11 Януари, 2018 13:12 1 070 0

Юнкер ще сдобрява стари балкански врагове

  • жан-клод юнкер-
  • хърватия-
  • словения-
  • пирански залив-
  • борут пахор-
  • колинда грабар китарович-
  • колинда грабар китарович

Председателят на ЕК ще разговаря с премиерите на Словения и Хърватия заради спора за Пиранския залив

Юнкер ще сдобрява стари балкански врагове - 1
Снимки: БТА/АР

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще покани премиерите на Словения и Хърватия - Миро Церар и Андрей Пленкович, на разговори в Брюксел по спора за Пиранския залив до края на януари, съобщава агенция "Хина".

Юнкер иска да участва по-активно в разрешаването на спора, след като Загреб отказа да приеме решение на арбитражен съд, който през юни м.г. присъди над две трети от Пиранския залив на Любляна с цел да сложи край на спор, датиращ от разпадането на Югославия преди 25 години.

Арбитражният съд посочи 30 декември 2017 г. за дата на влизане в сила на решението.

Загреб, който има претенции върху половината от тази морска територия, отказва да приеме решението, след като стана известно, че Любляна е осъществила нелегален контакт с арбитражния съд.

В. "Дело" пише, че Юнкер е предложил и посредничеството на заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

Юнкер ще сдобрява стари балкански врагове

Източник е заявил пред словенския вестник, че по време на посещение в Брюксел в понеделник и вторник словенският президент Борут Пахор е предал позицията на своята страна, че Юнкер трябва да свика среща с премиерите на Словения и Хърватия.

Определянето на границата между Словения и Хърватия и решението на арбитражния съд вероятно ще бъдат тема на разговор между Пахор и хърватския му колега Колинда Грабар Китарович, която ще бъде сред гостите на прием, който Пахор дава в събота по повод началото на втория му президентски мандат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: