и мюсюлманите. Първите го наричат Храмовия хълм, а вторите - Благородното светилище.

Представителят на Вашингтон коментира, че Тръмп е доказал с признаването на Ерусалим за столица на Израел, че държи на думата си, и настоя, че президентът е ангажиран с постигането на мир.

Вашингтон: Стената на плача остава в Израел

"Очаквахме гневните реакции, но ще продължим да работим здраво по нашия план. . . Разбираме, че палестинците може да имат нужда от малък период на отрезвяване, но няма проблем. . . Така че ние ще сме готови, когато палестинците станат готови да възобновят преговорите, но междувременно ни чака много работа", каза представителят на американското правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    9 25 Отговор
    Браво бат Дончо, стената на плача си е наша, еврейска и чалмите нямат работа там !

    Коментиран от #2

  • 2 Гошо хубавеца

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Аз не мога да разбера защо се говори само за чалми и сапуни ,а християните оставаме на заден план все пак там е и Божи гроб ,а ти ходи си разбий язовската глава в тъпия ви зид!!!

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Бесен Язовец

    5 18 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо хубавеца":

    Ако трябва и ще си я разбия, но зида винаги си е бил наш и ще бъде !
    А ти недей така да обиждаш, аз не съм написал нищо против твоята религия, виж иначе, чалмите не са ми по нрава !
  • 4 Боримир

    15 3 Отговор
    Голяма работа няма що.Разправии за един голям камък.Тия хептен са се побъркали.Да вземат и да го преместат тоя камък или да го натрошат с един къртач и да се приключва.

    Коментиран от #8

  • 5 ha ha ha

    12 6 Отговор
    Дядката си мисли, че палестинците ще клекнат, ама нъцки!

    Ще духате супата по-всички параграфи!
  • 6 село

    5 3 Отговор
    Една атомна бомба в тоя град и да се свършва хилядолетния спор
  • 7 впечатлен

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо хубавеца":

    Не се изненадвам от вулгарните тъпи и невежи коментари. За въпросния "язовец" светът се дели на чалми и сапуни, това е научил през живота си. Ужасяващото е, че подобни на него под път и над път в нещастната ни държава! Йерусалим е свещен исторически библейски град, арабите са се заселили там в момент, когато е бил незащитен. Когато посетиш този град, нещата ти стават ясни, това е град с атмосфера, с духовност. Обявяването му за столица на Израел никак не означава, че джамиите са застрашени., защото евреите са културен и толерантен народ. За разлика от мързеливите и подли араби.
  • 8 отговор

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "Боримир":

    Абе хора, що се хабите да пишете глупости, като нищо не ви е ясно!? Какъв камък бе, това е вековна стена, изградена с труд и благоговение, за израелците тя е връзка с Бога. Хайде да вземете да попрочетете нещо и тогава да пишете тъпотии! Защото българското невежество и простащина са най-нахалните на света. Простакът е забогатял, отглежда нещастни животни, коли ги, за него духовността не съществува, пияна мутра, олигавена и самодоволна! И ревем, че изчезваме! Ако е така, това се случва по Волята Божия!

    Коментиран от #9, #12

  • 9 един

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "отговор":

    Тия не се ли кланят на змията, не на Бог?
  • 10 касапина

    3 9 Отговор
    Израел ще изчисти всичко мюсюлско то светия град

    Коментиран от #13

  • 11 Бесен Язовец

    6 4 Отговор
    Прървобитните се карат за разни богове и зидарийки от преди 3000 г. Кукава история
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 колко си прост

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "касапина":

    Точно така... унищожихме друхите животински видове, защото имаме право само ние да съществуваме, сега е ред и на хората :D
  • 14 некойси

    10 0 Отговор
    Позицията на щатие върху какво се основава?
    Какво общо имат с израел, освен че американския данъкоплатец издържа евреите и военно-промишления комплекс ги въоръжава до зъби?
  • 15 Учуден

    4 0 Отговор
    Не мога да разбера защо винаги е-"Саймън казва"? Един път Саймън казва нищо, че има резолюция на ООН за този град. Друг път Саймън казва и си ходи където иска, дори без да има резолюция на ООН! Саймън казва това, Саймън казва онова!
  • 16 палестина

    3 0 Отговор
    ако искат еврогейците да нямат бежанци да си приберат мръсните чифути в европата и да се върнат беженците по държавите...Че тая еврогейска цивилизация ги натресе в палестина и никога няма да има мир.
  • 17 ВМРО

    4 2 Отговор
    англичаните да им бяха дали територия далече от европа.евреите са като циганите скитащо племе и никога са нямали държава.Все едно да направят циганска държава на чужда територия.