5 Януари, 2018 10:54 1 629 3

САЩ спряха кранчето на Пакистан

  • хакани-
  • пакистан-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • талибани-
  • афганистан

Вашингтон преустанови помощта си за Исламабад в областта на сигурността

САЩ спряха кранчето на Пакистан - 1
Снимки: БТА/АР

САЩ обявиха, че преустановяват помощта си за Пакистан в областта на сигурността, предаде Reuters.

Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт не уточни размера на замразената сума. Тя посочи само, че наказателната мярка идва в добавка към вече спряната американска военна помощ за Пакистан от 255 милиона долара.

Представител на американското правителство, пожелал да запази анонимност, каза, че ще бъдат замразени още над 255 милиона долара.

Помощта ще бъде разблокирана, когато пакистанските власти предприемат "решителни действия" срещу афганистанските талибани и мрежата "Хакани", обяви Държавният департамент на САЩ. Причината е, че тези групировки дестабилизират региона и взимат на прицел американски персонал.

Решението отразява недоволството на Вашингтон от факта, че Исламабад, който на теория е техен съюзник в борбата срещу тероризма, не полага повече усилия в борбата срещу талибаните и мрежата "Хакани".

САЩ спряха кранчето на Пакистан

Двете групировки отдавна използват убежища в Пакистан, за да извършват атаки в съседен Афганистан, при някои от които бяха убити и американски военнослужещи.

Преди броени дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да спре помощта за Пакистан в областта на сигурността.

"САЩ глупаво дадоха 33 милиарда долара помощ на Пакистан през последните 15 години, а те ни дадоха в замяна само лъжи и двуличие, взимайки нашите ръководители за идиоти. Дават убежище на терористите, които преследваме в Афганистан, и практически не помагат. Стига толкова!", написа Тръмп в Тwitter.

Пакистан реагира остро на обвиненията на Белия дом.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРБАРЕТА

    8 7 Отговор
    Май някой се оака в Авганистан хахахаааа!!! Явно Авганистан е невъзможна хапка за краварската уста!!! Нали се подигравахте на СССР! Ами сега смеххххх!

    Коментиран от #2

  • 2 Джендо

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "СССРБАРЕТА":

    Къде е смешното.Ако знаеш колко жалки са русофилските ти коментарчета.Щатите спират помощ за Пакистан къде е оакването.Май в тойте г.щи.
  • 3 Дърводелец

    2 0 Отговор
    Май след унизителното оставане извън играта в решаването на сирийският проблем, опит за техеранска пролет, която май също им се изплъзва, сега е ред на Пакистан..
    Някой в бялата къща да вземе да му каже на този по-малко да гледа тв и да ръчка туитъра си, а вместо това да се понапъне малко за да проучи поне малко за менталитета и културата на тези хора в оная география.. че ония зад него го направиха на май.уна пред света