29 Декември, 2017 18:19 15 083 26

Палач на Садам Хюсеин проговори

  • садам хюсеин-
  • палач-
  • говори

Иракският лидер не се страхувал от смъртта

"Саддам влезе в помещението, където се извършваха екзекуциите само по сако и бяла риза, държеше се нормално и непринудено без да покаже и грам страх."

Това разказва бившият съветник по национална сигурност Мувафак ал Рубаи, който присъствал на екзекуцията, съобщи Блиц.

На 30 декември се навършват 11 години от обесването на бившия лидер на Ирак, който бе екзекутиран 3 години след залавянето му.

Вашингтон похарчи 25 милиона долара за издирването му, а около 600 войници били включени в операция "Червена зора". Това бил най-големият лов за един единствен човек в историята.

Саддам бе открит на 13 декември 2003 г. след години и 8-месечно издирване, в дупка в близост до родния му Тикрит. Бил мръсен, лицето му било с рани от насекоми, имал голяма брада и отсъстващ поглед. Казал спокойно: "Аз съм Саддам Хюсеин, президент на Ирак, и искам да преговарям."

Година по-късно американците го предали на иракските власти, които го съдеха за престъпления срещу човечеството, най вече заради убийството на 148 шиити през 1982 г. Саддам бе осъден на смърт чрез обесване на 5 ноември 2006 г.

Когато съдията прочел присъдата, Саддам извикал: "Да живее Ирак. Да живее иракският народ."

Съдът постановил присъдата да бъде извършена в срок от 30 дни. Екзекуцията на Саддам се проведе на 30 декември 2006 г., в 6:05 сутринта, а всичко бе заснето с камера. Както се вижда по време на екзекуцията Саддам бил напълно спокоен.

Очевидците твърдят, че не показал изобщо страх. Мувафак ал Рубаи разказва: "Саддам се приближи към мен в коридора на затвора, където се извършват екзекуциите, беше със сако и бяла риза. Държеше се нормално и спокойно, без да покаже никакъв страх. Сега някои хора искат от мен да кажа, че е бил в несвяст, или пък дрогиран, но това не е истина, аз не чух от него и една дума на покаяние."

Рубаи отвел Саддам, който имал белезници и държал Корана, към съдията, който прочел обвинението, а бившият иракски лидер казал: "Смърт за американците! Смърт за Израел! Да живее Палестина! Смърт за персийските свещеници."

Саддам Хюсеин управлява Ирак повече от две десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    80 7 Отговор
    Първо Садам, после Кадфи,
    и от там на сетне какво стана........?
    Има една хубава Българска поговорка
    "Ела си зло,
    че без теб по зло"

    Коментиран от #16

  • 2 Кака Гинка

    105 5 Отговор
    Спомням си добре: изкараха го чудовище,а смъртната му присъда - възможно най-справедливата.После взе да се вижда,че истината не е точно такава и тепърва предстои да я научим...
  • 3 крали марко

    128 16 Отговор
    най-голямото зло е САЩ и нейните управляващи.
  • 4 Шампиона

    125 8 Отговор
    Цялата работа беше да се докопат до петрола на Ирак..Уж доказаха, че Бин Ладен, който е Афганистанец, бил свалил кулите близнаци, пък те атакуваха Ирак..Осакатиха един народ и разбиха една държава..Същия сценарий след това го видяхме и с Либия..Вижте Либия преди и сега как изглежда..Какво е направил Кадафи за либийския народ...Опитаха се да се случи същото и със Сирия, защото Башар Асад не им позволи да прокарат газопровода от Кувейт за Европа и по този начин да спънат Руския газ, но поне в тоя случай Русия се намеси..

    Коментиран от #5, #12, #14

  • 5 FUCK OF

    63 3 Отговор

    До коментар #4 от "Шампиона":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ ++++++++++++++++
  • 6 Хайдутин

    84 18 Отговор
    Ако великият Съветцки Съюз съществуваше нямаше да позволи на краварската зган да коли и беси по света без съд и присъда! Но то е за добре! Русия ВЪЗКРЪСНА точно както каза баба ВАНГА! Башар Асад щеше да е поредният на бесило без вина! Е накой ще каже, че много хора го смятат за престъпник! Аз обаче ще кажа, че и в България смятаме политиците ни за престъпници срещу човечеството и половината страна с кеф би ги екзекутирала!
    Бог да пази Руският народ ОСВОБОДИТЕЛ!!!

    Коментиран от #15

  • 7 Боримир

    62 5 Отговор
    Сега милите американци търсят химически оръжия в Северна корея.И пак ще намерят като в Ирак.

    Коментиран от #9

  • 8 Гостенин

    11 63 Отговор
    Загубен.чета пишете си тук глупостите за любимата Раша , но действителноста е друга.

    Коментиран от #10

  • 9 Анонимен

    41 3 Отговор

    До коментар #7 от "Боримир":

    Там май ще ударят на камък, защото всички северно корейци ги мразят.

    Коментиран от #18

  • 10 Лафчи

    22 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гостенин":

    И доктора какво каза за твоята действителност?
  • 11 ирак

    9 51 Отговор
    Само крайни ислямисти може да подкрепят съществото на снимката. Я го вижте само на какво прилича. Това човек ли е, орк ли е, зомби ли е?

    Коментиран от #20

  • 12 Иванов

    29 8 Отговор

    До коментар #4 от "Шампиона":

    Авганистанец ,казваш бил,Бин Ладен!Дет се вика аферим-начетен си !Важно е да демонстрираш увереност ,па можеш да си плещиш глупости. ;)
  • 13 tytu

    10 5 Отговор
    Този човек Садам Хюсеин е жив исе намира при илюминатите.Те са убили негов двойник.

    Коментиран от #17

  • 14 Диди

    17 33 Отговор

    До коментар #4 от "Шампиона":

    Осама Бин Ладен е от Саудитска Арабия.От началото на 90те години е без гражданство,тъй като е терорист.
    Вие изкарахте всички диктатори светци.Друг се е затъжил по Съветският съюз.Я да вземете да се осъзнаете и не пишете повече глупости.
  • 15 Кирилизатора

    8 31 Отговор

    До коментар #6 от "Хайдутин":

    Руска подлога, марш в Сибир .

    Коментиран от #22

  • 16 OMG WTF

    22 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    Тази поговорка + "преклонена глава сабя не я сече" са най-тъпите и безсмислени български поговорки, които само показват робският манталитет на българите.
  • 17 Хохи

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "tytu":

    Точно така.
    Човека си е жив и здрав.
    Каквото ни казват световните новини, истината е пълната противоположност на това което ни казват по новините.
    ТРЯБВА МАААААЛКО ДА СЕ ЗАМИСЛИ ЧОВЕК, И ВСИЧКО ЩЕ МУ СТАНЕ ЯСНО!!!
  • 18 Руски пияница

    13 14 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    То и в Червена България всички мразеха западните империалисти, но след 1989г. се преселиха при тях, но не при "миролюбивите" руснаци!
  • 19 Темиме дарий

    11 5 Отговор
    Смърт за саш ватикана израйл
  • 20 antropos

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "ирак":

    Не се излагай - Саддам и ислямизъм?! Виж какво беше БААС и тогава пиши!
  • 21 по темата

    9 0 Отговор
    Трябва да бъде изпълнена последната воля на Саддам, към Империята на Злото, за да си отдъхне светът от войни!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Коко

    7 3 Отговор
    От АМЕРИКАНЦИТЕ по големи терористи няма на всякъде демокрация уж Ким ИСПЪРЖИ краварите
  • 24 гост

    4 4 Отговор
    Скоро и Путин..
  • 25 Vasik Atanasova

    1 1 Отговор
    най голямото зло е САЩ
  • 26 мнение

    0 2 Отговор
    Забравяте, че нападнаха Ирак след 11 септември по повод голямата трагедия с кулите близнаци. Беше дело на арабския тероризъм. Тъй като Саддам се беше самозабравил като всички диктатори, решаваше кой заслужава да живее и кой не, изпотрови с газ сума ти жени и деца и много се перчеше, нападнаха го, защото преди това беше нападнал Кувейт. Досега обаче няма доказателства, че е подкрепял тероризма. Щях да го уважавам, ако веднага се беше предал. Така постъпва един истински закоравял управник. Има една невменяемост, която настъпва след продължително властване. Досега нито един дългогодишен властник не я е избегнал. Чувство за незаменимост, както се случва с Путин в момента. Никой обаче не е вечен, колкото и да си имплантира разни химикали, за да изглежда млад. Саддам да се беше предал преди да се скрие в дупката. Щеше да спаси достойнството си и много човешки животи! Нямаше да го гледаме на тази ужасна снимка. Пълен крах на личността му, да не говорим за останалото.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания