Last news in Fakti

9 Януари, 2018 14:48 1 913 4

Аятолахът: ЦРУ и МИ6 се провалиха

  • иран-
  • али хаменей-
  • аятолах-
  • цру

Върховният духовен водач на Иран обяви, че властите в Техеран са осуетили мащабна външна намеса  

Аятолахът: ЦРУ и МИ6 се провалиха - 1
Снимки: БТА/АР

Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че властите в страната са осуетили опитите на САЩ и Великобритания да предизвикат размирици по време на вълната от протести, предаде Reuters.

"Сега врагът многократно предприема ходове, но те са отразявани всеки път", каза Хаменей, цитиран от ирански медии."Това е заради съпротивата, заради силния народен и национален бент", добави той.

От края на декември в над 80 ирански града се състояха протестни демонстрации срещу икономическата и политическата ситуация. В тях загинаха най-малко 21 човека.

Reuters цитира ирански депутат реформатор, според когото през последните две седмици са били арестувани около 3700 души. Данните на Махмуд Садегхи са поместени на официалния уебсайт на иранския парламент www.icana.ir. По думите му различните служби за сигурност и разузнаване, извършвали арестите, пречат да се узнае точният брой на задържаните.

Аятолахът: ЦРУ и МИ6 се провалиха

Според изявление на вътрешния министър Абдолреза Рахмани Фазли в едноседмичните протести са взели участие най-много 42 хиляди души. т. е., според данните на Садегхи, 10% от демонстрантите са били арестувани.

Иранските власти твърдят, че протестната вълна срещу безработицата и корупцията, започнала на 28 декември в град Машхад, вече затихва. През последните няколко дни в Иран имаше масови проправителствени митинги.

Аятолахът: ЦРУ и МИ6 се провалиха

САЩ и Израел се изказаха в подкрепа за протестиращите иранци, но отхвърлиха твърденията на Техеран, че са подстрекавали демонстрациите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шорошче

    18 0 Отговор
    Ще плачем! Ама чичко Сорос ще опита пак!
  • 2 Истината винаги боли

    12 0 Отговор
    То затова Англия си прави Бриксита,за да може новият поток бежанци да наводни, континенталната Европа!!!!
  • 3 Петко

    16 0 Отговор
    Фащ и сюрзенът му изсраел са винаги в основата на всички световни престъпления. Те са винаги в "правото" си, навсякъде имат "жизненоважни" интереси за националната им сигурност , не се съобразяват с никой, с нищо . Където се намесят, там се създава хаос, кървища и грабежи. Те са раковите метастазии на човечеството. За тях трябва втори Нюрнбергски процес.
  • 4 незнайко

    2 0 Отговор
    Докато някой не се престраши да удари САЩ, така че да им се дряпне "фъшкията", цял свят ще страда !!!