12 Януари, 2018 13:39 4 399 116

Русия влияe подмолно на България

  • русия-
  • доклад-
  • българия

Това разкрива доклад на американския конгрес

Доклад на американския конгрес описва влиянието на Русия над България, съобщи Topnovini.bg

Докладът е изготвен по поръчка на сенатора от Демократичната партия Бен Кардис. Според него Русия упражнява влияние над България чрез своята роля в икономиката и енергийния сектор. Отбелязва се, че историческите отношенията между двете страни, правят България особено податлива на руско влияние, въпреки че е член на НАТО и ЕС.

Русия упражнява влияние върху България чрез доминиращата си роля в икономиката ѝ, главно в енергийния сектор, както и чрез пропаганда, отношения с политически партии, културни връзки и силно влияние върху българската армия, която продължава да разчита на екипировка от съветско време.

Устойчивите исторически отношения на България с Русия я прави уникална сред другите страни в ЕС и НАТО, и изисква постоянна бдителност за ефектите от руското влияние върху страната.

От птичи поглед в центъра на София, столицата на България, може да се види втората по големина православна църква на Балканския полуостров -
катедралата "Св. Александър Невски". Името на храма е на руски принц и е издигнат в знак на почит и памет към руските войници, убити по време на Руско-турската война от 1877-1878 година.

Недалеч от тях е паметникът на руския цар Александър II, който ръководи усилията за освобождаване на България от Османската империя. Александър седи на кон, изправен пред сградата на парламента, за да напомня постоянно на законодателите на страната за това как страната е спечелила своята независимост.

Тези емблематични сгради на хоризонта на София са отправна точка за историята и настоящата позиция на България. Попадайки в групата на страни с определен профил, България може би е най-дълго и трайно исторически свързана с Русия. По време на Студената война български лидери, какъвто е Тодор Живков, се стремят да направят България 16-та съветска република. Днес Българската социалистическа партия поддържа добри отношения с Москва и дори нейният лидер Корнелия Нинова се обяви срещу санкциите на ЕС по отношение на Русия (решение, което изисква от България да изпълнява като член на ЕС).

Прокремската партия „Атака“ призовава за по-близки отношения с Русия и остро се противопоставя на Европейския съюз чрез ксенофобски, крайно дясна програма. Водачът на "Атака" Волен Сидеров даде старт на предизборната кампания на партията през 2014 г. на събитие в Москва, където критикува "содомита НАТО." Докато обществената подкрепа за партията намалява през последните години, посланията му продължават да отекват сред част от нейния електората. В същото време правителството на премиера Бойко Борисов предприе мерки за отслабване на руското влияние, като например през септември 2015 г. той забрани правото на руски самолети в подкрепа на мисията в Сирия, да прелитат над България. Явното разминаване между българското общество – широката подкрепа за Русия от страна на населението, съчетано със усилията за безусловно партньорство с ЕС и НАТО от страна на българското правителство, налагат

по-задълбочено ангажиране на САЩ във всички сектори на българското общество

Докато отношенията на България с Русия в исторически план се коренят в освобождението от османско владичество, съвременните прояви на влияние на Москва в България са по-фокусирани върху меката сила, енергетиката, политическо и културно влияние.

Проучванията на общественото мнение в България ясно отразяват афинитета към Русия. В неотдавнашното си изследване "Тенденции 2017" мозъчният център „GLOBSEC“ посочва, че 70% от българите имат положително мнение за Владимир Путин, което е най-високото в сравнение с другите страни. България се присъедини към НАТО през 2004 г., но обществената подкрепа за Алианса е резервирана. На въпрос за член 5 от Хартата на НАТО - който разглежда атака на един член от Алианса като атака срещу всички останали в НАТО, по-малко от половината от българските респондентите заявяват, че ще подкрепят помощта на съюзник на НАТО в подобна ситуация.

Докладът на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), американски мозъчен тръст, характеризира превъзхождащата роля на Русия в българската икономика като "граничещи с държавна намеса" и твърди че "Кремъл използва сложна и непрозрачна мрежа за водене на разговори с длъжностни лица от управлението и бизнеса, за да реализира своите интереси.“ Никъде другаде руското правителство няма толкова силно и очевидно господстващо положение, колкото в българския енергиен сектор.

България е почти напълно зависима от руския нефт и природни газ

90% от природния газ на България се внася от Русия и страната напълно зависи от Москва по отношение на доставянето на гориво за производство на ядрена енергия от двата български реактора, които произвеждат 35% от електроенергията на страната.

В Докладът на CSIS също така се твърди, че способността на Москва да влияе на процеса на вземане на решения в България е значителен. По време на дебата за газопровода "Южен поток" в българския парламент, депутатите приеха изменения, които биха заобиколили европейското енергийно законодателство. „Газпром“ също така съобщи, че е изпратило официално писмо до българската компания "Енергиен холдинг", в което дава съвет за промени в българския енергиен закон в интерес на "Газпром".

Русия спря проекта "Южен поток", ръководен от "Газпром" през 2014 г., след като получи значителен тласък от други страни, което пък лиши България от възможността да подкрепи южния европейския газов коридор.

Обществените предизвикателства също създават възможности за влияние на Русия. България е една от най-бедните страни в Европа - тя преживява
бавен икономически растеж и много от младите й хора напускат страната и заминават за Западна Европа. Населението застарява и това обяснява носталгията на българите по топлата връзка на България с Москва от времето на Студената война. Кризата с имигрантите отваря пътя и за открита антиевропейска пропаганда, от която се възползваха политически партии като „Атака“. През 2014 г. нейният лидер предупреди: "Българското население се топи, без да се води война" заради "абортите, емиграцията, хомосексуалността и постоянната икономическа криза...“
Руското правителство, чрез фондацията „Руски свят“ подкрепя организации извън Русия, в партньорство с Руската православна църква, за насърчаване на руския език и руска култура."

"Руски свят" управлява шест руски центъра в България,

и се фокусира върху културни и образователни програми, които са изцяло на руски език. Твърди се също, че Русия се стреми да се намесва в българската политика по време на президентските избори през 2016, като използва техники, които се прилагат навсякъде другаде в Европа. Преди президентските избори през 2016 г. Леонид Решетников, тогава директор на Руския институт за стратегически изследвания към Кремъл, (RISS) е посетил България, където е предоставил на Социалистическа партия "таен стратегически документ“, в който предлага път как да бъде спечелен балотажът. Той препоръчва „лансиране на фалшиви новини“, чрез които да популяризират преувеличени данни от избирателния вот. В документа се призовава БСП да приеме платформа, която да бъде съгласувана с интересите на Кремъл: край на санкции на Русия, да се критикува НАТО и да се насърчи Брекзит. Решетников заявява пред български и руски медии, че е имал среща с лидера на социалистическата партия, но той отрича да е предоставял някакви документи. По-късно същата година Румен Радев, кандидат на българска социалистическа партия, спечели президентските избори с 59% от гласовете на избирателите, макар че не може да се каже доколко неговият успех се дължи именно на стратегическия план, изготвен от института на Решетников. И въпреки предполагаемата подкрепа от страна на Русия и първоначалните проблеми около кандидатурата на Радев, откакто стана президент, неговите изрази на силна подкрепа за НАТО и ЕС показват намерение да запази статуквото по отношение на тези институции.

Кремъл също така се намесва и в последните български парламентарни избори.

Преди парламентарния вот през 2017 г., български анализатори твърдят, че над 300 български уебсайтовете са обвързани с активна проруска пропаганда*. Доклад от 2017 г. на Фондация "Човешки и социални изследвания", български изследователски център, твърди, че генерираната в страната проруска пропаганда се използва като средство за постигане на вътрешно-политически цели. Например,

българинът Стефан Пройнов ръководи малка трол ферма в Плиска.

Според руското разследване на уеб сайта „Coda“ мисията на Пройнов** се ръководи от принципа на отмъщението – конкретно насочено срещу общоевропейската, централно-дясната партия на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, който спечели отново на последните избори. Пройнов твърди, че през 2011 г., когато ГЕРБ е управляваща партия в България, полицията се занимава с обвинения срещу него, обвинявайки го за незаконното притежание на антики, оръжия и наркотици, за да заглушат критиките му към тяхната политика. Тази взаимноизгодна пропагандна линия е в някои отношения по-мощна и по-трудно може да й се противодейства, отколкото генерираната от Москва пропаганда.

В проучване на общественото мнение, проведено от Европейската комисия през 2016 г., 49% от българите гражданите изразяват доверие в ЕС, което е по-високо в сравнение с някои други страни от Западна Европа.

Въпреки по-резервираната подкрепа за НАТО от страна на българите като цяло, България трябва да се похвали за активната си роля в Алианса. Тя участва със свои войници и понесе трудни моменти по време на ръководените от НАТО мисии в Афганистан и Ирак, където даде и жертви. Според държавния департамент на САЩ американското министерство на отбраната увеличава финансирането на подготовка и обучение в четири съвместни американско-български военни части.

През септември 2016 г. се проведе от САЩ и България съвместна мисия на НАТО за охраняване на въздушното пространство, първия по рода си еърполисинг в страната. През 2017 г. България бе домакин на учението „Saber Guardian“, най-голямото военно учение в САЩ и НАТО в Европа през тази година. Активната роля на България в НАТО, обаче, остава донякъде затруднена от обстоятелството, че страната продължава да

разчита на руско военно оборудване, наследство от времето на Варшавския договор

По-специално българските държавни служители изразиха загриженост по отношение на системите за въздушна отбрана, които са от съветската ера, както и от остарялото въоръжение на армията. В контекста на противодействие на противниците на Америка чрез въвеждането на санкции на тези, които осъществяват важни сделки със секторите на руската отбрана и разузнаване, българското правителство трябва спешно да работи в посока намаляване на зависимостта си от руските оръжия.

Изводи:
- Въпреки натиска, България остава устойчива: през ноември 2006, бивш посланик на Русия в ЕС, Владимир Чижов каза, че "България е в добра позиция да стане нашия специален партньор, нещо като троянски кон в ЕС. " Повече от 10 години по-късно тази прогноза не се е случила, тъй като българските граждани продължават да подкрепят членството в ЕС, а България е активен участник в НАТО.

България е е избрал прозападният път на развитие и въпреки натиска от страна на Москва, особено в енергийния сектор, тя е доказала своята устойчивост по важни въпроси като сигурността, сътрудничеството със Запада и подкрепа на санкциите на ЕС срещу Русия.

Както е описано по-горе обаче, тя е значително уязвима по отношение на руския асиметричен арсенал, което налага и е от интерес да бъде оказана допълнителна помощ и по-голяма ангажираност към България от страна на нейните демократични съюзници.

Понижената помощ от САЩ има съответните последствия: Съединените щати осигуряваха повече от 600 милиона долара в помощ на политическите и икономически реформи в България от 1990 до 2007 г., но тази помощ беше преустановена до голяма степен, когато страната се присъедини към ЕС. Тези програми за помощ дадоха на Съединените щати възможност да ангажира широки кръгове на българското общество в утвърждаването на демократичните ценности и върховенството на закона. Без тези програми способността на Съединените щати да се ангажират с решаването на тези проблеми значително се затруднява, докато

руската пропаганда и злокачественото й влияние процъфтяват

Докато американското посолство продължава да се ангажира с използването на ограничени ресурси, дипломатическото предизвикателство да се противодейства на злокачествените проблеми, предизвикани от Русия, остава много сериозно. Като се посвещават по-голямо внимание и ресурс – по-специално в областта на енергийната диверсификация, справянето с корупцията и налагането и спазването на върховенството на закона, Съединените щати ще бъдат в състояние да помогнат на лидерите в българското правителство и на гражданското общество да се противопоставят и противодействат на асимитричния арсенал за намеса на Русия в България“, пише в доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние сме на всеки километър☭

    58 23 Отговор
    САЩ, ЕС и НАТО също влияят на нас, ама сме се затворили в черупките и си мълчим? Най-добър пример е Украйна. Със своята демокрация те измъчиха и целия народ и купиха цялата страна. Управниците са доволни, Европейците -щастливи. Докато народът си мълчи, Германия и Великобритания вече строят складове за радиоактивни боклуци под Чернобил. Обаче боклуците ще се докарват от цяла Европа... нали сме едно семейство? Беднотията и пустите надежди за светло бъдеще са най-добрите помагачи на евроатлантическата пропагандата.

    Коментиран от #9

  • 2 Kcaniba

    36 67 Отговор
    Много точно и конкретно ! Империята на злото и лъжата не спи! Русофилите са антибългари!Комунистите също

    Коментиран от #29

  • 3 Бесен Язовец

    54 25 Отговор
    Това го е писал лично Д.Сорос с подкрепата на А.Тодоров бг.се продаде още през 1989г.на САЩ и З.Е и затова е в тинята 28 г.!!!!!
  • 4 Гошо

    31 17 Отговор
    Само да не се канят да ни организират някоя "арабска пролет" по балкански

    Коментиран от #15, #16

  • 5 Наблюдател

    35 51 Отговор
    От съединението до днес русия е най-големия враг на българия, и нейната цел е била да ни превърне в задунайска губерния с помощта на продажната си пета колона от руски еничари-българофоби.

    Коментиран от #82

  • 6 Гошо

    17 40 Отговор
    Не трябва да вярваме на този доклад безусловно, но честно казано, има доста истина в него. В следствие на 45-годишната пропаганда преувеличаваме значението на Русия за страната ни, а в действителност и да ги няма, почти нищо няма да се промени при нас. Истината е, че в момента Русия е в криза и едва крета, и ни дърпа и нас надолу икономически и политически. Искат или не, най-големите ни партньори в момента са европейски държави и е от първостепенно значение за благоденствието на България да заздравим връзките с тях и да третираме Русия обективно и рационално, без емоции по отминалия режим.

    Русофил и русофоб - и двете означават българофоб.

    Коментиран от #87, #106

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аристотел

    23 36 Отговор
    В Доклада са пропуснали,че Съдебната система работи по руски тертип и подвластна на ДПС и БСП,които са изцяло под контрола на Путин и КГБ!Олигарсите,Монополите и Здравеопазването е под същия Кремлински контрол,както и повечето Медии!САЩ трябва да вземат Спешни мерки,защото Истинските демократично мислещи са извън Парламента,а Борисов играе двойна игра с Путин и ЕС!Патриотите са с КГБ-генезис,Воля-също!Реално в Българското Народно Събрание няма Истински демократи и всички партии са в различна степен свързани с КГБ и Путинския вариант на Фасадна демокрация!Тежко е !
  • 9 Гошо

    15 23 Отговор

    До коментар #1 от "Ние сме на всеки километър☭":

    Това с боклуците къде го прочете? Дай източник, в противен случай си измисляш аргументи, с които да подкрепиш тезата си.

    Украинците в момента са около 2.5 пъти по-бедни от руснаците. Само гледай как, ако си реформират икономиката, в следващите десетилетия украинците ще станат по-богати от руснаците. Тогава ще видиш колко си грешал.
  • 10 Трол

    6 9 Отговор
    Аристе, много ме разсмя! Други вицове знаеш ли?
  • 11 Вечна памет

    28 29 Отговор
    Помним, гордеем се 1878, 1917, 1923, 1939-44-45, скърбим 1989. Идеята е жива, революционният пламък не е изгаснал, битката продължава! Горбачов е най-големият предател!

    Коментиран от #14, #17

  • 12 Гошо

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Колко удобно. Като не ти изнася, предпочиташ да не четеш. Явно обичаш да четеш само материали, които са в потвърждение на тезата ти, но, кажи ми честно, ако не четеш и осмисляш аргументи, които са в разрез с тезата ти, по какъв начин можеш да си сигурен, че твоята теза е правилната? Жокер - не можеш.

    Коментиран от #31

  • 13 Аристотел

    22 25 Отговор
    Президентът Радев е чудесен пример за случващото се в България.Уж е Генерал от НАТО,а избра задкулисно самолети от страна извън НАТО!След това стана кандидатура на АБВ-Първанов и БСП-Станишев и Червените Патриоти.Покани Путин и пледира за сваляне на санкциите.....изобщо Червен Кремълски Президент и Генерсл- Дезертьор от НАТО!Срам и Позор за Българската армия!

    Коментиран от #111

  • 14 Горбачов

    22 15 Отговор

    До коментар #11 от "Вечна памет":

    Що не се гръмнеш, за да не се мъчиш? А помниш ли 23-08-1939 и разделянето на Полша, съвместния военен парад с генерал Гудериан на русия и нацистка Германия в Брест-Литовск на 23,09-1939 г?
  • 15 куку руку ку

    26 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Че тя, тази арабска пролет по балкански, отдавна мина и също толкова отдавна сме колония на сащ. Спретнаха ни я при правителството на Жан Виденов.
  • 16 Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Абе защо ползваш моя псевдоним? Измисли си друг, че хората се бъркат кой какво казва. Може да се пишеш "Гошо 2" примерно.
  • 17 Kcaniba

    15 22 Отговор

    До коментар #11 от "Вечна памет":

    Ха-ха-ха,не вие лесно в коневръза само на бояришинка,ха-ха-ха!1917г.та до ден днешен, Империята на злото сее смърт и разруха!Червен терор! Лагерите на смъртта! ГУЛАГ! Милиони избити от сатрапа Сталин до путин!

    Коментиран от #20

  • 18 Ние сме на всеки километър☭

    15 1 Отговор
    Ами така си е, ние европейците сме си ходещи антени. На където духне вятърът, на там се насочваме... Студената война 2.0 отдавна е започнала, сгрешеният бутон "перегрузка" беше добър знак. Най-добре човек да се завие със одеяло от свинец, да изхвърли телевизора и компютъра и да се скрие в някоя пещера. Друго спасение май няма)
  • 19 Kcaniba

    13 25 Отговор
    Сега разбрахте ли, какво са имали предвид нашите национали герой???И всички руски слуги и подлоги,не трябва да приближават паметника на Левски!!!
  • 20 Ние сме на всеки километър☭

    17 5 Отговор

    До коментар #17 от "Kcaniba":

    Къде ги изтри фашистите? Това да не ти е компютър, да вземеш файл и да го изтриеш? Почти всяка една държава си е имала диктатори, те са си само за гроба. Всичко се помни, истината колкото и да ни боли не може да се скрие... Май ходещите антени за се умножили. Трябва да извадя калашника и да започна да меля всеки един, ходещ със тенджера на главата
  • 21 Българин

    12 20 Отговор
    Брилянтен анализ ! Четете и се замислете !
  • 22 Кире Либерало

    24 15 Отговор
    Другари шороши, скъпи триполови евроатлантически китки, тези статия е манна небесна за нашата безпрекословна подкрепа на нашия дедо. Изхождането в коментарите да започне СЕГА !!!
    Да живее УСА и другарите анализатори - демократизаторите от Фашингтон.
  • 23 Ванци

    31 13 Отговор
    С руснаците имаме взаимен интерес. Ние ще им продаваме домати, а те на нас газ. Такъв е животът. Американците къде са в тази картина? Нещо не ги виждам!
  • 24 Васил Левски

    22 3 Отговор
    СВОБОДА или СМЪРТ! България трябва да е държава с неутралитет! Взимайте пример от Швейцария!

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Наблюдател

    20 12 Отговор

    До коментар #24 от "Васил Левски":

    Левски е бил всичко друго но не и презрян русофил.
  • 26 Бай Тошо

    19 8 Отговор

    До коментар #24 от "Васил Левски":

    Няма смисъл да казваш това на хора със тенджери на главите. Соросоидите държат всички на кукички. Който клювне "печели свобода", който се опита да възстане, бива гонен със години и убит. Всички са жертви на матрицата

    Коментиран от #28

  • 27 Бесен язовец

    15 22 Отговор
    А добар ден. Всички руски слуги обратно в Сибир.
  • 28 Мразя рублороби, но обичам майките им

    12 21 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Тошо":

    Човека го казва това по-скоро на вас, руските роби...

    Коментиран от #30, #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бесен Язовец

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "Гошо":

    То жокер нети трябва като видя само от къде е излезнал тоя л... доклад и ти става ясно.задачката е за първо отделение!
  • 32 Бесен Язовец

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Антисоросоид":

    Що така? ше го оставиш без работа аааа
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Васил Левски

    11 2 Отговор

    До коментар #28 от "Мразя рублороби, но обичам майките им":

    Имах предвид точно такива ноунейми като теб. Не се опитвай да изковъркаш казаното, моля те.

    Коментиран от #39

  • 35 Скорпион29

    4 4 Отговор
    Празника май подрани вече ще го празнуват на 12 Януари по- нов обичай а не по- стария на 2 Февруари!
  • 36 Гари

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "Мразя рублороби, но обичам майките им":

    Не, баща ми с големия!

    Коментиран от #42

  • 37 Онуфрий

    19 9 Отговор
    Поредната краварска мозъчна фъсня - статии като тази ме карат еще повече да ги мразя тия световни терористи.

    Коментиран от #38

  • 38 Наблюдател

    6 15 Отговор

    До коментар #37 от "Онуфрий":

    ............." статии като тази ме карат еще повече да ги мразя тия световни терористи............

    То русофилите, освен да мразите нищо друго не можете
  • 39 Мразя рублороби, но обичам майките им

    8 11 Отговор

    До коментар #34 от "Васил Левски":

    В такъв случай ще те помоля да не използваш името на един от най-великите българи. Подлога като теб не заслужава да срами името Му.

    Коментиран от #41

  • 40 Бесен Язовец

    15 7 Отговор
    Повечето ,,журналисти" са на хранилка на фондациите на Сорос като почнем от А.Тодоров,Иво Инджев,Лора Крумова и .......
    Самоче няма да стане объркали са адреса!!!! Тука е БГ.не е Полша!!!!
  • 41 Бесен Язовец

    15 7 Отговор

    До коментар #39 от "Мразя рублороби, но обичам майките им":

    Васил Левски,Любен Каравелов,Христо Ботев са български патриоти и русофили затова са предадени от РУСОФОБИ и убити!!

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Наблюдател

    5 16 Отговор

    До коментар #41 от "Бесен Язовец":

    Само един национален предател и българофоб може да нарече Левски и Ботев русофили. Още повече да обяви, че русофоби ги били предали. И Ботев и Левски са били против Русия!

    Коментиран от #46

  • 45 КЛОШАРСИ ДОКЛАД

    16 6 Отговор
    Много тенденциозно написан в стил радио свободна Европа преди 1989г.!!! Само клошар би го оценил на стойностен
  • 46 Бесен Язовец

    15 5 Отговор

    До коментар #44 от "Наблюдател":

    От хранилката така ли ви спускат бг.историята вече? То ше се окаже на края че сме поканили тука Турците сами! Преди време точно от US посолството прокарваха тезата че Левски бил терорист забра ви ли или не ти изнася да си спомняш?

    Коментиран от #49

  • 47 Неутрален човеколюбец

    11 1 Отговор
    Като гледам, на някой му е изгодно да запали гражданска война в България.
  • 48 Бесен Язовец

    5 3 Отговор
    ШАХ с Пешката и Мат
  • 49 Наблюдател

    7 15 Отговор

    До коментар #46 от "Бесен Язовец":

    Преди колко време и кои са прокарали тезата от US посолството, че Левски е терорист, русофилски лъжецо? Русофилските продажници лъжете повече и от руснаците, особено като стане въпрос за очерняне на България и българскта история. вие сте най-големите българофоби и сте донесли на България повече злини, отколкото външните врагове!

    Коментиран от #53

  • 50 Тряс

    15 5 Отговор
    Всъщност основната причина за слабото влияние на САЩ в България са некадърните ни соросоиди, които са написали този доклад и които от сутрин до вечер въртят мазни евроатлантически баници по всички възможни медии. А, има и втора - САЩ никога и нищо не са направили безвъзмездно за България!

    Коментиран от #52

  • 51 Неутрален човеколюбец

    10 3 Отговор
    Много пъти съм ви предупреждавал да не пипате Русия, понеже тя е болна тема за много българи... Излишното любопитство и правенето на експерименти води до нови конфликти.
  • 52 Мразя рублороби, но обичам майките им

    6 17 Отговор

    До коментар #50 от "Тряс":

    А проссия какво безвъзмездно е направила за нас?????????

    Коментиран от #54

  • 53 Бесен Язовец

    12 6 Отговор

    До коментар #49 от "Наблюдател":

    Е нали уж си женен уж си голям мъж и русофоб а пък не си спомняш скоро беше даже стана сландал беше покрай обесването на Левски преди 4-5 г.ама не ти изнася да си спомняш или с бил още школо тогава когато стана скандала?28.11.2011г.Американския посланник праща писмо до парламента и иска В.Левски да бъде изваден от учебниците техни специялисти остановили че В.Левски е по скоро терорист от колкото..... Гугъл момче Гугъл

    Коментиран от #56

  • 54 Тряс

    12 7 Отговор

    До коментар #52 от "Мразя рублороби, но обичам майките им":

    Най-малкото безвъзмездно ти е свалила феса от бъдещата евроатлантическа тиква!

    Коментиран от #59

  • 55 Azazel

    12 17 Отговор
    Това е ясно за всеки с IQ над 60. Русия е най-голямата заплаха за националната сигурност на България и прави всякакви подмолни опити да ни отклони от евро-атлантическия ни път, за да ни завлече в евразийското си блато. Пропагандата и дезинформацията, с които ни обливат, уви, далеч надхървлят дребните гаражни сайтчета, като Брадва и Бултаймс, а се разпространяват и чрез пропагандната машина на Пеевски - ПИК, Блиц и т.н., както и през други популярни уебсайтове, като Дир, Кросс и... Факти. А, ефектът е особено видим във форума тук, най-вече сред неграмотни лумпени като Бесен Язовец/Скорпион29, Барчо и т.н.

    Коментиран от #57

  • 56 Наблюдател

    5 8 Отговор

    До коментар #53 от "Бесен Язовец":

    Първото ти изречение, явно не се отнася до мен, защото никога не съм ти споменавал за подобни подробности но го отдавам на преклонната ти възраст и факта, че не си пиеш лекарствата. АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК НИКОГА не е пращал писмо до парламента на РБ Левски да бъде изваден от учебниците по история. Или си долнопробен, дори и за русофилските стандарти лъжец или си душевно болен. Другия вариант, който е да си толкова дълбоко заблуден от руската пропаганда, че си я приел за реалност.

    Коментиран от #61

  • 57 Червените ескадрони

    6 6 Отговор

    До коментар #55 от "Azazel":

    Понякога се удивявам на глупостта на такива хора като теб. Като украинците, дето използват руски БРДМ за да трепят руснаците *facepalm писна им на хората от "евроатлантическата интеграция" леле майко, толкова ли е трудно да се разбере с прости думи. Интегрирайте си Ромите и Бежанците, оставете българите в спокойствие)
  • 58 Бесен Язовец

    8 7 Отговор
    Когато згащиш сороса в ъгъла сменя ника веднага приоми от най- древната професия!
    Самоче номера не ста а а а

    Коментиран от #60, #63

  • 59 Мразя рублороби, но обичам майките им

    8 10 Отговор

    До коментар #54 от "Тряс":

    Безвъзмездно???????? Я пак си помисли лъжлива ушанко дали е безвъзмездно!
  • 60 Наблюдател

    6 11 Отговор

    До коментар #58 от "Бесен Язовец":

    От злоба и безсилие съвсем си се побъркал, русофилче и вече започваш да бълнуваш. Жалки сте в опитите си да изопачите и фалшифицирате историята.
  • 61 Бесен Язовец

    8 4 Отговор

    До коментар #56 от "Наблюдател":

    Долнище има го в интернет ако можеш да ползваш комп.си го намери на ком53 ако препишеш втората част в прозореца ще ти излезе соросоиде ама не ти изнася да си признаеш.Продавач на нац.интереси си!

    Коментиран от #67

  • 62 ОЦЕТ

    8 6 Отговор
    Защо не престанат да си врат скапаните носове тези нещастници хамерикатите в чуждите управления.Присмял се хърбел на щърбел.Тази измислена държава колко икономики разсипа и колко мирно население изби.Кой изобщо им иска скапаното мнение на янките ,да си стоят мирно да си ядат скапаните бургери и мазни понички и да не дават много акъл.
  • 63 Наблюдател

    7 8 Отговор

    До коментар #58 от "Бесен Язовец":

    P.S
    И научи правописа най-накрая. Какво е това "Згащиш"???
    Оня руско-червен задник Ламбо и той навремето като беше културен министър пишеше "Збогом". Неграмотността между русофилите да не се предава по полов път?

    Коментиран от #68

  • 64 к нинова

    8 3 Отговор
    аз и ст.данаилов пратихме синовете си в сащ,станаха американски граждани и си живеят прекрасно. ние тук,също,защото има много балъци които да лъжем
  • 65 гост

    10 4 Отговор
    добре де, вие малоумни ли сте - в писмото се казва, че Русия влияе прикрито на България, което е лошо, я хамериканците влияят открито, което е Супер. А тва, че ние страдаме от това противопоставяне на никой май не му пука, че и най-нагло въобще не се обръща внимание в доклада каква е цената, която народа плаща. Насажда се само едно противопоставяне в обществото и ни се гледа сеира

    Коментиран от #74

  • 66 ПАСТЕТ

    10 4 Отговор
    Сороса е на пастет вече е в паника и освен да обвинява в лъжи др.не му остава пастет пастер!!!⚠⚠
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ЕЕЕ

    10 3 Отговор
    дам колко и политици да купят,колкото и лъжи да изплюят, Янките губят битката малко по-малко...кеф.! Да е жив и здрав дядя Вова и да продължи да показва на боклуците отатък океана кой е главния в света.
  • 70 Тряс

    11 3 Отговор
    Ако някой още не е разбрал - хибридната война свърши, мириканците не спечелиха щото само с пари не става, иска се и малко акъл! Тръгнаха да въртят на източноевропейците същите номера, заради които навремето пропадна соца... И сега квичат, че руската пропаганда била много силна! Не е силна тя, а вашите безмозъчни идеи за милиони емигранти, третополови бракове, политически коректни медии, приемлива корупция и т.н.
  • 71 Наблюдател

    3 6 Отговор

    До коментар #68 от "Бесен Язовец":

    Ами единствено правописа е нещо твое, автентично. Останалото е руска пропаганда преписана точ в точ от опорните точки. Заедно с опашатите русофилски лъжи.

    Коментиран от #73

  • 72 Бесен Язовец

    14 3 Отговор
    Дружките от САЩ помагат на крадците от ГЕРБ за провала през последните 10г. И си мислят че ше си измият ръцете с Русия самоче на Мукавей!!БГ.е на дъното именно щото се хвана на хорото със Запада
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Наблюдател

    6 11 Отговор

    До коментар #73 от "Бесен Язовец":

    А ти приятелю, лъжи по-малко и влагай по-малко жар в защита на ЧУЖДА държава, която в момента е ВРАГ на България. Бъди поне за кратко в живота си Българин, а не руски еничарин!

    Коментиран от #76

  • 76 Бесен Язовец

    8 6 Отговор

    До коментар #75 от "Наблюдател":

    Враг Русия, според кой? според доклада на ЦРУ ли?

    Коментиран от #77

  • 77 Наблюдател

    9 8 Отговор

    До коментар #76 от "Бесен Язовец":

    Ами ще ти повторя още веднъж, че от Съединението до наши дни Русия винаги е била ВРАГ на България и политиката и е била насочена срещу българската самостоятелност. За целта винаги са използвали продажниците - русофили. Именно те детронираха Батенберг, правиха след това бунтове във войската, политически убийства и разбойнически чети, След това атентати, "въстания", признаване на македонска нация и език под руско давление и т.н. и т.н. За 45 годин бяхме Задунайска губерния, но вече номера няма да мине!

    Коментиран от #81, #90

  • 78 даката

    8 9 Отговор
    русия я очаква единствено капитулация и разпад.така както стана със ссср

    Коментиран от #83

  • 79 Jsi

    7 5 Отговор
    Една от най-зловонните форми на корупция в България процъфтя именно благодарение старанията на САЩ - стотиците милиони, с които бяха купени и хрантутени с години десетки грантаджийски организацийки, медии и обикновени търтеи. Резултатът е ясен - 70%+ за Русия. Му-ха-ха-ха, да ви имам ефективността! А сега за какво ревете?
  • 80 НОЙ

    5 3 Отговор
    Сега ще купуваме газа от Ердоган и чрез някой американски посредник.
    Давате пари еднократно на някой продажник и лишавате пенсионерите на България /примерно / от едни 30-40 мл.лева годишно.
    Сега Горанов е решил да си ги избие като затегне контрола на ТЕЛК примерно/
    Щеше да е по лесно ако си бяхме направили Южен поток и да дадем приходите на НОЙ за вечни времена/.
  • 81 Бесен Язовец

    10 9 Отговор

    До коментар #77 от "Наблюдател":

    1- ни освобождават руснаците
    2- плащат съединението на Турците
    3 - бг.влиза във 2 нац.катастрофи благодарение на русофобите и гуниме тиритории при първата а при втората нац.катастрофа плащаме пари на съседите!
    4- бг.губи ВСВ войната отново заради русофобите!
    5- русия ни окупира пак заради русофобите които развиват фашизам тука.
    6- 1989г.ни вкарват в трета нац.катастрофа на която вече береме плодовете като Демографска Криза! И дъно по- всички показатели

    Коментиран от #85

  • 82 Фриман

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Леле, колко си закомплексиран!
  • 83 ХХV конгрес на Народната Просвета

    6 2 Отговор

    До коментар #78 от "даката":

    След разпада, я очаква ново обединение със славянските народи, обаче сега сме отдалечени. СССР 2.0 вече отдавна не е фантазия. Все повече и повече хора се включват в КПРФ, Комунисти России. Хората осъзнават реалността! Все пак думите "Вечна дружба, мир, солидарност, социализъм" не са били фалшиви. Силата им е актуална и днес.
  • 84 Те пък и тез американци...

    6 2 Отговор
    ЦРУ и ФБР пак се намесват във вътрешните работите на България. Не стига колко война разпалиха по света, вече "октоподната и сянка" настига и България. Откъде толкова информация? Все пак теориите за следенето през интернет не са били измислици май
  • 85 Налюдотел

    6 7 Отговор

    До коментар #81 от "Бесен Язовец":

    Русофил=българофоб

    Коментиран от #89

  • 86 БУМ

    8 3 Отговор
    Соросоиди, обградени сте отвсякъде, предайте се и ще получите минимални присъди! Но крадените пари и имущество ще ви бъдат отнети в полза на държавата!
  • 87 Гостът

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Гошоооо в момента Европа е в криза и ни дърпа назад.С Русия горе-долу прекъснахме отношенията си.Вече сме подвластни на други окупатори,наричат се капиталисти,за мен са обирджии-разсипници на икономики.
  • 88 Боклуци

    9 3 Отговор
    А според тоя доклад от птичи поглед не се ли вижда паметника на американските пилоти които унищожиха половината Совия и още 14 български градове с бомбите си..--не се ли вижда???
  • 89 смешко

    2 1 Отговор

    До коментар #85 от "Налюдотел":

    Научи се правилно да си изписваш ника!
  • 90 гост 2

    6 4 Отговор

    До коментар #77 от "Наблюдател":

    Хайде да пуснем водата, че пак се размириса:

    "Защо според тази класация:
    https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/bgr/
    периодът за който твърдиш, че "Русия винаги е работила против националните интереси на България." България, под влиянието на Русия има икономика, класирана на 24-27 място в Света?

    Може би, преди ВСВ сме били в топ 5 на световните икономики и лошите руснаци, с пъкленият си план са ни смъкнали за 35 години (откъдето почва класацията) до 24-ро място?

    Браво на ЕС! Благодарени на него, следващите 27 години сме се издигнали чак до 42 място?! (хващаш иронията, нали?) ;) "

    Потапяй се там, откъдето изпулва!

    Коментиран от #91, #99

  • 91 Наблюдател

    3 10 Отговор

    До коментар #90 от "гост 2":

    Мирише от руски беззродни подлоги, гостенино 2!
    А блатодарение на ЕС, сме много по-добре икономически по врими на руското колониално робство 1944-1989 г.

    Коментиран от #93

  • 92 Иван

    3 2 Отговор
    Най-вече повлия за вземането на решение за Ючен поток и АЕЦ Белене. Докога само глупости ще повтаряте и пишете бре лизачи.
  • 93 гост 2

    4 2 Отговор

    До коментар #91 от "Наблюдател":

    Потопи се ... елементарен си ... 1+1 не може да събереш!

    Няма да тръгна да споря с глупаците, които ще ти се вържат, нито ще се мъча да ви убеждавам в противното. Диалог се води и се спори с опонент с поне елементарни познания и умствени възможности. Ти постоянно доказваш, че не си такъв.

    Еднозначни факти и числа, пич, с тях спорят само глупаците!

    Коментиран от #94

  • 94 Аврам

    3 4 Отговор

    До коментар #93 от "гост 2":

    Ти пък си голям умник .Спомни си Първата Световна война и ген.Колев .България си е супер в ЕС и който не му се работи живее зле.През комунизма беше супер гадно.Не ми се впуска в примери.Най хубавото е, че всеки може да каже мнението си без страх. а не като през комунизма.

    Коментиран от #96

  • 95 Тръмп

    3 2 Отговор
    Путинчо,прибери си вересиите от България и ако искаш ги прати в С .Корея преди бомбардировките!:)Борсука и останалите гнили Путинофили с радост ще се жертват за 270лева!:)

    Коментиран от #100

  • 96 гост 2

    3 1 Отговор

    До коментар #94 от "Аврам":

    Както казах, няма да споря!

    Само един въпрос:

    Говорейки за България е ясно, че 3 млн. българи, които вече не са в България няма да се съгласят с теб. Също така със сигурност по още 50 000 годишно няма да те подкрепят ... обаче има етническа група от хора, заемаща все по-голям дял в населението на територията България, която е ЕС, която ще е твърдо зад теб...та тоя ред на мисли, що за име е Аврам? Разбирам да е нещо, Роналдо, Лоренцо, но Аврам е малко ... да не си пророк?
  • 97 Барчо

    3 2 Отговор
    Това цялото няма да го чета, но като че ли от първите редове нещо ги дразни катедралата Александър Невски в центъра на София. Дали ще искат да ни я съборят и на нейно място да построят конюшни, които също да се виждат от птичи поглед?

    Коментиран от #98

  • 98 Барчо

    2 2 Отговор

    До коментар #97 от "Барчо":

    Щото натегачите събориха мавзолея и построиха ....... паркинг.
    Абе много се чудя аз следното. Пирамидите в Египет са построени на гърба и смъртта на сума ти роби. Сраммммм голям. Кога ще съборят паметниците на робството???? И тези фафли мумиите също кога ще ги погребват??? Цял свят се стича да види нещо увито в бинтове и кинти дава. Ми погребете ги тия робовладелци де? Ма не щете оти валута носат. А ние си отсекохме едно перо. Същите тези чужденци дето пищят срещу тези нашите мумии на Димитров и Ленин и в този момент отиват до мавзолея в Москва и дават по 14 щатски долара за да гледат Ленин. А опашката е от поне стотина човека непрекъснато.
  • 99 Azazel

    3 4 Отговор

    До коментар #90 от "гост 2":

    Нямаш никаква идея какво показваш, ама виждаш от четири показателя, че България в един е била по-напред, отколкото сега, правиш се, че другите три не съществуват и си вярваш, че доказваш нещо, а?... Само, че ECI не е индекс, който класира икономиката, както си мислиш, а производствените им характеристики, посредством интезитета на знанието при износа на продукти... Да не говорим, че: (а) по този индекс България е паднала с 6 места от онзи период до 33-то място, но трябва да се отчете, че в класацията сега има 30 държави повече, така че това е нормално, и (б) "великата" Русия в момента е след България в тази класация, така че едва ли щеше да ни е от полза... Но, големината на икономиката се измерва по БВП, а както ще видиш на диаграмата от другата страна - той се е удвоил, спрямо 1989-та. Същото важи и за износа, така че стига с тези лъжи и митове! Истината е, че икономиката на България днес е в пъти по-добре по всички значими показатели, спрямо преди 1989-та.

    Коментиран от #101

  • 100 гост 2

    3 3 Отговор

    До коментар #95 от "Тръмп":

    Не знам дали Путин има к'во да прибира, но ако Сорос си прибере неговите, барабар с НПО-тата форумът ще стане скучен, а България може би най-сетне ще спре да копае дъното, което отдавна е достигнала!
  • 101 гост 2

    2 2 Отговор

    До коментар #99 от "Azazel":

    Какво виждам аз:
    - 80 до 91 сме на 27-то с малки колебания 1,2 места нагоре;
    - 92 до 97-та падаме на 37-то, тоест 10 позиции;
    - 97 валутния борд ни вдига от 37 на 31-яо място;
    - 98-ма до 2007 всяка година сме назад спрямо предходната, така до 44 място;
    - от 2007 до момента сме около 42-ра позиция +/- 2.

    Говорим за константна класация от 99 икономики, без новодобавените.

    Къде видя да си на 33-то място? И как си го представяш, гледайки оглозганият скелет на българската икономика?

    Удвоен БВП?! А инфлация?
    Най-малкото отчети разлика в цената на петрола тогава/сега или по-скоро на златото, че е по-стабилно, или ръста на заплатите в САЩ например за периода, или цените на недвижимите имоти и т.н.?

    ... и това е само аспект икономика. А какво ще кажеш за другият измерим аспект: демография?

    Коментиран от #102

  • 102 Azazel

    3 2 Отговор

    До коментар #101 от "гост 2":

    Какво ще кажа за демографията, ли? В повечето развити държави, ситуацията е сходна с тази на България. Отрицателният прираст е напълно естествен за обществата, където има равенство между половете, жените работят наравно с мъжете и раждат в далеч по-напреднала възраст, при това - по едно или две деца. В България, разбира се, го има и фактора - емиграция, но по време на комунизма тя беше изкуствено спирана и изведнъж се отприщи първите години след падането на желязната завеса. В последните години не само, че намаляват напускаштите страната, но и все повече хора се връщат, заради по-добрите икономически условия (поне в София, Пловдив, Стара Загора и Бургас), така че, да се надяваме да станем свидетели на обрат в това отношение. Иначе, на висок естествен се радват държави като Нигер, Уганда и Замбия. Ако те са ти примерите за високо развити икономики, според този "измерим аспект - демографията", нямам какво повече да добавя...

    Коментиран от #105, #108

  • 103 Патето Яки

    3 2 Отговор
    Путин ни ака в гащите.
  • 104 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    статията показва че извън българия съюзниците ни са напълно наясно с картинката у нас.
  • 105 гост 2

    1 3 Отговор

    До коментар #102 от "Azazel":

    Не ми се водят безсмислени спорове! Всеки има глава на раменете си, основаната функция на която би трябвало да е да мисли.

    Нека приключим с това:
    "В последните години не само, че намаляват напускаштите страната, но и все повече хора се връщат, заради по-добрите икономически условия (поне в София, Пловдив, Стара Загора и Бургас), така че, да се надяваме да станем свидетели на обрат в това отношение."
    ДАНО!
    и ДАНО нещата не се влошат, когато спрат присъединителните фондове и започнем да внасяме електроенергия отвън.

    Приятна вечер!

    П.С.
    http://countrymeters.info/bg/Bulgaria
    нетна миграция и ръст на популация от началото на 2018!
  • 106 Хомофоб

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Какво ни даде Русия:
    1878 свободата
    1944 - 45 години равенство, икономически просперитет, безплатно здравеопазване, безплатно образование, вътрешна сигурност, външна също, достойни старини.
    Какво ни донесе САЩ за 30 години?
    унищожена икономика, унищожено здравеопазване, унищожено здравеопацване, цигански безнаказан терор над българите, скоропрестижно плетопяване на населението, корупция, унищожен вътрешен ред, робство, унищожаване на пенсионерите,отявлени престъпници в управленшето на страната ( мутри, проститутки и т.н)

    Коментиран от #107

  • 107 Azazel

    4 4 Отговор

    До коментар #106 от "Хомофоб":

    Хайде, стига с тези митове и глупости за безплатното здравеопазване, образование и т.н.! Кое му е било безплатното на здравеопазването?! Лекарите, сестрите и санитарите не са получавали заплати, ли? Не са харчени пари за сграден фонд, консумативи, апаратура и т.н.? Просто, в комунизма държавата правише значително по-големи удръжки от доходите на хората и тя решаваше вместо нас за какво да ги харчи. Явно на лумпени, като теб, това им харесва, защото живеете на принципа "от всичко най-мразим да мислим" и предпочитате всичко да го решава някой друг, вместо вас, ама аз лично предпочитам да не си давам повече от половината пари на корумпирани и некомпетентни чиновници, които да решават, вместо мен, за какво да се използват, а сам да разполагам с тях и, когато е необходимо - било то за здраве, или за образование, да доплащам. Безумията, че Русия ни била дала тези неща, пък САЩ са ни ги отнели и ни донесли корупция, робство (?!?!?) и т.н., пък дори не заслужават коментар...

    Коментиран от #109

  • 108 Мразя рублороби, но обичам майките им

    2 3 Отговор

    До коментар #102 от "Azazel":

    Много точно казано. Естествено, това не се харесва на руските роби. Минусите им обаче не могат да променят фактите.
  • 109 гост 2

    1 1 Отговор

    До коментар #107 от "Azazel":

    Ето ти нещо реално:
    "От 1989 до 2017 в България завинаги затварят врати 2544 училища"

    http://glasove.com/categories/izgubenata-bylgariya/news/a-nyakoga-narichaha-obrazovanieto-ni-bylgarskoto-chudo

    Коментиран от #110

  • 110 Azazel

    1 0 Отговор

    До коментар #109 от "гост 2":

    Ужким щеше да приключиш със спора още вчера, но щом повдигаш тази тема - ок. Първо, напълно нормално е да се закрият половината училища, при положение, че децата в България са наполовина, спрямо 1989-та. Второ, старите селски училища няма как да продължат да съществуват, тъй като вече няма достатъчно деца в селата, а и да имаше, не са ефикасни, тъй като смесените паралелки с по няколко деца на различна възраст и учители, които им преподават по няколко предмета, нямат нищо общо с качествено съвременно образование. Да не говорим, че разходите за поддръжка на сградния фонд, оборудване, консумативи и т.н., са огромни, и е по-логично просто да се инвестира в транспорт за децата до най-близкия град, където така или иначе има по-качествено образование. Трябва да разбереш, че икономиката на България, независимо дали нараства или боксува, няма да спре младите хора, които искат да напуснат България. Както хората навремето са напускали селата, за да дойдат в градовете, сега напускат периферията на Европа, за да се заселят в глобални центрове като Лондон, Берлин, Париж и т.н., където вярват, че ще имат много повече възможности.

    Коментиран от #112

  • 111 Юпи

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аристотел":

    Не просто е прагматик.За разлика от повечето които го коментират е ЗАВЪРШИЛ военна академия в САЩс отличен успех. Ако следдващият президент на САЩ е някой който каже че всичко това което се говори и прави в момента като пропаганда са глупости и трябва да подобрят отношенията с Русия тогава какво ще стане?Булгария трябва да си глрда своите интереси.Ако спрат доставките на гориво от Русия ще се внася от рафинерии в Гърция или Румъния.За ток също има решения.Въоръжение една част можем да произведем сами други внос от Чехия самолети танкове оръдия бойни машини,Полша същите нещаЗа Германия Франция и Италия Австрия няма какво да се коментира.Не е нужно никакво поклонничество на Русия САЩ и която и да е друга държава.Бългрия има достатъчно пари.Следва да покаже воля и разум.
  • 112 гост 2

    2 1 Отговор

    До коментар #110 от "Azazel":

    "Трябва да разбереш, че икономиката на България, независимо дали нараства или боксува, няма да спре младите хора, които искат да напуснат България" ... Ами не е така! Ако имаше икономика, камо ли да нарастваше, те нямаше да са ПРИНУДЕНИ да напуснат България, нали? Да не говорим, че при желание държавата може да регулира и вътрешната миграция доста успешно.
    Съсипването на икономиката, макар логически и пазарно обяснимо бе направено умишлено и насилствено, заедно с това и на държавата във всичките и направления.
    Не само, че беше направено, но тенденцията е нищо съществено да не се прави за възстановяването на реда и държавността. Вместо да създадем условия, какво правим? Усвояваме фондове, правим пъти по-скъпи магистрали, при пъти по-ниско качество, вкарваме милиарди за саниране. Хляб за тълпата или може би просто подкуп за управляващите да държат тълпата на ниско ниво? Защо ЕС си затваря очите за кражбите? Защо отпуска пари и не се интересува как се изразходват РЕАЛНО? България няма нужда от фондове има нужда от основа на която да стъпи. Българинът няма нужда от игри на късмета, а от работа и защита на инициативата си.
  • 113 Трети Март

    2 2 Отговор
    Колкото и тенденциозно да е написана статията признава най-важното : Никой, никога не може да раздели братските народи на България и Русия! Народът не се лъже и не се води по ума на шепа продажници по върховете...
    Замислете се защо най- много смесени бракове има с руски граждани...
    България винаги трябва да има силен съюзник и това може и трябва да е само Русия! ( без да забравяме някои действия на руските управници в историческо време)
    Братство с Русия, неутралитет със Западна Европа и сащ( умишлено с малки букви) и врагове на фесовете от анадола... Това е исконното желание на 90% от БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 бай село

    1 0 Отговор
    До наблюдател! Не знам колко си наблюдател , но едно е ясно , че ТИ , си НЕОРЕНТИРАН! За да твърдиш такива глупости , заключението е , че , ТИ не си Българин , нямаш в се беси , капчица БЪЛГАРСКА кръв! Да допуснем , че по твоите мотиви , Русия е наш враг , можеш ли да докажеш , че запада и американците , мислят нещо хубаво за нас , и , че те не са наши врагове? Не знам на каква възраст си , но да не зачиташ Руската помощ в , оцеляването на България ,е пълен абсурд! Това , че пишеш Русия с малка буква , изяснява , твоята ориентация. Твърдиш , че Русия е най големия ни враг , според теб разбира се , а можеш ли да кажеш , кои са ни приятели ? ТЕЗИ , КОИТО НИ БОМБАРДИРАХА през 45г , или тези , които ни ограбват днес? Ако си малък или глупав , ще ти кажа , че Руски крак в БЪЛГАРИЯ е стъпвал но БЪЛГАРСКА кръв не е лял, докато любимите ви американци , правят точно обратното , те в България , не са стъпвали , но леят реки от кръв , с помощта на Българо изменниците , към , които си и ти , няма да ти пожелавам нищо лошо , защото , ти спечели омразата на цял народ! Докато има мърша , ще има и лешояди! Да са живи и здрави истинските БЪЛГАРИ!
  • 116 Yorgo bulgaria

    0 0 Отговор
    Koi pravi tezi izkazvaniq i statistiki ot imeto na naroda - bulgarite, 4e nie iskame i podkrepqme ES i NATO. Iskame si Rossia. Pravitelstvoto i GERB prodadoxa i ograbixa bulgaria i naroda. Tirani i prodajnici. Doly GERB....