21 Декември, 2017 17:30 5 889 6

Невероятна мистерия обгърна Титаник

  • титаник-
  • мистерия-
  • кораб

Невероятни събития на корпуса на кораба

Непознато, изумително явление накара света да заговори отново за съдбата на злополучния кораб „Титаник”. 105 години след като лайнерът потъна на дъното на Атлантическия океан, върху корпуса му живее и расте най-големият, най-странен кооперативен организъм на земята, пише obekti.bg.

Този смайващ факт бе огласен за първи път от микробиолога Рой Кълимор и автора на книгата „Призракът на „Титаник” Чарлз Пелегрино. Преди повече от десетилетие двамата учени заявиха, че бронята на кораба е обгърната от интелигентна мрежа от взаимосвързани бактерии, които се хранят с нея. Произходът на това сложно образувание е неизвестен, дори извънземен. Предполага се, че същият вид микроорганизми населяват океана на спътника на Юпитер Европа. Изследователите вярват, че бактериите живеят свързани в голяма структура и използват общ микробен език. С него те общуват интелигентно и си разменят смислени информационни знаци.

Този език е необикновен, съставен от химични или електрически сигнали. Такъв феномен е наричан „кворумно усещане”. При него цели микробни общности долавят присъствието една на друга и усещат действията си, създавайки организация, взаимодействие и растеж. Микроорганизмите по „Титаник” разяждат металните му останки, създавайки килим от ръжда върху повърхност, равна на четириетажна сграда. Чудовищната мрежа бавно пълзи по бронята на кораба, хранейки се с желязото от нитовете му.

Тя прави дупки в стоманата му. Оставя след себе си ръждиви образувания с формата на ледени висулки, които са с обща дължина над 900 м и се клатушкат при носа на разбилия се плавателен съд. Живата мрежа съставя единен комуникиращ суперорганизъм в ледените води на океана, където налягането е чудовищно. От структурна гледна точка висулките й съдържат канали, през които преминават течности, богати на желязо, морска вода, сяра и електрически сигнали. Предполага се, че са възникнали и след това са се развили в пръстеновидна структура, подобна на тази при ствола на дърво. Много са деликатни.

Накрая най-вероятно ще се разпаднат на фин прах, твърдят изследователите водолази. Това е системен процес на рециклиране на желязото и връщането му обратно в природата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анонимен

    11 6 Отговор
    Къде е статията за бежанец , дето блъснал млада германка в река?
    Не е удобна ли на някой?
    Кликам там и излиза това.
    Ами ще взема пък да ви блокирам, щом ще пишете по поръчка, значи няма нужда от вас, не сте достоверни.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гошо хубавеца

    2 0 Отговор
    https://m.fakti.bg/world/276419-afganistanec-opita-da-udavi-momiche-v-germania не е ли тази???
  • 4 FUCK OF

    10 0 Отговор
    НИКОГА НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ДА ПРАВИТЕ ТОВА,КОЕТО НЕ УМЕЕТЕ.....

    ПОМНЕТЕ,ЧЕ НОЕВИЯТ КОВЧЕГ Е НАПРАВЕН ОТ ЛЮБИТЕЛИ....

    ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ СА ПОСТРОИЛИ ,,ТИТАНИК''
  • 5 факт

    4 1 Отговор
    БЪДЕЩИТЕ ОБИТАТЕЛИ НА ПЛАНЕТАТА
  • 6 незнайко

    3 0 Отговор
    Нано "мравки" окисляващи желязото и то се разпада . Сигурно го има по всички котаби на тази дълбочина, но никой не се занимава с тях !