26 Декември, 2017 10:35 2 291 14

Израел: Поне 10 страни ще преместят посолствата си в Ерусалим

  • ципи хотовели-
  • израел-
  • столица-
  • ерусалим
Израел: Поне 10 страни ще преместят посолствата си в Ерусалим - 1
Снимки: БТА/АР

Израел е в контакт с поне десет страни за преместването на посолствата им в Ерусалим по примера на САЩ, заяви вчера израелският заместник-външен министър Ципи Хотовели, цитирана от Reuters.

"Във връзка сме с най-малко 10 страни, някои от които - в Европа", за преместване на посолствата им от Тел Авив в Ерусалим след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, каза заместник-министърката пред общественото радио.

Тя направи това изказване ден след като Гватемала обяви, че ще премести посолството си.
Хотовели не назова страните, за които говореше. Декларацията на Тръмп ще задейства тенденция, за която засега виждаме само предпоставките, ограничи се да каже тя.

Цитирайки израелски дипломатически източници, общественото радио спомена Хондурас, Филипините, Румъния и Южен Судан сред страните, които биха могли да предприемат подобни действия. Радиото подчерта, че за момента става въпрос само за контакти, а не за конкретни преговори за преместване в близко бъдеще на посолствата на тези страни.

Гватемала, както и още десетина страни, имаше дипломатическа мисия в Ерусалим до приемането от ООН през 1980 г. на резолюция 478, която осъди провъзгласяването от израелския парламент на "единен и неделим" Ерусалим за столица на еврейската държава. Тогава Боливия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Салвадор, Хаити, Холандия, Панама, Уругвай и Венецуела преместиха посолствата си в Тел Авив, където се намираха дипломатическите мисии на други страни.

Израел: Поне 10 страни ще преместят посолствата си в Ерусалим

Палестинците осъдиха решението на Гватемала да премести посолството си като позорен и враждебен акт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    13 20 Отговор
    Защо не може да е столица на Израел която е законна държава а може да е на палестина която даже не и държава все още.

    Коментиран от #6, #10

  • 3 Без фес в ЕС

    6 15 Отговор
    Ха ха тъпият фес Ердо много се репчеше но евреите му го забиха добре.Сега следва втора серия с Кюрдистан.

    Коментиран от #8

  • 4 Kcaniba

    14 3 Отговор
    Жидомаконите са агресори в глобален план.
    За това не може да е тяхна столиза, защото са окупатори.
  • 5 no name no face no number

    18 6 Отговор
    Госте след като ти прочетох коментарите за ония паралясници силно ми се вдигна в очите, но тук не казваш истината, а тя е, че израел заграби много Палестинска земя. И геноцида над тях не спира. Това не е справедливо. Също не е справедливо да се бъркат в Сирийската гражданска война.
  • 6 Бай хой

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Така кажи че си неинфорюиран. Споко не си само ти.
    Та като питаш аз да ти кажа. Йерусалим не е законна теротория на израел. Окупиран е чрез военна намеса и световната общност не са го приели като територия на израел.
    Момче младо и неопитно редно е точно така да питаш когато не си сигурен.
  • 7 Дърводелец

    11 2 Отговор
    Значи под натиска юда, очакват да се огънат само около десетина държави в света..
  • 8 ВулканиЗатор

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Без фес в ЕС":

    Турците спряха да купуват нефт от кюрдската част след подпомогнатият от исраел опит за откъсване от ирак и сега само след около месец там не могат дори да плащат заплати на държавният персонал.
    Не знам кой на кого заби, но исраел и краварите останаха сами в ООН, въпреки заплахите, че "ще наблюдават внимателно" за това кой как гласува! Все повече става ясно, че царят е гол!
  • 9 151531515

    4 6 Отговор
    Те досега и щатите не им го признаваха официално за столица така че им е все едно важна е реалността и това че за разлика от арабите които отдавна щяха да ги изколят евреите спазват някакви права на арабите които не заслужават изобщо то си личи кои са хора и кои диваци и кой се опитва да заплашва все пак арабите нападат първи при всяка възможност и ядат дебелия затова и интифадата отече явно арабите започват да виждат кое е по-добро

    Коментиран от #11

  • 10 nurmen

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Скъпи "гост" , а що за държава е тази на която друга държава и казва коя да и е столицата... :))) Би ли ми обяснил!?
  • 11 Истината

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "151531515":

    Много интересен поглед върху нещата! Те си личали кои са хора и кои диваци!.. Представете си, че румънците идват и си правят "колонии" във видинско без да се съобразяват чия е земята... Какво ще направим? Разбира се, че ще отидем на съд, но ако съдът е румънски? Ясно е, че дори е трудно да си го представим! Защо? Защото при нас съда не може да бъде румънски, но при тях? А сега си представете, че тези колонии решават кога и колко вода да дават към нашите села! С електроенергията - същата работа! А сега си представете, че тези "колонии" от 1967 година насам (откакто са определени границите) са се увеличили до такава степен, че %90 от цяла България е завзета от тези колонии. Представете си, че ни е отнето правото да внасяме и изнасяме стоки, дори малкото от останалите ни предприятия да зависят от това дали ще има ток и вода. Представете си, че дори ако някой се смили над нас и ни изпрати един кораб с хуманитарна помощ, този кораб не се допуска до пристанище Варна например и международната общественост разбира за това, само защото има жертви сред журналисти от различни страни! И си представете, че румънците с подкрепата на Франция например обявява София за тяхна столица, защото най-голямата синагога е тук. Да, много е трудно да си го представим даже, а там именно това се случва! Та кои бяха хората и кои диваците?
  • 12 onq s konq

    2 2 Отговор
    Направо се учудвам, че ние не сме първите с преместеното посолство. Боко изтървава тренда, който е якоооо нагоре! Давай Боко сигурен съм, че ще се поправиш.
  • 13 Българин

    1 4 Отговор
    България спаси Евреите от хитлер през втората световна война и днес признава Йерусалим за Еврейска столица! Българите и Евреите са едни от най-старите народи на света, другите могат само да ни .... ....!
  • 14 мето

    0 0 Отговор
    само истината говори истината