Last news in Fakti

19 Декември, 2017 07:33 2 603 24

Тръмп: Започна нова ера на съревнование

  • сащ-
  • русия-
  • доналд тръмп-
  • китай-
  • съревнование-
  • барак обама

Президентът на САЩ определи Китай и Русия като предизвикателства пред американското могъщество, влияние и интереси

Тръмп: Започна нова ера на съревнование - 1
Снимки: БТА/АР

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са "в нова ера на съревнование" на световната сцена. Той направи това при представянето на стратегията за национална сигурност на неговото правителство, подчинена на доктрината "Америка на първо място", предаде Reuters.

"С тази стратегия искаме велико възраждане на Америка, възраждане на доверието, както и възраждане на патриотизма, благоденствието и гордостта", каза Тръмп във Вашингтон при представянето на документа, излагащ визията на управляващите по въпросите на сигурността.

В документа се споменават Китай и Русия като предизвикателства пред американското могъщество, влияние и интереси, въпреки че Тръмп потърси тяхната помощ за Северна Корея и Иран.

Той обяви, че САЩ "отново ще се съревновават" и изреди постигнатото според него през 11-те месеца на управлението си при преследването на американските интереси за сметка на международни споразумения като Парижкото за климата и Транстихоокеанското за търговията.

Тръмп: Започна нова ера на съревнование

В документа се набляга и на ангажимента на САЩ да попречат на Северна Корея да разработва ядрено оръжие, както и на безпокойството на Тръмп от споразумението за иранската ядрена програма, като се иска подобряване на противоракетната отбрана.

В стратегията са изложени четири основни стълба на националната сигурност: защита на САЩ от заплахи като тероризъм, наркотрафик и ракетни заплахи; засилване на американското благоденствие; запазване на мира чрез сила, изискваща съчетание от конвенционална военна мощ, киберотбрана и дипломация; и разширяване на американското влияние чрез поощряване на демокрацията и развитието.

Тръмп нарече Русия и Китай конкурентни сили, които "се стремят да оспорят американските ценности" и изтъкна още сред предизвикателствата пред САЩ терористичните режими, терористичните и траснационалните престъпни организации.

В стратегията Китай и Русия са определени като "ревизионистични сили" и се посочва, че те "използват технологии, пропаганда и принуда, за да оформят света по начин, коренно противоположен на американските интереси и ценности".

Тръмп: Започна нова ера на съревнование

"Китай, Русия и други играчи от държавен и недържавен тип признават, че в представата на САЩ за света той често пъти се дели на две - държави с които са в мир и такива, с които са във война - при положение че светът всъщност е сцена на непрекъснато съревнование", се казва още в стратегията. "Нашите противници няма да се борят с нас по нашите правила. Ще повишим конкурентноспособността си, за да посрещнем предизвикателството, за да защитим американските интереси и за да издигнем своите ценности".

Документът, но не и речта на Тръмп, навежда на заключението, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г., констатация, която американският президент не приема с охота.

"Днес играчи като Русия използват информационни средства в опит да подронят легитимността на демокрациите", се казва в него, като се посочва, че САЩ трябва да повишат готовността си за подобни заплахи.

Тръмп отбеляза, че Вашингтон ще работи заедно с Москва и Пекин, когато това обслужва американските интереси, като спомена как САЩ са предоставили на Москва разузнавателни сведения, предотвратили терористична атака в края на миналата седмица.

В документа, в който обикновено американските президенти излагат своите приоритети за националната сигурност, е премахнат фокусът върху климатичните промени като заплаха за сигурността, поставен при предишния президент Барак Обама. Сега това се заменя от поставяния отдавна от Тръмп въпрос за сигурността на границите и стопанското благополучие.

Тръмп: Започна нова ера на съревнование

"Не можем да гарантираме сигурността на страната си, ако не гарантираме сигурността на границите си", каза американският президент, вмъквайки отдавнашния си призив за стена по границата с Мексико, както и за промени в имиграционната политика на САЩ в документ, чийто фокус традиционно е върху отбраната и външната политика.

Тръмп също така обяви икономическата сигурност за част от националната сигурност и за "напълно необходима за американското могъщество и влияние в чужбина".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    4 13 Отговор
    Свободата трябва да се защитава всеки ден! Светът се променя динамично и опасностите за демократичния свят са постоянно предизвикателство !
  • 2 Къттъйбъшмълчиш

    17 5 Отговор
    Коя свобода-тая всяка сутрин нови по-високи цени на всичко ли?
    Нови данъци,нови сини и пембени зони,нови стрелби и убийства...
  • 3 юрист

    4 12 Отговор
    „...Публикувано във факти.бг: В стратегията Китай и Русия са определени като "ревизионистични сили" и се посочва, че те "използват технологии, пропаганда и принуда, за да оформят света по начин, коренно противоположен на американските интереси и ценности"....“ Ако в това изречение словосъчетанието “американски интереси“ се замени с “български интереси“, смисълът му остава абсолютно непроменен. Русия внушава, че без нея държавите от Източна Европа сме едно нищо; че всеки един момент може да ни нападне с военната си мощ; че сме били длъжни да й целуваме краката. Тези внушения не са част от нормално общуване на държавите в международното право, а са част от руската информационна война, водена в Източна Европа.
  • 4 юрист

    5 10 Отговор
    Впрочем- ако попитаме 5ма от руските “застъпници“ защо един българин/ не руснак/ трябва на всяка цена да мрази сащ, няма да се чуе никакъв реален обективен аргумент, освен руска пропаганда....И това при положение, че поне на 3ма от тези 5ма човека, внуците им живеят в сащ, а не в “земният соц рай- русия“...

    Коментиран от #10, #17

  • 5 незнайко

    12 4 Отговор
    Прочетох внимателно цялата статия. Едно нещо се откроява в нея. Който е със САЩ и е послушен е добър ! Който е против САЩ и тяхната политика е ЛОШ и трябва да се наказва ! Тръмп иска света да се командва от САЩ а това не се харесва на много други страни които се споменават в статията. Всичко това е известно отдавна, но продължаващото сближаване на Китай с Русия не беше предвидено в сметките на Тръмп. Затова е умишленото нагнетяване на напрежение със Северна Корея.
  • 6 психиатър

    9 4 Отговор
    Болничко си, болничко, ама не от хрема!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАБА

    4 4 Отговор
    Колко сте смешни каубой,пътят ви ще е мноого трънлив,хляба тестив,а бирата топла.
  • 9 Тръмп

    5 6 Отговор
    Мнението на един Борсук няма никаква стойност,защото не вижда очевидния факт,че ЦРУ може да спре атентат в Русия по телефона докато КГБ-то спи Зимен сън!:):):)Това ако не е Сила и Интелектуален Ресурс,здраве му кажи!:):):)

    Коментиран от #14, #22

  • 10 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "юрист":

    Не зная какво ще ти отговорят "руските застъпници", но мога аз да ти кажа защо не харесвам американската политика. Вникваш ли в текста?! Или и ти като много други, които разсъждават достатъчно елементарно, който не харесва политиката на САЩ е "руски застъпник" и антибългарин?! Та, по темата, не харесвам политиката им, защото много ми прилича на една друга нация, която имаше подобни амбици в недалечното минало и "благодарение" на която избухна ВСВ, където загинаха много невинни хора и довлече толкова много нещастия на света. Политиката им е груба, безпардонна, незачитаща правото и мнението на другите народи, незачитаща международни договорености! Последния ярък пример е Йерусалим. Надявам се да си разбрал поне половината от написаното. Хайде, със здраве!

    Коментиран от #12, #15, #16

  • 11 Различен

    8 1 Отговор
    Я виж ти?
    Америка на първо място, а другите кучетата ги яли!
    А нашите тъпанари кога ще проумеят, че и нашата политика трябва да е такава, а не слугинаж?
    Русия и Китай не са съгласни? Ами то и други страни не са съгласни, да им дават едни хартийки, без покритие щот нЕкой ги е печатал. Едните да си живуркат на кредит, а другите да са им васали!
    Въоръжаване, въоръжаване. Ясен е лайф мотива, защото военно промишленият комплекс му е малка печалбата та иска още! Не се наядоха тези "демократи", не се напасаха!
    Приятели са им тези страни, дето им робуват, а врагове са тези, дето имат независима и тяхна си национална политика.
    Ясно е, че враговете ще бъдат тероризирани всякак. Ще им се правят майдани, преврати, ще се налагат санкции, ще им изнасят "демокрация", както на времето СССР-то изнасяше социализъм и комунизъм! А на приятелите ще им бъде давано, от време на време, да целуват по нЕкой г.з!
    Както се провали СССР-то, така се проваля ежедневно и псевдо демокРадцията!
    Този завалията не осъзнава, че вече стана за смях! Нарцисизмът и егоизма са гадни неща! Последиците от тях са фатални!

    Коментиран от #13

  • 12 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    не се хаби човек, с това създание не може да се спори. Само й даваш повод да почне да напада и да си пее едно и също - който е против хамериканците, значи е русофил и българофоб. Тук всички отдавна сме спрели да спорим с медико-юриската, защото освен да си образуваш нерви, друг ефект няма да има.
  • 13 жомата

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Различен":

    е по-точно едва ли може да се каже. Ама кой ли ти разсъждава в чалгаристан
  • 14 Бесен Язовец

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тръмп":

    Мн странно как точно ЦРУ знаеше за ужким подготвяния атентат знеха щото точно те го организираха и решиха да се направят на ,,приятели" на Русия тия номера пред ФСБ не минават обаче на пръв поглед за балъчета като теб минават обаче за стрите кучета не!
  • 15 юрист

    3 10 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    “...Публикувано във факти.бг: ! Или и ти като много други, които разсъждават достатъчно елементарно, който не харесва политиката на САЩ е "руски застъпник" и антибългарин?!“ Напротив - попитах ЗАЩО- поради кой факт, който показва, че сащ са ВРАЖДЕБНО НАСТРОЕНИ КЪМ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ, българите би следвало да мразим тази държава! Въпросът ми не е дали им харесвате или не политиката, а с какво КОНКРЕТНО САЩ СА НАВРЕДИЛИ НА БЪЛГАРИЯ- не на русия!
  • 16 юрист

    3 10 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Очаквам Вашият отговор на моят въпрос- с какво КОНКРЕТНО сащ са навредили на Р. България- с ядрени ракети ли ни заплашиха от Крим; обявиха, че ще анексират половината България, ли; окупираха и анексираха България, ли; навредиха на нашата икономика, ли; набутаха ни на цени, по-високи от газпромските и лукойлските своите петролни продукти, ли или нито едно от изброените?
  • 17 гост 2

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "юрист":

    "ако попитаме 5ма от руските “застъпници“ защо един българин/ не руснак/ трябва на всяка цена да мрази сащ"

    Така, не съм от руските застъпници, а мисля от българските и мога да ти дам отговор на въпроса, какъвто вчера дадох на едни друг "мислител" като теб:

    "Поразходи се по селата, по промишлените зони на градовете, там където са били болниците, военните поделения, училищата, детските градини, селските стопанства. Хвани един влак и виж най-сетне каква е най-новата история, коя я пише и какво пише в нея."

    В написаното няма САЩ, Русия, ЕС. Има само факти и заключения, на база на които всеки са себе си може да си даде отговор, защитниците на кой интереси са родоотстъпници.

    П.С.
    България не е София и Варна, но дори и там примери за написаното горе бол!

    Коментиран от #18, #19

  • 18 юрист

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "гост 2":

    България е правова държава, в която законодателната власт са 240тте в НС. Та- от кога сащ- а не русия- са купили всички 240 в нашето НС, та да провеждат антибългарска и просащ политика в нашето НС? Вие не осъзнавате ли колко олеквате? Знаете ли, че състоянието на българските градове и села е в пряка зависимост от факта, че червените бокл*ци от бкп все още управляват България, ТЕ сЪСТАВЛЯВАТ тези 240 от НС, които коват българските закони? Сащ ли са ни виновни за това, че бкп изнесе в чужбина и там изпра парите на българските пенсионери от нрб , а след това ги върна в България, но вече като партийни пари на бкп и с тях започна създаването на кредитните милионери? Изобщо- Вие имате ли способността да мислите или само повтаряте чужди идеологеми?

    Коментиран от #23

  • 19 юрист

    3 8 Отговор

    До коментар #17 от "гост 2":

    Не виждам да ми отговаряте на въпроса- защо така? Лично аз нямам никакво основание да мразя или да харесвам сащ- нямам никакъв досег с тази държава, нямам роднини в нея, не мисля семейството ми да живее там, и след като сащ не заплашват с нищо Р. България, нямам никаква причина да мразя сащ- тази държава ми е безразлична, защото с нищо не засяга животът ми в България. Вие можете ли да напишете реалните причини за конкретното Ви негативно отношение към сащ?

    Коментиран от #21, #24

  • 20 gost

    8 1 Отговор
    До всички фенчовчета на Тръмпи: И КВО, ОЩЕ ЛИ МУ СЕ КЕФИТЕ ;-)
  • 21 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "юрист":

    Явно,интелекта не ти е на нужното ниво! Никой от нормалните хора не казва, че не харесва САЩ! На никой не му пука за тази държава или която и да е друга, различна от собствената му такава! На хората им пука за политиката, която водят управляващите на САЩ и с която политика носят беди и нещастия на хората! За това иде реч, а не за САЩ, Русия, Саудитска Арабия или Бурунди!
  • 22 От фактите

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тръмп":

    Не забравяй че ЦРУ създаде тероризма
  • 23 Различен

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "юрист":

    Скъпа, човека може да е ангажиран и да не може да ти отговори!
    Та ако ми разрешиш, ще пробвам АЗ?
    Та да видим, какво точно направи ФАЩ за България? Макар че тирадата за парите и БКП-то да е доста вярна, но не е само тя!
    Военно: Нарязахме си ракетите, които ни защитаваха, за да си купим такива, много по-лоши но Хамерикански. Дадохме бази на НАТО, нещо което не бяхме правили дори за руснаците, на времето, което направи автоматично България мишена на ракети, макар че никой не е представил доказателства, че има такива насочени срещу нас, защото ни армия имаме ни въоръжение!
    Направи българската армия пушечно месо, за разни мисии нЕкъде по света, където България няма никакви интереси, а само ФАЩ!
    Съсипа българската армия и я доведе до унизително положение, вследствие на целенасоченото унищожаване на всякакво армейско оборудване и въоръжение, а сега ни кара да им купуваме Ф-вете сикемнайста употреба! И не само фърчилата!
    Икономически: Пречи на икономическия просперитет на България, като я конфронтира с различни партньори, преследвайки техния си интерес. Примерно: АЕЦ, Южен поток, навсякъде в енергетиката, като си построиха тук 1 и 3 блок на Мариците, от които се купува 10-кратно по-скъп ток. Натиска ни постоянно за алтернативни доставки на газ, в което няма нищо лошо, но той трябва да е американски и доста по-скъп от този купуван в момента! Съсипа умишлено редица български предприятия и завзе техните пазари, на времето в бившият СССР и СИВ.
    И така до
  • 24 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "юрист":

    Отговорът е пред очите ти! Настоящето е отговорът ти, подкрепено с препратка от миналото.

    Състоянието на губернията е пряка зависимост на решенията взети в столицата. Не ти говоря за провинция и столица, а принципно.

    Може би очакваш фактура да ти дам или да ти посоча закон и член с който " от кога сащ- а не русия- са купили всички 240 в нашето НС, та да провеждат антибългарска и просащ политика в нашето НС"

    Настоящето ти е фактурата, юристе, и има много по-голяма тежест от законите, които често се пишат в интерес на някой и срещу интереса на друг.

    Елементарно е.