Last news in Fakti

14 Януари, 2018 20:50 2 860 6

Шотландия готви нов референдум за независимост

  • шотландия-
  • референдум-
  • ес

Никола Стърджън ще изчака финалните преговори с ЕС

Шотландия готви нов референдум за независимост - 1
Снимка: БТА/AP

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че до края на 2018 г. ще разгледа възможността за нов референдум за независимост от Великобритания, съобщи Би Би Си.

Според нея така ще се изчистят подробностите около излизането на Великобритания от ЕС. Очаква се преговорите между страната и ЕС да приключат да приключат до есента на 2018 г.

„До края на годината ние трябва да сме наясно с отношенията между ЕС и Великобритания. Тогава ще мога да преценя какви ще са стъпките, които Шотландия ще предприеме“, заяви Стърджън.

През 2014 г. в Шотландия вече се проведе подобен референдум, на който шотландците гласуваха за оставане в ЕС. Страната настоява Великобритания да запази членството си в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pinokio

    17 6 Отговор
    В един форум за българи в Англия някакъв англичанин беше написал на английски
    "- След Брексит всички вие кво ще правите, като ще трябва веднага да се изнесете към родните си страни"
    Има много подобни кретени, дето си мислят, че им пречим и начина да ни изгонят е да напуснат ЕС. Здравомислещите англичани знаят много добре колко сме важни за икономиката им и в никакъв случай не искат да се лишат от нас, така че дори и без натиск от ЕС да се гарантират правата на европейските граждани, пребиваващи в UK, пак няма шанс острова да се изчисти от емигранти като нас.
    В крайна сметка те ще платят някакви абсурдни пари за развода и в добавка ще се лишат от много привилегии, с които се ползват сега, а реални ползи няма да има за никой.
    ЕС също много ще загуби, защото британците са единствените, които реално могат да се противопоставят на онази германска бабичка, дето е повела Европа към пропастта.

    Коментиран от #2

  • 2 buratino

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "pinokio":

    Англичаните винаги са обслужвали на първо място интереса на американците след това техния и никога не им е пукало за Европа !
    Без тях е по-добре, а ако Шотландците успеят да се откинат от оковите, браво пожелавам им успех !
    Англичаните, като искат толкова нека си останат с пакистанци и всекви други индианци па белким им се вдигне малко самочувствието на колонисти !
    Лудата бабичка, която съсипва Европа също го прави по давление отвъд океана, държат я с нещо и то много здраво, но точно какво не знам!
  • 3 ЗЕВС

    6 2 Отговор
    Англия е втората страна донор по вноски в ЕС. Много добре са си направили сметката, че вместо да дават пари на сиромашките държави е по- добре да си ги харчат за себе си, отпада и задължителната търговия с Ес, кака, че могат да купуват стоки на много по- ниска цена от Евразия. Относно това ,че след развода ще плащат ДДС за внос на Европейски стоки, за тях е добре защото, стоките произведени в Кралството ще са по- конкурентни. Не на последно място ще водят самостоятелна политика. До коментар N2 Buratino има една интересна история за Канцлер Акт.
  • 4 ропа

    5 1 Отговор
    Чакаме с нетърпение краварите да подкрепят и шотландците за независемост както подкрепят терористите за независем тоест зависем кюрдистан.
  • 5 ТАС

    6 1 Отговор
    За мен Великобритания е троянския кон на САЩ е европейския съюз. Като целта им е била винаги да не се образуват съединени европейски щати(СЕЩ).

    Образуват ли се СЕЩ това значи, че на американците, ще се наложи да си плащат сметките, а не само да лапат на кредит. наложи и да си плащат ще са тотално прецакани. Да не говорим че това ще е най страшния им икономически и политически конкурент.

    Крайно време е да ЕС да се отърве от надути искания на велика британия, и да се тръгне към по сериозна интеграция в ЕС.

    Велико Британия никога не искала силен ЕС защото тя няма да може да си разиграва коня.
  • 6 Бойчо

    6 1 Отговор
    Англичаните , са долни империалисти . Единствения , истински съюзник на България е Германия -по времето на Хитлер . Четете история .
Новини по държави: