16 Декември, 2017 10:40 4 308 2

Невероятно, Австралия се движи

  • австралия-
  • тропик-
  • тропик на козирога-
  • навигация

Държавата - континент се е преместила с 1,8 метра на север

Невероятно, Австралия се движи - 1
Снимка: Shutterstock

Австралия, "яхнала" най-бързо движещата се тектонска плоча на планетата, продължава да се мести на север, което налага осъвременяване на географските координати на държавата-континент, предаде Reuters.

Според новите данни Австралия се е изместила с 1,8 метра в североизточна посока спрямо познатото й местонахождение на картите. Учените са решили да базират новите координати върху прогнозираното местоположение на континента на 1 януари 2020 г.

"Австралийците са в процес на преместване и се движат на север, въпреки че голямата част от тях дори не го забелязват", казва министърът на природните ресурси и по въпросите на Северна Австралия Матю Канаван.

Австралия се придвижва на север с по седем сантиметра годишно, в резултат което се налага да бъдат внасяни корекции в географското й положение. Предишната поправка е направена през 1994 г.

Осъвременяването е необходимо, за да се осигури безпроблемна работа на навигационните системи.

Невероятно, Австралия се движи
Снимка: БТА/АР

"От пристигането на аборигените преди около 50 000 години, Австралия се е преместила с 3,5 километра. При тази скорост само след 30 милиона години целият континент ще се намира на север от Тропика на Козирога, променяйки съществено географията на региона. Мисля, че това е очарователно", казва законодателят Мишел Ландри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    7 1 Отговор
    Само след няколко години тая страна континент ще залее Азия с човекоядни крокодили, отровни змии и насекоми. Изобщо колкото по-далеч от Австралия толова по-добре.
    Там всяко 5-то животно е БЕЗопасно за човека.
  • 2 изкопаемо

    3 0 Отговор
    Предния път Индийската тектонска плоча беше тая, дето фучеше с такава бясна скорост, преди да се джасне в Азия.
Новини по държави: