Last news in Fakti

3 Януари, 2018 22:00 1 471 19

Мария Габриел: Фалшивите новини атакуват демокрацията

  • мария габриел-
  • комисар-
  • фалшиви новини-
  • демокрация-
  • ес

От платформите изискваме прозрачност, заяви Мария Габриел

"Наша отговорност е да помогнем на "четвъртата власт" – журналистиката, която е стожер на демокрацията", каза в специално интервю за белгийския всекидневник L'Echo българският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

"Подходът спрямо фалшивите новини в социалните мрежи трябва да се превърне от национален – в европейски", допълни тя и уточни, че ще предложи през пролетта на 2018 година обща стратегия спрямо този феномен. Експертна група на високо равнище трябва да идентифицира добрите практики за борба с фалшивите новини.

Такива вече съществуват - например "trusted flaggers" за доброволно сигнализиране на невярно съдържание в YouTube или т.нар. "fact checkers" за проверка на фактите. "От нас зависи да преценим каква добавена стойност може да внесе ЕС", отбеляза комисар Габриел. В интервюто тя съобщи също, че на 9 януари организира среща в Брюксел с представители на 30 интернет платформи – от най-голямата до най-малката, която е посветена на незаконното съдържание онлайн.

"Ще дадем предимство на доброволните мерки и редовния диалог", обясни българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество. "От платформите изискваме прозрачност, така че потребителят да е информиран за онова, което се определя като незаконно съдържание; второ – да сътрудничат с органите на полицията и съдебните власти. И накрая – искаме да дадем възможност на гражданите да подават сигнали", коментира още пред L’Echo комисар Мария Габриел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    32 3 Отговор
    С две думи...Ще чувате само това което ние искаме.И това което на либералните корви им харесва.
  • 2 нашия

    30 2 Отговор
    Продажната комисарка да обясни как се определят trusted байрактарите и кои check-ват фактите чак тогава може да стане разговор,иначе всичко което казва са зучени опорни точки и демагогия.Ама какво да чакаме друго от СНАХАТА освен лоялност към РОДАТА и наизустени кухи фрази-иначе няма да е там,нали се сещате.
  • 3 Бесен Язовец

    22 2 Отговор
    Еми господарите и да спрът да ги произвеждат за да запазимеме демокрацията им! Което не им изнася е фалшива новина а тези новини които им изнасят са достоверни.
  • 4 Кака Гинка

    17 2 Отговор
    Дори само заглавието ми напомня на един стар,отдавна забравен виц за "идеологическата диверсия".Вече сме го гледали тоя филм,макар и с друго име...
  • 5 Рубладжийте в шок

    9 21 Отговор
    Рубладжийте в шок! Страхуват се покрай истеричните фейкнюз, които бълва кремълската шайка от няколко години да не им секнат хонорарчетата в рубли, че ще им остане само единия бояришник......
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хохи

    15 1 Отговор
    Може ли да ми кажете каде новините не са фалшиви?
    Моля, благодаря.

    Коментиран от #8

  • 8 престъпник

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хохи":

    Бъркаш понятията.Трябва да търсиш ПРАВИЛНИТЕ новини.А най-правилните ,макар и най-фалшиви ,за България се разпространяват от една воняща дупка на югоизточния вход на Южният парк в столицата.Моля,пак заповядай!!!
  • 9 Голям прос

    8 2 Отговор
    Каква демокрация на гладен корем? По-добре да е диктатура, та да знаем защо нямаме нормален живот
  • 10 фейк ЕС

    12 0 Отговор
    Мимето иска да каже, че само новините на Прасчо и Тикито са истински, другите са фалшиви, с една дума:"Приемаме за тръстид флагърс, само новините, които са ни удобни", другите са "фалшиви".
    Това не е демокрация, това си е декоРация, замазване на лайната. Няма ли кой да пусне водата на Кенефа?
  • 11 фейк ЕС

    7 1 Отговор
    30 интернет платформи????? Коя е малка и голяма?????
    О, свещена простота, тоя ЕС наистина е за закриване щом бантустанците станаха стожери на демокрацията!?
    Все едно слушам речи на ЦК на БКП.
  • 12 Миле

    5 0 Отговор
    Всеки човек трябва да решава сам за себе си коя новина е фалшива, и коя не е. Една такава намеса е изключително грозен акт, тъй като има реална опастност от насочване на мисленето в определена насока. Явно, че Джордж Оруел ще се окаже прав.
  • 13 Stefko 88

    3 0 Отговор
    Баджанащината е повсеместна.
  • 14 Дони

    3 0 Отговор
    Много от коментиращите със сигирност не знаят къде е българската журналистика по свобода на словото.

    Коментиран от #15

  • 15 фалшивата демокрация атакува новините

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дони":

    България е на 109-о място по свобода на медиите от общо 180 страни в тазгодишната класация на "Репортери без граници". Макар да се е изкачила с четири позиции в сравнение с 2016 г., страната ни отново е най-ниско класираната държава от ЕС. Нещо повече - тя за първи път изпада до предпоследния сегмент от държави в подредбата, при които свободата на пресата и медийната ситуация като цяло се дефинира като "лоша". Миналата година България заемаше последното място в по-горния трети сегемент - "Проблемна ситуация".
  • 16 фалшивата демокрация атакува новините

    3 0 Отговор
    "Позицията на България се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски, бивш директор на разузнавателна агенция и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група притежава 6 вестника и контролира близо 80% от дистрибуцията на печатни медии.
  • 17 Аууу

    5 0 Отговор
    Ама моля ви се стига сте го показвали тоя Габриел.
  • 18 Русенец

    6 0 Отговор
    Марийчето е ясно доказателстов за Фалшивото назначаване на некомпетентен човек на висок пост в ЕС. Тя е толкова некомпетентна, че погледа и е уплашен и празен.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: