Last news in Fakti

10 Януари, 2018 13:19 827 0

Атина гласува нов пакет от финансови мерки

  • гърция-
  • мерки-
  • парламент-
  • ципрас-
  • финансови-
  • ес-
  • транш-
  • доходи

Проектът включва орязване на семейните надбавки и доходи

Атина гласува нов пакет от финансови мерки - 1
Снимка: БТА/ AP

Правителството в Атина внесе за обсъждане в парламента законопроект с нови мерки за икономии, поискани от кредиторите в замяна на следващ транш от спасителните заеми. Мерките са били обсъдени на телеконферентна връзка между представители на кабинета и институциите. Законопроектът е от близо 600 страници и съдържал общо 110 мерки, предписани от кредиторите.

Гръцките медии определят мерките като „главоболие“ за кабинета Ципрас, като най-болезнени сред тях са ускореното уреждане на необслужваните заеми и ускорението на онлайн търговете за недвижимите имоти на длъжниците. Дълговете им се оценяват на близо сто милиарда евро, пише вестник „Български новини“.

Друга мярка е свързана с промените в синдикалния закон, които предвиждат ограничения при свикването на стачки. Заложените в проекта регулации предвиждат стачки да се организират само при наличието на по-голямо синдикално мнозинство. За такова ще се смята гласувалите 50 плюс един членове на профсъюза.

Проектът включва орязване на семейните надбавки и доходи, промени в трудовото законодателство, облекчени правила за уволняване на служители, регулации за свободните професии и други. Мерките са условие за финализиране на третия преглед на спасителната програма. По тях предстои да се произнесат и финансовите министри от еврозоната на срещата на 22 януари. При одобрение Гърция ще получи поредния транш. Възможно е сумата да надхвърля очакваните пет милиарда евро. Гърция е възможно да остане под надзора на кредиторите, докато не погаси и последния си заем.

Според анализаторите „мерките ще засегнат най-вече избирателите на лявата партия СИРИЗА на Алексис Ципрас“. Премиерът Ципрас е оптимист и вярва, че Гърция ще успее да приключи спасителните програми и да излезе от кризата още през тази година, но това за момента остава само в сферата на добрите намерения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: