28 Декември, 2017 19:07 6 452 19

САЩ и Русия в битка за пристанище в Солун

  • сащ-
  • пристанище-
  • русия

Противоречие око приватизация

Кой стой зад отложеното подписване на договора за концесията на 67% от пристанището в Солун. Това коментира в. "Вима", цитиран от News.bg.

Процедурата беше насрочена за 15 декември, но в последния момент тя беше отложена с мотива, че издаденият акредитив е от руска банка, която наскоро е била поставена под Централната банка на Русия.

В началото на декември посланикът на САЩ в Атина Джефри Пайет каза пред Американко- гръцката търговска камара, че има случаи на инвестиции в Гърция, които пораждат безпокойство.

"Виждахме трудностите при приватизацията в Гърция, както в пристанището в Солун, където не е ясно кои са всъщност частните инвеститори и откъде идват парите им", каза Пайет.

В консорциумът освен руският бизнесмен с гръцки корени Иван Савидис влизат френска, китайска и германска компании. За него се смята, че е се ползва с благословията на международните кредитори на Гърция. Те настояват правителството в Атина да провежда по-бърза политика на раздържавяване на активите в замяна на получените спасителни траншове.

В края на октомври гръцкият премиер Алексис Ципрас беше на визита при американския президент Доналд Тръмп. След завръщането му в Атина започнаха проблемите с концесията за пристанището в Солун.

Концесията на пристанището трябва да бъде одобрена от комисията по конкуренцията и след това да бъде ратифицирана от парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    15 56 Отговор
    Солунското пристанище винаги е било и ще бъде под американско влияние ! Савиниди, Мавиниди и всякакви други ушанки там не предат.

    Коментиран от #5

  • 2 Solomon

    49 17 Отговор
    последни гърчения преди разпада на американските терористи
  • 3 НАТО

    12 30 Отговор
    Няма да позволим Троянския кон да бъде точно Гърция!:):):)
  • 4 Барчо

    21 11 Отговор
    По наш пример започва разграбването и на византийците. След някоя и друга година ще си ближат тоягата за солчица. Ще се молят византийците на опашка да ми копат дворо.
  • 5 Бесен Язовец

    12 51 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Кремълските джуджета виреят единствено в Сибир и 1-2 мюсюлмански държави.Света мрази комунизма и анти християнската Русия.

    Коментиран от #13

  • 6 Бесен Язовец

    14 13 Отговор
    И в България имат пристанище.Бургас отдавна се командва от руската мафия.
  • 7 Бесен Язовец

    35 12 Отговор
    Русия ще си вземе каквото си иска а САЩ на опашката кво остане за тях след руснаците

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Барчо

    19 4 Отговор
    Бай ти Ганя навремето не искаше много. Само солунската митница. Руси и емери да си държът пристанището. За нас митницата е достатъчна.
  • 10 СССРБАРЕТА

    9 2 Отговор
    Лицазичите цетаджии преди лижеха черен..., сега лижат дърт! И във студ и във пек, и в празник и делни те вярно лижат дътрия ПЪР....ЕЛНИК!!!
  • 11 Kcaniba

    21 7 Отговор
    Сега стана ясно, какво имади впредвид под ...засилената активизация на Русия притеснява пентагона.... Бизнес интереси!!! Пари!!! Монополът на ФАЩ!!!
    Ахахаха
    ФАЩ губят по всички фронтове!!!
  • 12 бог да го прости

    8 3 Отговор
    Ако цар Калоян беше поживял поне още месец
    сега този проблем нямаше да го има.
  • 13 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    "Света мрази комунизма и анти християнската Русия."
    Много малка част от Света е имал допит с "комунизма" на Русия, за сметка на това обаче почти всички са имали взимане-даване с "демокрацията" на САЩ, така че на бъди толкова сигурен в изказванията си.
    Хиените не са другар на лъва и в мигът, в който усетя слабостта му не само ще му вземат плячката, но и ще го разкъсат. А твоят лъв отдавана е преминал златната си възраст. На всичко отгоре разчиташе прекалено дълго на хиените да му вършат работата, а от това те станаха много силни. Стига метафори. Разбра ме!
  • 14 Ziegfried

    2 11 Отговор
    Мощта на USA става все по-всеобхватна и много вариантна.Още не е достигнала своя
    апогей , който ще е около 2350 год.т.е. след 350 години.До тогава Русия и Китай няма да съществуват в днешният си вид.Например на територията на Русия ще има Република Сибирия ,Амурски автономен район към Китай,Татарската република,Башкирска република ,Кавказки съюз на народите - член на ЕС и НАТО ,Уд-
    Муртско- Марийско- Чувашка Република ,въобще тюрмата на народите ще е в пълен
    разпад особено след политическата смърт на Путин.т.е. в съвсем обозримо време.
    С Китай ще стане същото но по,-отдалечено във времето и в по-мека форма.

    Коментиран от #15

  • 15 Ванг А

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ziegfried":

    Жалко, че няма да го видим!!!

    Ама защо са и на САЩ републики? Дай по-смело в прогнозите: Няма да са републики, а щати в Световните Съединени Щати с господари бившите САЩ. Дали Сорос ще го доживее. Може да им е Президент или поне Министър Председател на останалите Ротшилд производни.

    На мястото на Северна Корея ще има море, останало от лазарното изрязване на проблема от космоса.

    Ще има редовни полети до Марс и обратно.

    А ядреният потенциал на Света ще е неутрализиран пак от космоса, пак от бившите американци и ще се използва за енергия на космическите совалконосачи, с които ще си пренасят бойните совалки в търсене на враждебно настроени инопланетяни.

    ... така де, войната все пак е основното водещо в просперитета на "цвета на нацията", тоест тогава ще е "цвета" на човечеството.

    Откъде черпиш знанията си, да се просветлим малко и ние. Не е някой от популярните комикси?! Сигурно е секретен, за ценители.

    Кажи какво става и с Европа, Африка и България в частност, че ми е интересно.
  • 16 факт

    1 1 Отговор
    СВОБОДНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
  • 17 Варна

    2 3 Отговор
    Повечето хора не си задават въпроса защо някак бързо Солунското пристанище стана по- атрактивно например от Пирея?
    Истината, е че благодарение на онзи да не казвам какъв от Банкя, Солун става основна точка за снабдяване на Балканите без да се минава през Босфора.
    Понеже Бащицата е шоп и си мисли,че морските ни градове се хранят само от туризъм се съгласи да отвори път през страната ни и да прави "големият" бизнес като продава винетки... - За да оправдае простотията си го обяви за стратегически проект за нас и за Европа...
    Не му дойде на ум, че като приеме такъв проект Хиляди хора от Варна и Бургас остават без работа... Това сами разбирате води и до по малко данъци и повече разходи за социални помощи и емиграция...
    Сега ще гледаме как другите правят пари, а ние ще цъкаме с език
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    0 0 Отговор
    Що си пишете глупости.Не сте по умни и не знаете повече от Баба Ванга.Петър Дънов.Нострадамус.Едуарт Кейси.и т н.Не може всички да казват едно и също и да не е вярно.САЩ няма да го има,жалко за обикновените хора като нас
Новини по държави: