17 Януари, 2018 16:21 4 794 45

Москва разсекрети отчета за съветската мисия до Луната

  • русия-
  • мисия-
  • луна

В документа подробно се разглеждат проблемите, възникнали по време на мисията

Преди четиридесет и пет години автоматизираната станция "Луна-21" с "Луноход-2" направи меко кацане на спътника на Земята. Холдингът „Российские космические системи" за първи път публикува разсекретения доклад за работата на станцията и проблемите на борда до последния контакт с апарата, пише Блиц.

В документа подробно се разглеждат проблемите, възникнали по време на мисията, и вариантите за тяхното решаване. Системата за дистанционно управление на лунохода е действала от 16 януари до 10 май 1973 година, при което повечето прибори за връзка са били изправни дори след изтичането на работния им ресурс. Полученият от конструкторите уникален опит впоследствие е бил използван при създаването на други апарати за изследване на планети от Слънчевата система.

Разсекретеният документ се състои от две части: в първата се описва работата на комплекс на бордовата апаратура със системата за телевизия с нисък обхват, във втората – наземният комплекс за връзка „Сатурн-МС“. Тези прибори са отговаряли за управлението на „Луноход-2“, позволявайки да се получава изображение от повърхността на спътника.

Наземните изпитания на бордовото оборудване са се провели през есента на 1972 година. Тогава специалистите от "Лавочкин" са намерили недостатъци в работата на някои прибори на системата за далечна радиовръзка, но те са били отстранени впоследствие. Изпитанията са били толкова подробни, че едно от устройствата изцяло е изчерпало своя ресурс.
Първата сериозна забележка към апарата за дистанционно управление се е появила едва на 250-ия сеанс на връзка - командата "стоп" за лунохода, движел се към кратер, е трябвало да бъде зададена три пъти. В доклада се цитират и сравнителни данни на системите за телевизия с нисък обхват, която е била "очите" на шофьорите на "Луноход-1" и "Луноход-2".

Модернизирането на системата е позволило на втория апарат да се придвижва доста по-бързо. Въз основа на този опит се е планирало да бъдат внесен корекции в следващия луноход. В документа има и данни и за работата на оптично-лазерния канал за връзка и определянето на координатите, който е бил изпитан в хода на мисията "Луноход-2". На 306-ия сеанс на връзка за първи път в историята информация е била предадена чрез оптично-лазерен канал по посока на Луната и обратно - по радиоканал.
Тази система, получила името "Сейм", се е състояла от бордови фотоприемник ФА010 и наземни телескопи, оборудвани с лазер. Фотоприемникът е регистрирал излъчването на лазера на наземния пеленгатор, а бордовата апаратура на "Луноход-2" е предавала на Земята радиосигнал. Това е позволявало точно да се следят координатите на "Луноход-2" на разстояние от над 380 000 километра.
В доклада също се говори и за приключването на работата на "Луноход-2". На 503-ия сеанс на връзката температурата вътре в апарата се е повишила до 43-47 градуса. След това луноходът не е установявал връзка.

"Луна-21" е достигнал повърхността на спътника на 15 януари 1973 година, приземявайки се в източната покрайнина на Морето на Яснотата, вътре в кратера Лемоние. Доставеният от станцията апарат "Луноход-2" на практика не се е различавал от своя предшественик. Масата му е била 836 килограма.

За четири месеца луноходът е изминал 42 километра, предал е на Земята 86 панорамни снимки и около 80 000 телевизионни кадъра. Той е излязъл от строя заради прегряването отвътре на корпуса. Смята се, че това се е случило заради случайно попадане на грунд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руский алкаш

    21 56 Отговор
    "Случайно попадане на грунд", пияния колхозник е маал здраво с баданарката, да има.

    Коментиран от #2, #3, #5, #45

  • 2 Факт

    59 15 Отговор

    До коментар #1 от "руский алкаш":

    Оптично -лазарен канал. ....Даже и за нашето време това си е супер технология...А ти "професоре" си от тия 80%..
  • 3 Ние сме на всеки километър★

    24 24 Отговор

    До коментар #1 от "руский алкаш":

    Имам един въпрос към всички американофили и фашизмофили. Как може човек 24/7 да се занимава нонстоп с безсмислена пропаганда? От къде черпите толкова пропаганден материал, все едно някой от върха ви ръководи. Все повече съм склонен да вярвам, че илюминатите съществуват. Нямате ли си друга работа, като например, нормалните хора учат, работят, имат жени, деца. Но от друга страна, не бива да забравяме факта, че съществува "трети пол" така да "го" наречем, за да не обидим феминистите и хората с "нетрадиционна сексуална ориентация". Щом на фашистите им е толкова зле и хвалят Хитлер, защо да не се преместят в Германия, макар и там да не бъдат посрещнати с добре дошли? Най-добре нека изобретят машина и с нея да се отправят към толкова желанния Трети Рейх. Реинкарнацията също никой не я е отменял, кой знае, някой от най-заядливите фашисти може да са реинкарнирали убити немци през ВСВ?

    Коментиран от #31

  • 4 Чугуна си е чугун

    19 28 Отговор
    Аха, хората боб хвърлят за разсекретени руски боклуци...
  • 5 Гост

    55 16 Отговор

    До коментар #1 от "руский алкаш":

    Пияния колхозник преди 45 години е пратил апарат на Луната!
    А ти освен да пращаш фекалии в канала, какво друго можеш?
  • 6 Кcaniba

    41 17 Отговор
    чакаме американския друсан кебап да разсекрети документите за луната, и кацането на задния двор на холиууд
  • 7 Голем смях

    18 42 Отговор
    Американците кацаха и излитаха от Луната сякаш е стадион за бейзбол ,а ушанките били получили информация от нещо ,което изтръшкаха и не могат да приберат никогда.Нерде Ямбол,нерде Стамбул.А на псевдосовалката Буран и изхвърчяха термоплочите при приземямане и я приземиха во веки веков бързо,бързо.Също като великия и неповторим не имеещ аналог в мире Ту 144.Я не ми сравнявайте първобитно алкохолизирано племе с цивилизован и високотехнологичен народ.Я се огледайте около себе си.Сигурен съм че нищо руско няма да откриете в собствения си дом.Защо ли?

    Коментиран от #10, #13, #14, #18, #20

  • 8 нали

    4 8 Отговор
    до 1 все някои трябва пръв да почне да си пълни гащите ако ги има и ти си първия
  • 9 ХА ХА ХА

    4 2 Отговор
    А БЕ /ГОЛЕМ СМЕХ/ ТИ ВИДЕ ЛИ ЛИ ОЧИТЕ И УШИТЕ СА ВИ НА ЗАДНИЦИТЕ
  • 10 А стига бе

    35 12 Отговор

    До коментар #7 от "Голем смях":

    Тока ми е руски-...Козлудуй е признат от специалистите за уникална атомна технология. Сега създадоха атомен реактор със студен ядрен синтез-има още много неща-ама явно си ниска топка и нямам желание да си губя времето с теб..

    Коментиран от #17, #26

  • 11 жожо

    14 14 Отговор
    От старото време на соца:
    Американците гледат луната,и виждат как каца руски луноход,от който слизат няколко космонафта с по една бака червена боя.
    Докладват на Рейган,който махва с ръка..."оставете ги,да видим,какво ще направят"...казал Рейган.
    Руснаците,започнали да боядисват луната в червено,което,накарало наблюдаващите отново да докладват за това,с известна тревога.Реакциятя на Рейган била същата!
    Руснаците боядисали цялата Луна в червено,прибрали баките,качили се на космическия кораб и отлетели към Земята.
    -Какво ще предпремем,господин президент...?попитали Рейган.
    -Изчакайте,докъто изсъхне,после отидете и напишете Coka-Cola ...отговорил президента!
  • 12 факт

    26 10 Отговор
    сащ няма какво да разсекретяват освен холивудски сценарий
  • 13 факт

    13 8 Отговор

    До коментар #7 от "Голем смях":

    ТИ КАЖИ БЪЛГАРИЯ КАКВО Е НАПРАВИЛА НЯКОГА
  • 14 Америка е Велика

    13 26 Отговор

    До коментар #7 от "Голем смях":

    Голям смях. Много си прав. Едно време помня каква мъка беше с руската техника през комунизма, няма такива боклуци. Само пияния руснак е способен да направи нещо с качество по лошо и от китайското. Благодаря на Бог че ни отърва от тези чукундури.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 жожо

    13 11 Отговор

    До коментар #14 от "Америка е Велика":

    Помниш,брат...ЗиС-5 ...автоматьй нет...манивели пет!!
    Трагедията беше,че си вярваха...не виждам,нещо променено!
  • 16 Бай хой

    30 16 Отговор

    До коментар #14 от "Америка е Велика":

    Едно време с руската техника изпращахме Българи в космоса. Имахме атомна електроцентрала и най добре въоражената армия на балканите. А сега само селяни които се радват на двайсет годишни дръгели.
  • 17 USA

    14 24 Отговор

    До коментар #10 от "А стига бе":

    То и чернобил беше уникална руска технология.Я слез на земята бе смешко.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 USA

    12 19 Отговор

    До коментар #18 от "Тръмпет два цола":

    И Курск беше технологично чудо, затова си отиде без време. Само руската водка е добра,, всичко друго е за скрап.

    Коментиран от #32

  • 20 Гост

    27 11 Отговор

    До коментар #7 от "Голем смях":

    Ако руснаците са първобитна нация, то ти какво ли трябва да си освен прост хейтър?
    Руснаците не са технологични като САЩ, но точно в космонавтиката са първи! Факт е, че първия човек в космоса е руснак!
    А ти какво измисли през жалкия си живот?

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Иванов

    2 1 Отговор
    вероятно са събрали много други записи.. Да прослушат в различни режими записаната информация вкл звукова и около звукова подава началник на военна база следил в развитието на домашните хора с къси пищови развъждани на земята с цел лечение на биосферата.
  • 22 Америка е Велика

    12 17 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    На цената на колко човешки живота са постигнали това. Всички знаем че човешкия живот за комуниста не струва нищо, и можеш ли да ми кажеш колко от частите в една руска ракета са тяхно производство. Да не говорим че един струг не могат да направят като хората а ги купуват от японците.

    Коментиран от #28

  • 23 СссереМ

    7 6 Отговор
    Тия пак са гледали "АПОЛО-11".
  • 24 гост

    12 16 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Копейкаджия,САЩ са имали готовност да излетят преди червендалестите мутри,но просто не са бързали за да са първи.Поради лоши метереологични условия излитат две седмици след Гагарин.За Америка не важно да е първа,а да е най-добрата.И американските астронавти летели в космоса са три пъти повече.

    Коментиран от #29

  • 25 Голем смях

    11 11 Отговор

    До коментар #18 от "Тръмпет два цола":

    Тези смешки с киното си ги разправяйте по партийните събрания.Имат 17 опита и 6 успешни кацания на 12 астронавти.Всичко в холивуд ли е снимано.Опорни точки ушанка.
  • 26 Голем смях

    10 12 Отговор

    До коментар #10 от "А стига бе":

    По -голяма простотия не можа ли да измисли червената ти кратуна.Моят ток пък е американски -от Марица Изток.А пак се огледай за нещо руско..Може пък жена ти да е совецкая гражданка

    Коментиран от #27

  • 27 Гост

    12 8 Отговор

    До коментар #26 от "Голем смях":

    Русия е капут!
  • 28 Гост

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "Америка е Велика":

    На цената на колко животи може да е изстрелването на ракета? Да не я дърпат с въжета към космоса, умнико?
    Аман от прости тролове!

    Коментиран от #30

  • 29 Гост

    14 6 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Копейкаджия е баща ти, недоразумение комунистическо! Кога баща ти си хвърли партийната книжка, кога стана най-големия американофил?
    Фурнаджийска лопата и слагач, никой в рода ми не е бил член на БКП, за да ти търпя измекярските ти обиди!
    Не можа ли да измислиш нещо по-умно от това, че САЩ не искали да са първи в космоса и за това са пуснали първи Гагарин да излети в космоса?
    Как може човек да хейти за нещо, което явно е невероятно трудно като ресурс, научен потенциал и материална среда, каквото е изстрелване на човек в космоса преди 55 години???
    Колко мъка и простотия има по света само, не е истина!!!
  • 30 Америка е Велика

    12 6 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Това показва колко сте тъпи и ограничени русофилите. Сега поне има всичко в интернет, тука няма цензура русия вече не може да ни се меси и да ни забранява да се образоваме. Напиши в интернет за първите опити на руснаците да изтрелят ракета и чичко гугъл ще ти отговори на въпроса колко човешки живота са си заминали заради болните им мозъци.

    Коментиран от #38

  • 31 Иван

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ние сме на всеки километър★":

    Ха, ха, ха - каква "Реинкарнация", какъв "фашизъм" бълнуваш.
    Тоя комунизъм съсем е изпил мозъчето ти, за да плещиш такива глупости !

    Коментиран от #36, #41

  • 32 Канал Франс

    7 7 Отговор

    До коментар #19 от "USA":

    Курск го потопи американската подводница Мемфис . Съвсем подло и от страх , до като Курск си правеше рутинно учение, и не обръщаше внимание на Мемфис и Толедо. Звукът от пълнещи се торпедни апарати накара капитана на ам под да се насере от страх и да стреля. На втория ден американците тайно се извиниха и преведоха 10 000 000 000 долара на руската страна , за да го запазят в тайна , да не се обтегне обстановката и да не избухне 3-та световна, че стратегическата атомна авиация на руснаците беше във въздуха. И поради тази причина не спасиха веднага останалата част от екипажа , щото , ако бяха излязли живи , щяха да кажат истината пред света, щяха да последват грозни сцени с американският бизнес и фирми в Русия. Има документален филм на Канал Франс Интернационал

    Коментиран от #33, #34, #37

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Иванчо-пузчо мамино синче

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Явно си гризеш ноктите от яд) Днес демократических май да в посещении, да не би да е 10 ноемрви?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #30 от "Америка е Велика":

    Ако аз съм тъп, то ти трябва да си вдлъбнат, неграмотно хейтърче!
    А съм русофил толкова, колкото ти си умен - т.е. никак!
    Обаче мразя такива тъпанари като теб с промити мозъци, които са готови с лека ръка да зачеркнат труда и успехите на някой, само защото е руснак!

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 OMG WTF

    5 4 Отговор
    Ехх, изпуснал съм купончето. Вечното дерби - рубларасти срещу българофили. Ама то няма и какво толкова да се коментира на тази новина. Рушняците били разсекретили нещо си. САЩ пратиха ШЕСТ ПЪТИ астронавти до Луната и обратно. Мисля че няма какво да се добави...

    Коментиран от #44

  • 44 Хаххаааааааа

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "OMG WTF":

    Шест пъти..!?!?!?! Хаахаахахааааахаа...абе с какво се друсате вие брееее...хаахаахааа...шест пъти...хаахаахааааахахаааааааааааааааааааааа
  • 45 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "руский алкаш":

    Под грунд се разбира лунен прах . Но ти си толкова тъп и ограничен , че за четки, баданарки и грундиране на повърхности си разбрал .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания