Last news in Fakti

15 Януари, 2018 13:20 1 556 6

В Турция конституцията не значи нищо

  • турция-
  • преврат-
  • съд-
  • конституция-
  • кълъчдароглу-
  • опозиция-
  • извънредно положение

Опозиционен лидер разкритикува управляващите

В Турция конституцията не значи нищо - 1
Снимка: БТА/ AP

Конституцията в Турция не работи и е погазвана. Това е мнението на лидера на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу, предаде „Хюриет дейли нюз“.

Опозиционният лидер посочи, че след опита за военен преврат и въвеждането на извънредно положение (което е в сила и до днес) правосъдната система е в пълен хаос и съдилища на по-ниска инстанция пренебрегват решенията на Конституционния съд.

„Дойдохме до момент, в който съдебните власти дори не се приемат помежду си. Стигнахме до момент, в който съд на по-ниска инстанция казва, че не приема решението на Конституционния съд“, заяви Кълъчдароглу, визирайки задържането на двама журналисти.

Истанбулският съд пренебрегна решението на Конституционния съд, че задържането на журналистите Шахин Алпай и Мехмет Алтан нарушава човешките им права. „Член 153 от конституцията казва, че решението на Конституционния съд е финално“, посочи опозиционният лидер.

По думите му извънредното положение трябва да включва само мерки, пряко засегнати с националната сигурност. Кълъчдароглу заяви, че в момента не е така. След опита за преврат през 2016 година в Турция беше въведено извънредно положение, а Реджеп Ердоган и управляващите бяха разкритикувани за арестуването на хора, противопоставящи се на режима.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФакТи

    3 6 Отговор
    Пак турското крило на CNN с гръмкото название "Хюриет", което в превод на български език значи "Свобода"! Естествено, че ще финансират и "подкрепят" опозицията, както направиха и в Иран, но и там не стана! Така, както не стана и при комшиите с опита за преврат през 2016 лятото. Естествено, толкова неудобен започна да става лидерът на комшиите, че вече не знаят как да го очерняват! В страната има извънредно положение! Във Франция, когато имаше атентати, също се въведе извънредно положение! Това е нещо нормално! Ако френските власти арестуват някого на базата на това, че е доказана интернет кореспонденция с тези, които организират нещо подобно, никой не може даже да гъкне за конституция! CNN да е казал нещо за това? Става въпрос за опит на държавен преврат! Става въпрос за финансирана от краволандия организация, която в течение на десетилетия е създавала система за внедряване на свои хора в системата на образованието, (имали са 133 училища), в системата на МВР, в системата на правосъдието, в системата на отбраната, дори в системата на тяхната вътрешна сигурност! Защо? Защото е много непослушен! Защото спря инфлацията, а еврейските банки правеха милярди по ония времена! А и вътрешната потребност във валута силно намаля, което противоречи на интересите на "държателите" на печатницата! Преди, първото нещо което правеше един човек, след като си получи заплата, беше да купи долари, защото в края на месеца покупателната способност на лирата вече не беше такава, к
  • 2 ФакТи

    2 4 Отговор
    Преди, първото нещо което правеше един човек, след като си получи заплата, беше да купи долари, защото в края на месеца покупателната способност на лирата вече не беше такава, каквато е била в началото на месеца! Той спря това, с което си "заслужи" враговете! Но също така спечели симпатиите на народа! Направи уникални реформи в икономиката, което драстично вдигна стандарта на живот! И става все по-неудобен! Това е причината да му хвърлят кал и опозиция, и вътрешни и външни медии, но истината е, че колкото повече външнофинансирани медии го оплюват, толкова по-добре хората разбират,че прави нещо правилно!
  • 3 тЪпЕт

    4 0 Отговор
    Зер у България значи нещо???
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Голям прос

    2 0 Отговор
    Че то и в България е същото.
  • 6 Някой

    2 0 Отговор
    От ден на ден диктаторчето налага ислямистката си идеология и превръща Турция в държава без права на гражданите.Естествено простите фесове из Анадол подкрепят този развилнял се ислямист,но прогресивните хора не са съгласни.Тогава започва да ги мачка обявявайки ги за гюленисти и врагове.
    Дано по скоро се отърват от тоя побъркан диктатор защото не отиват на добре нещата в Турция.
Новини по държави: