Last news in Fakti

5 Януари, 2018 09:26 2 698 2

САЩ притискат здраво Гърция заради Македония

  • гърция-
  • македония-
  • алексис ципрас-
  • зоран заев-
  • матю нимиц

Премиерът Ципрас е подложен на силен натиск от Вашингтон по въпроса, твърди германско издание

САЩ притискат здраво Гърция заради Македония - 1
Снимки: БТА/АР

Германският в. "Зюдвест пресе" отдава настъпилото раздвижване по въпроса за името на Македония на смяната на политическото ръководство в Скопие и изтъква, че "гръцкият премиер Алексис Ципрас е подложен на силен натиск от САЩ по този спор".

В своя публикация, цитирана от гръцкото издание "Прото тема", германският вестник констатира, че в спора за името на Македония има раздвижване и че то се дължи на конкретно събитие, а именно на смяната на политическото ръководство в Скопие, след като премиерския пост там е бил поет от социалдемократа Зоран Заев.

"Зюдвест пресе" се спира и на ролята на международния посредник по този спор Матю Нимиц, като изтъква факта, че "от 25 години насам той полага усилия по нареждане на НАТО да посредничи в един спор, който много трудно може да бъде разбран от обществеността извън Балканите".

Това е въпрос, занимаващ сериозно международната дипломация, защото "става дума за спор с геополитически измерения, надхвърлящи значително конкретния регион".

САЩ притискат здраво Гърция заради Македония

"Нимиц смята, че е много близо до постигане на целта и намиране на решение. Правителствата в Скопия и Атина изглежда най-сетне са склонни да уредят този конфликт", посочва медията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    6 0 Отговор
    Какво общо има втората снимка със статията? :D

    Коментиран от #2

  • 2 хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Каквото общо има и първата снимка:)
Новини по държави: