Last news in Fakti

16 Януари, 2018 15:59 4 091 2

Откриха гора на 280 млн. години в Антрактида

  • антарктида-
  • откриха-
  • гора

Открити са стари фрагменти от дървета

Откриха гора на 280 млн. години в Антрактида - 1
Снимка: БТА/AP

Учени откриха фосилизирана гора на 280 млн. години в Антакртида, съобщи National Geographic.

Според експерти това е най-старата известна гора в Антарктида. Ерик Гълбрансон и Джон Исбел от университета на Уисконсин-Медисън са открили древните спесимени сред скали на Трансатлантическите планини, където някога е имало широколистна гора.

Екипът вече е открил фрагменти от дървета на 260 млн. години. Това означава, че в района е имало гора още преди появата на динозаврите.

Учените смятат, че растенията там са живеели в условията на 5 месеца пълна тъмнина и 6 месеца пълна светлина. Това ще рече, че са били изключително издръжливи като видове.

В пермския период Антарктида е била много по-топла от сега, като е била част от големия континент Гондвана, от който са се отделили Африка, Южна Америка и Австралия.

Експерти са знаели за мъхове в региона още от 1910 г., но до този момент регионът не е бил проучен напълно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отворко

    10 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Учените смятат, че растенията там са живеели в условията на 5 месеца пълна тъмнина и 6 месеца пълна светлина. Това ще рече, че са били изключително издръжливи като видове. Това най-вероятно го предполага журналиста.
    Преди 280 000 000 год. тази гора е била на ширината на днешни Форкландски острови. Съответно благоприятен климат. Никакви шест месеца мрак и шест месеца слънце. Обикновенна праисторическа гора, останки от такава има и у наше село.
  • 2 имуноглобулин

    14 2 Отговор
    Тома Белев ще я опази ..... срещу 100 милиарда разбира се !