Last news in Fakti

15 Януари, 2018 14:09 4 287 15

Турската армия може да влезе в Сирия всеки момент

  • турция-
  • сирия-
  • армия-
  • операция-
  • африн-
  • пкк-
  • кюрди

Напрежение между Турция и САЩ заради сирийските кюрди

Турската армия може да влезе в Сирия всеки момент - 1
Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турската армия може да започне военна операция в Сирия всеки един момент, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Държавният глава направи това изказване днес в столицата Анкара. Водената от САЩ международна коалиция изрази желание да създаде гранични патрули в Сирия, в които да има бойци на Отряда за народна самоотбрана (YPG), на който Анкара гледа като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия.

Турските въоръжени сили виждат в лицето на кюрдските бойци заплаха за националната си сигурност. „Завършихме нашата подготовка. Операцията може да започне всеки момент“, заяви турският президент Реджеп Ердоган в столицата. Ердоган описа бойците, подкрепяни от САЩ, като „армия на терора“ и посочи, че турските танкове могат да тръгнат към град Африн, намиращ се в северната част на Сирия, близо до границата с Турция.

Турският държавен глава посочи, че след военните операции в Африн и Манбидж турската армия може да се насочи към други региони. Той остро разкритикува намерението на американците за създаването на отряд от 30 000 души, предимно с бойци на сирийските крила на ПКК, който ще действа до турската граница.

„Америка призна за създаването на терористична армия на нашите граници. Наш дълг е да потушим това още преди създаването й. Вярвайте в Турция, ако сме вашите стратегически съюзници. Ако ви трябват войници в Ракка или Манбидж, ние можем да изпратим една или две бригади. Действайте с нас. Това, което правите, е грешно“, заяви Ердоган на американските си съюзници.

„Тези 30 000 терористи, въоръжени от САЩ, ще са първите, които ще обърнат оръжията си към американските войници. Зависи от САЩ дали искат да си сътрудничат с тези убийци, но ние няма да допуснем нашата национална сигурност да е в риск“, каза още турският президент.

През месец август 2016 година турската армия предприе операция „Ефратски щит“, за да прочисти районите близо до своята граница от присъствието на въоръжените кюрди. Още след края на офанзивата в Анкара намекнаха, че при необходимост ще предприемат нова такава.

Турската армия може да влезе в Сирия всеки момент
Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    19 50 Отговор
    Ще влезе ама,няма да свари да излезе,тия диви кюрди ще ги папкат за закуска.

    Коментиран от #11, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесен Язовец

    55 20 Отговор
    Турците са си във правото да направят една къса кампания в Сирия и да довършат окончателно ИД и да изхвърлят САЩ от региона като вехт чорап!

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 159753

    22 0 Отговор
    Oтряд от 30 000 души?!? А нашата армия колко хиляди души е?

    Коментиран от #6

  • 6 Анонимен

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "159753":

    Точно толкова, но по-зле въоръжена:-)

    Коментиран от #10

  • 7 Голям прос

    12 8 Отговор
    Ердоган си търси повод да завземе малко територия. Както казват - пътят към ада е постлан с добри намерения
  • 8 Боцмана

    13 9 Отговор
    Тъкмо турците ще има върху кого да си изпробват новите си оръжия , които си ги разработват а и 20-30хил. кюрда по малко голяма работа
  • 9 Пещо Слепият

    11 1 Отговор
    Загубили сте разсъдака си.Това да не ви е поредната компютърна игра или нереална новина ? Става въпрос за война и тези които ще бъдат въвлечени нямат избор! А вашият избор какъв е освен, че пишете пълни глупости в коментарите ?
  • 10 моя страна моя България

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Всъщност нашата армия реално няма и 20 000 човека.......а подготовката, въоръжението, морала и мотивацията изобщо няма смисъл да ги коментираме

    Коментиран от #12

  • 11 Рамбо Силек

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Пешмерги(тези,които гледат смъртта в очите)са истински бойци
  • 12 Глупака

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "моя страна моя България":

    имате грешка,, нашата войска не може да е 20 000 имаме + 1000 воника от Депутатите (ПАРЛАМЕНТА) ,ако трябва и те ще воюват ,няма да бягат , или да се скриват
  • 13 Проверкааа

    5 2 Отговор
    Екскурзията ще започне всеки момент, къде ще се крият шушумигите ? 30 000 кой ще копа толкоз гробници, ? Ясно на едно място всичките . Ами хората влагат много пари за армия и оръжия, та все някъде трябва да го изпробват. Ама дали ще излезнат от там ? А и тия хамери обучаватли тирористи обучават ги, ай ся ше ги проверят годността и качеството на терориста.
  • 14 До сеящия тъпак "насран"

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Ограничен, операцията "Ефратски щит" турската армия миналата година къде я проведе, на Луната ли!?! Аскера си развява байрака в Сирия отдавна, а сега само ще разшири територията...
  • 15 некойси

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Турците да извхърлят кого?! Стига бе човече.
Новини по държави: