20 Декември, 2017 07:30 2 831 11

20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция

  • сащ-
  • купуват-
  • луизиана-
  • франция

По това време американците вече са хвърлили око на някои от тези територии

На 20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция.

Гигантското парче земя е с площ около 2 100 000 кв.км и обхваща днешните щати Арканзас, Мисури, Айова, Минесота, западните области на Мисисипи, Северна Дакота, Южна Дакота, Оклахома, Небраска и Канзас, както и райони, разположени на изток от Роки Маунтийнс.

Стойността на сделката е добра и за двете страни. Цената на акър площ е ниска и удобна за САЩ - 3 цента, но общата крайна сума е голяма - 15 млн. долара, и изгодна за Наполеон, който се нуждае от пари за военните си кампании в Европа.

Тази територия е населена през XVIII в. от французи. През 1762 г. Франция продава тайно на Испания райони на запад от Мисисипи и остров Орлеанс. След края на 7-годишната война територия на изток от Мисисипи е завоювана от англичаните. През 1800 г. Наполеон I завладява испанските части и ги връща пак на Франция.

По това време американците вече са хвърлили око на някои от тези територии. Работи се по 4 плана, пък който успее: да се купят Източна и Западна Флорида и Ню Орлеанс; или само Ню Орлеанс; да добият права за движение на корабите към бреговата ивица и изграждане на складови бази; да се купи територия на източния бряг на Мисисипи, за да се построи американско пристанище.

На 11 април 1803 г. Франция изненадва САЩ с предложение да купят цялата провинция Луизиана. В последния ден на месеца двете страни подписват документите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Норсултан Назарбаев

    17 1 Отговор
    Сега Бай Хой да каже как Франция ще си вземе Луизиана ,а Русия Аляска

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 2 Дедо Грую

    12 2 Отговор
    Начи Напальончо не е бил толкоз умен колко изкарват.

    Коментиран от #4

  • 3 Гоуст

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Норсултан Назарбаев":

    Както и Крим - с бойно снаражение и неоснователни претенции
  • 4 пикла с малки цицки

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо Грую":

    Те и за Путин говорят много но пият лусиони за вана !

    Коментиран от #6

  • 5 Бай хой

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Норсултан Назарбаев":

    С мерак, как. Не знаеш ли как стават хубавите работи?

    Да допълня Венцито че с парите от сделката Наполеоне Бонапарте е финансирал войната си срещу Русия. Резултата го знаем. Но тази война и последвалите така наречени Кримски войни със Франция и Англия изтощават Русия и това води до продажбата на Аляска. Американците печелят територии па руснаците вземат някакви пари за територии които най вероятно са щели да загубят я от великобритания я от франция я от сащ.

    Коментиран от #7

  • 6 Петко

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "пикла с малки цицки":

    Да ама лосиона за вана поне мирише хубаво. А ти сигурно лющиш смрадлива и кисела домашна пърцуца
  • 7 Норсултан Назарбаев

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    С мерак само ако ставаше ехеее

    Здраво дупе трябва за тая работа . Имат ли го руснаците ? Ако го имат да заповядат, не само Аляска ,а и Калифорния ще им дадат ; )
  • 8 неутрален

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Норсултан Назарбаев":

    Тя Русия ако иска,ще си вземе не само Аляска ,ами целите Щати!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Норсултан Назарбаев

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "неутрален":

    Не искат ,казваш : ) Е как ще искат ,като знаят колко голямо дърво ще ядат

    Досега не съм чувал Франция да има претенции към Луизиана. Обаче за Аляска чух детска песничка.
  • 11 До 2

    6 0 Отговор
    Умен е бил, умен. Французите в Луизиана са били малко, а държавното ръководство е било наясно че няма да задържат дълго тези територии след войната за независимост, в която именно те са имали решаваща роля за победата над англичаните. В определени ситуации е по-добре да вземеш нещо, докато можеш, и да си осигуриш дългосрочно приятелство, вместо да упорстваш докато си осигуриш враг. Става въпрос за повече от 10 сегашни щата, при положение че от Франция и френскоговорящите страни никога не е имало сериозно преселение към Северна Америка. Виж, руската сделка за Аляска изглежда далеч по-неразумна, макар че руснаците там също са били малко на брой. Все пак агресия отстрана на съседна Канада е била малко вероятна, а американците трудно биха я прескочили. Все пак САЩ и Русия са се оказвали винаги съюзници и никога не са воювали, като изключим Студената война. Но главната доктрина на Запада си остава разпад на Русия, която е прекалено голяма, за да бъде оставена в този си вид.