Last news in Fakti

21 Декември, 2017 08:40, обновена 21 Декември, 2023 04:21 7 979 4

21 декември 1988 г. Атентатът над Локърби (ВИДЕО + СНИМКИ)

  • локърби-
  • атентат-
  • либия-
  • меграхи

Свалянето на самолета преди точно 35 години бележи началото на края на режима на Кадафи

21 декември 1988 г. Атентатът над Локърби (ВИДЕО + СНИМКИ) - 1
Снимка: БТА/АП

На 21 декември 1988 г. полет 103 на авиокомпания „ПанАм“ от Лондон до Ню Йорк изчезва от радарите. Секунди по-късно става ясна причината. Самолетът е взривен. Загиват 243 пътници и 16 души от екипажа.

От падналите отломки над шотландското градче загиват 11 жители.

Разследването установява, че

самолетът е свален от скрита в касетофон бомба.

Тя е качена в багаж в карго отделението на самолета.

Разследването на атентата беше извършено от службите на Великобритания и САЩ. 189 от загиналите бяха американци.

21 декември 1988 г. Атентатът над Локърби (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

Властите смятаха, че атентатът е отговор на разпоредените от американския президент Роналд Рейгън въздушни бомбардировки през 1986 г. срещу Либия. При един от въздушните рейдове на американската бойна авиация загива дъщерята на Муамар Кадафи.

Изследователи припомнят, че по-рано през 1988 г. американците по погрешка свалят над Персийския залив самолет на „Иран еър“, при което загиват 290 души.

Интересен факт е, че 16 дни преди атентатът над Локърби посолството на САЩ в Хелзинки е предупредено по телефона, че бомба ще бъде качена на самолет на „ПанАм“ на летището във Франкфурт.

През 1991 г. разследването, водено от Великобритания и ФБР, все пак установява, че отговорност за атентата носят агентите на либийското разузнаване Абдел Басет ал Меграхи и Ламен Халифа Фхима.

Най-накрая през 1999 г. под натиска на санкциите на ООН срещу Либия Кадафи се съгласява да предаде двамата обвиняеми. Условието е съдебният процес да бъде в Холандия, но либийците да бъдат съдени от шотландски съд по законите на Шотландия.

В началото на 2001 г. Ал Меграхи беше осъден на доживотен затвор, а Фхима беше оправдан.

Възход и падение на атентатора от Локърби

На 20 май 2012 г. почина либиецът Абдел Басет ал Меграхи, който беше осъден за атентата над Локърби през 1988 г.

Бившият служител на либийското разузнаване е починал в дома си на 59-годишна възраст след дълга битка с рака. Здравословното състояние на Меграхи се влоши бързо през последните дни.

Абдел Басет ал Меграхи е роден на 1 април 1952 г. в Триполи. През 2001 г. той бе осъден от шотландски съд на доживотен затвор за взривяването на самолет на американската авиокомпания "ПанАм" над Локърби. В атентата загинаха 270 души. Осъденият бе освободен от шотландското правосъдие по хуманни причини през 2009 г., след като лекарите поставиха диагноза рак в последен стадий.

21 декември 1988 г. Атентатът над Локърби (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

Освобождаването на осъдения либиец предизвика вълна от възмущение,

особено от семействата на жертвите. При триумфалното си връщане в Триполи той нямаше вид на умиращ, но от миналата година бе в полукоматозно състояние.

През 1991 г., след британско и американско следствие, Ал Меграхи бе обвинен за атентата срещу самолета Боинг 747 на "ПанАм". През 1999 г. либийското правосъдие го предаде на британските съдебни власти. На съдебния процес той говореше свободно английски език и се представи като директор на Центъра за стратегически изследвания в Триполи. Според обвинението този пост е бил прикритие за истинската му работа на ръководен пост в либийските тайни служби при режима на Муамар Кадафи, но Ал Меграхи винаги е отричал.

21 декември 1988 г. Атентатът над Локърби (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

Обвинението изтъкна, че като шеф на охраната в либийската авиокомпания Меграхи е имал възможност да организира атентата - той уговорил купуването на електронни устройства, с които била задействана бомбата и купил в Малта дрехите, с които била замаскирана бомбата.

Либия призна отговорността му за атентата през 2003 г. и изплати 2,7 милиарда долара обезщетения на близките на жертвите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 6 Отговор
    Продажните копейки умрели от завист и глад няма ли да оплачат либия, ирак, сърбия..‼️
  • 2 Значи не е проблем

    10 2 Отговор
    американците да думнат по погрешка цивилен самолет, но е проблем, когато има ответна реакция! Демокрация по западен модел!

    Коментиран от #3

  • 3 няма проблем

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Значи не е проблем":

    да ти думна хаспуха
  • 4 Кой наистина стои зад бомбения атентат?

    0 1 Отговор
    Вътрешна история - Кой наистина стои зад бомбения атентат в Локърби?
    Докато светът отбелязва 25-ата годишнина от нападението над Локърби, ние питаме защо няма яснота кой е извършителят. За да обсъдят това, към водещата на Inside Story Фоли Ба Тибо се присъединяват гости: Джим Суайър, който загуби дъщеря си при бомбения атентат и ръководи високопоставена кампания за справедливост от името на роднините на жертвите във Великобритания; Ричард Маркиз, тогава ръководител на оперативната група на ФБР по разследването на Локърби; Мораг Кер, авторът на „Адекватно обяснено от глупостта? Локърби, багаж и лъжи“; и Анас ел-Гомати, генерален директор на първия либийски мозъчен тръст за обществена политика Sadeq Institute.