23 Декември, 2017 09:29 1 531 9

Съветът за сигурност наложи нови санкции на Северна Корея

  • оон-
  • санкции-
  • северна корея-
  • ким чен-ун

Резолюцията, внесена от САЩ, цели да забрани почти 90 процента от износа на рафинирани петролни продукти за КНДР

Съветът за сигурност наложи нови санкции на Северна Корея - 1
Снимки: БТА/АР

Съветът за сигурност на ООН единодушно наложи нови санкции на Северна Корея след последния й тест на междуконтинентална балистична ракета, предаде Reuters.

Резолюцията, внесена от САЩ, цели да забрани почти 90 процента от износа на рафинирани петролни продукти за Северна Корея, като наложи таван от 500 000 барела годишно, и изисква репатрирането на севернокорейците, работещи в чужбина, в срок от 12 месеца. Тя също така ограничава доставките на суров петрол за Пхенян до 4 милиона барела годишно.

Резолюцията бе приета с 15 гласа срещу нито един против, съобщи постоянният представител на Япония, която е председател на Съвета този месец.

Преди вота анализатори заявиха, че новите санкции биха могли да имат значителен ефект върху икономиката на изолираната страна. Ако бъде приложен, лимитът за петрола би бил съкрушителен за транспортния бранш, за севернокорейците, които използват генератори у дома или за производствена дейност, както и за държавните предприятия, които се занимават с производство.

Съветът за сигурност наложи нови санкции на Северна Корея

Принудителното репатриране на работниците в чужбина би прекъснало жизненоважни източници на чуждестранна валута и инвестиции, не само за правителството, но и за възникващата пазарна икономика в Северна Корея. Ако бъдат приложени, новите санкции по този начин ще възпрепятстват и застрашат икономическото развитие на Северна Корея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    9 9 Отговор
    Ким ще клекне скоро, няма де да шава !
  • 2 Мордор

    5 6 Отговор
    Хаха другия малък гном да минава на електрички, кво толкова...!!!
  • 3 Бесен Язовец

    9 8 Отговор
    Съвета за сигурност да наложи и санкции на САЩ зарди размириците в Палестина! И съвета за сигурност ще накриви х.... На Ким !
  • 4 Кики

    5 8 Отговор
    Тези изроди от ООН правят всичко възможно да бавят развитието на демократичната страна, но Китай и Русия, както винаги ще им помага.

    Коментиран от #5

  • 5 Барчо

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "Кики":

    А защо тогава твоите Китай и Русия не са гласували против, не четеш ли ? Публикувано във факти.бг: Резолюцията бе приета с 15 гласа срещу нито един против !

    Коментиран от #6

  • 6 Кики

    5 8 Отговор

    До коментар #5 от "Барчо":

    Русия и Китай са гласували "за" за пред света, да изглеждат заинтересовани - така изисква политиката. Но в същото време ще помагат, макар и по заобиколни начини,както е било винаги.

    Коментиран от #7

  • 7 Барчо

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    Изисквала политиката, глупости на търкалета ! А ве няма кво да се извиват ве, казват твърдо не и толкова, санкциите ги няма, ама виждате ли, ние първо ще гласуваме за санкциите, а после ше ви продадем нефт през баира ! Ку ....ска работа е това, а не политика !
  • 8 юрист

    8 7 Отговор
    ООН се превърнаха в маша за САЩ и защитават само агресорите.
  • 9 Диди

    5 5 Отговор
    Най големите агресори са САЩ!!!