Last news in Fakti

7 Януари, 2018 10:05 2 299 14

Бойко Борисов в Истанбул: Много е трудно да се гради мир

  • свети стефан-
  • истанбул-
  • църква-
  • патриарх-
  • неофит-
  • бойко борисов

Това, че на Златния рог в Истанбул има възстановен български храм „Св. Стефан”, е прекрасно доказателство за добросъседството и разбирателството, заяви премиерът

Бойко Борисов в Истанбул: Много е трудно да се гради мир - 1

Турция са наши съседи, а това, че на Златния рог в Истанбул има възстановен български храм „Св. Стефан”, е прекрасно доказателство за добросъседството, разбирателството и за мира. Това каза премиерът Бойко Борисов при пристигането си за откриването на реставрираната църква.

„Mного е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир”, подчерта Борисов.

„Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове”, допълни премиерът.

„България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат такива огромни отговорности”, каза той на въпрос дали пътят на Турция към Европа минава през България и нейното сътрудничество.

„Да, ние можем да посредничим, можем да настояваме, защото само мирът, само подобряването на отношенията с Турция на Европа дава решение на много въпроси. Забравихте Харманли, бунтовете на бежанците. Сега има нулев натиск от година, това не се постига лесно и с приказки, и със заклеймяване”, отбеляза той.

Да има такава църква на това място не е лесна работа, заяви премиерът.

Борисов специално благодари на реставраторката на храма Фикрие Булунмаз, която по думите му е направила всеки детайл с душа.

Много е слънчево на душата ми, както на душата на всички българи, които знаят каква стойност за нашата България има възстановяването на този храм, каза от своя страна българският патриарх Неофит.

Да ни е честит обновеният храм на св. Стефан и да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите страни, църкви и народи”, допълни той.

Патриархът също определи като чудесна реставрацията на храма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    14 4 Отговор
    Мразя лицето борисов заради отношението му към хората в България. Специално в този случай е съвсем прав, не може да се отрече.
  • 2 До пловдив

    7 10 Отговор
    освен да мразиш друго умееш ли?
  • 3 Общи приказки

    7 8 Отговор
    Бойко пак говори общи приказки като за идиоти. Построяването и поддържането на тази църква няма нищо общо с отношенията Турция-ЕС. ЕС има определени условия за членство, които Турция не изпълнява, а и задълбочава. Милият му приятел Ердоган изби хиляди хора, които не са участвали в така наречения преврат, без съд и присъда. Това много прилича на убийствата в България от 1925. В този смисъл Бойко движи и се поставя в услуги (праща му още хора без съд и присъда) на един убиец. Този ли трябва да защитаваме през ЕС?

    Коментиран от #5

  • 4 освобождавай

    16 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    В Турция няма трети пол, няма гей паради, няма извращения, а бежанците са кротки като агънца, докато в демократична Европа само гей паради, по улиците вилнеят негри и бежанци, а полицията не ги закача от страх да не ги обвинят в расизъм. В големите европейски градове не може да излезеш след 9 часа вечерта, защото във всеки момент може от някъде да изкочат 10 мангала и да ти вземат пари, телефон, всичко. Ако си жена да не казвам какво друго ще ти направят. В Турция няма такива неща, има ред и закон. В Турция се държи на семейството, децата, ценностите, а в Европа точно обратното. Пълно с лесбийки, гейове, феминисти и изроди, а на хората им се проповядва как не трябва да имат деца. Всички европейски лидери - Меркел, Макрон и т.н., нямат нито едно дете. Ердоган има четири. Така, че Бай Ганьо да си помисли дали наистина иска да става европеец. Я си пуснете един турски сериал - само бели хора показват в семейна атмосфера, а в американските сериали само чернилки, убийства, наркотици.

    Коментиран от #7

  • 5 Хасан

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Общи приказки":

    Не си прав..Не че защитавам Ердоган но той не е убивал никого...имаше опит за военен преврат и участниците бяха арестувани и съдени ..това е нещо нормално в една правова държава...

    Коментиран от #9

  • 6 Една Българка

    5 0 Отговор
    Манастирът тесен за мойта душа е.

    Кога човек дойде тук да се покае,

    трябва да забрави греховния мир,

    да бяга съблазни и да търси мир.

    Мойта съвест инак днеска ми говори.

    Това расо черно, що нося отгоре,

    не ме помирява с тия небеса

    и когато в храма дигна си гласа

    химн да пея богу, да получа раят,

    мисля, че той слуша тия, що ридаят

    в тоя дол плачевни, живот нестърпим.
  • 7 Турци в Германия

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "освобождавай":

    При цялата тази красота не знайно защо повече от 6 милиона турци живеят в Германия и не искат и да чуят да ходят обратно в Турция. Да не говорим, че искат да си доведат и роднините. Като руснаците - много е хубаво в Русия, но дано отида на друго място.

    Коментиран от #10

  • 8 Хасан

    10 2 Отговор
    И в Турция хващат живи и съдят всички терористи ,докато в Европа и Сащ ако ти е направило впечетление не ги арестуват и съдят а ги убиват...Сащ просто уби Бин Ладин а Турция хвана,осъди Юджалан и оня е в затвора
  • 9 ТИ не си прав

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    То и Сталин не е участвал лично в убийствата. Но доста хора в армията бяха избити от едни други хора, които подкрепят Ердоган, без тези хора да са участвали преврата, просто са били на служба там. Уволнените над 20000 университетски преподаватели, доста от които са по затвори и те ли са учасвали в преврата (ако е бил истински). Върнатите от Бойко турски граждани по желание на Ердоган, които даже не са били в Турция през този юли.

    Коментиран от #11

  • 10 Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Турци в Германия":

    За евро ,Бмв и руси жени.....това е много силен притегателен фактор...
  • 11 Хасан

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "ТИ не си прав":

    Пак не си прав...имаше безредици,стрелба по мирни граждани,по парламента,опит за убийство на президента,арестуваха началник щаба на армията,танкове по улицата...и е нормално да се уволнят симпатизанти на Фето .религиозна секта...организатор на преврата
  • 12 S-line

    6 3 Отговор
    Вечна дружба👬
  • 13 ОТ ТАЗИ ТИКВА И ВЪЛШЕБНИЦАТА НЕ ЩЕ

    4 0 Отговор
    Успее да стори прекрасната колесница и красива българска принцеса. ТИКВИ и проститутки, без очакваните вълшебница от ЕС.
  • 14 Хасан

    5 6 Отговор
    Бойко и ежди дали ще отидат на погребението на Мунир Озкул _ един от най големите театрални и филмови артисти на Турция.Да видят какво е погребение ,как хората се прощават с изтъкнатите дейци на културата..
Новини по държави: