19 Декември, 2017 17:53 2 916 13

Арестуваха момиче, зашлевило войник

  • момиче-
  • затвор-
  • палестина-
  • израел-
  • зашлевило-
  • ахед тамими-
  • ерусалим

Родителите на момичето твърдят, че при ареста са били бити

17-годишна палестинка беше изведена от дома си и арестувана от тежковъоръжени израелски войници, след като в социалните мрежи се появи видео, в което се вижда как тя и друго момиче блъскат и удрят шамари на навлезли в селото им израелски войници, съобщи Би Ти Ви.

На кадрите военните не реагират на действията на девойките, а медии в еврейската държава определиха случилото се като пример за провокация. Израелският министър на разузнаването Израел Кац каза по общественото радио, че „му прекипяло от гняв”, когато видял видеото. Министърът на образованието Нафтали Бенет заяви, че Тамими може да получи до 7 години затвор.

Родителите на момичето твърдят, че при ареста на дъщеря им са били бити, а освен това е била конфискувана тяхна техника. Официално сред обвиненията срещу тийнейджърката е и участие в безредици в края на миналата седмица. След тези сблъсъци братовчедът на арестуваната е в болница с рани от гумени куршуми в областта на главата.

Случаят е особен, тъй като става дума за младата активистка Ахед Тамими. Тя и семейството й се борят срещу израелската военна окупация на Западния бряг. Голяма известност придоби снимка на Ахед като дете – на нея тя е захапала ръката на войник, за да му попречи да арестува брат й.

Преди няколко години „Лекари без граници” разказа на сайта си историята на момичето, на родителите му и на селото им – Наби Салех, едно от местата с най-чести сблъсъци между местните хора и израелските военни заради появилата се на съседния хълм еврейска колония. Върху земя, която все още принадлежи на палестинците. В резултат Наби Салех има право на течаща вода само по 12 часа седмично. „Първата ми мечта е да видя Палестина свободна. Втората е да се запозная с Неймар”, разказва Ахед, тогава все още само на 14 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    11 5 Отговор
    Ако бяха с арабски мъже щяха ли да правят това. Това е провокация с нас и не зная смисъла на новината.
  • 2 Анонимен

    10 11 Отговор
    Малко са и 7 години. Само като чух тези маймунски звуци спрях видеото.
  • 3 пир

    9 10 Отговор
    7 години по 7 пъти на ден. Пачавра.
  • 4 Било

    2 6 Отговор
    От утре с бурката и в тях до живот а не 7 год
  • 5 Патето Яки

    9 2 Отговор
    Е па какво дирят войници в селото.
    Ще воюват с женурятя ли.
    Войниците стоят като в небрано лозе защото е ясно че ги снимат.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Све

    3 1 Отговор
    Вода 12ч на седмица ???????
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 за матряла

    8 3 Отговор
    Представете си, че румънците идват и си правят "колонии" във видинско без да се съобразяват чия е земята... Какво ще направим? Разбира се, че ще отидем на съд, но ако съдът е румънски? Ясно е, че дори е трудно да си го представим! Защо? Защото при нас съда не може да бъде румънски, но при тях? А сега си представете, че тези колонии решават кога и колко вода да дават към нашите села! С електроенергията - същата работа! А сега си представете, че тези "колонии" от 1967 година насам (откакто са определени границите) са се увеличили до такава степен, че %90 от цяла България е завзета от тези колонии. Представете си, че ни е отнето правото да внасяме и изнасяме стоки, дори малкото от останалите ни предприятия да зависят от това дали ще има ток и вода. Представете си, че дори ако някой се смили над нас и ни изпрати един кораб с хуманитарна помощ, този кораб не се допуска до пристанище Варна например и международната общественост разбира за това, само защото има жертви сред журналисти от различни страни! И си представете, че румънците с подкрепата на Франция например обявява София за тяхна столица, защото най-голямата синагога е тук. Да, много е трудно да си го представим даже, а там именно това се случва!
  • 11 Спатията

    2 3 Отговор
    Ако била дошли румънците,ако баба ти била с краката нагоре.абе тра-ляля !! Аз ти предлагам дя се бръкнеш в джоба ,да се поразходиш по Израел и да видиш,че арабите си бачкат защото ни им трябват неуредици и проблеми !! "Героите" са дришльовци на по 12-17 години ,които не са с промити мозъци ! Непълнолетни малолетни дебили оскотели от мерак да пукнат в името на Алах !
  • 12 свобода

    0 0 Отговор
    Чета коментари с отвращение от робската психика и невежество на българина.Българинът,дори не може да допусне,че някой ще се бунтува срещу свойте подтисници.Българинът само на масата е патриот.На две-три чашки ракия става юнак,иначе обаче е просто калпак.
  • 13 справедливият

    0 0 Отговор
    Някой запитвал ли се е,защо евреите са биле мразени и гонени през вековете ?
    Дали е за това,че разпнаха Исус Христос или има и нещо друго ?

    ОТГОВОРЕТЕ ми умници !