Last news in Fakti

17 Януари, 2018 19:18 2 175 2

Нов референдум за Брекзит няма да е недемократичен

  • лио варадкар-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • найджъл фараж-
  • юкип-
  • ирландия

Ирландският премиер Лио Варадкар отхвърли твърденията, че работи за повторно гласуване

Нов референдум за Брекзит няма да е недемократичен - 1
Снимки: БТА/АР

Няма да е "недемократично", ако въпросът за членството на Великобритания в ЕС бъде подложен на повторен референдум и жителите на страната променят решението си. Това заяви в ЕП ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Reuters.

Варадкар отхвърли категорично твърденията, че работи за повторен референдум.

По време на днешното си участие в заседанието на ЕП в Страсбург ирландският премиер отрече обвинението на бившия лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж, че заговорничи заедно с хора като бившия британски премиер Тони Блеър за осуетяване на британското излизане от ЕС, противопоставяйки се на усилията на Великобритания да запази пълен достъп до общия европейски пазар.

Нов референдум за Брекзит няма да е недемократичен

Варадкар спомена близките културни връзки между Великобритания и Ирландия, давайки за пример свои преки роднини, и с това се обоснова защо по думите му иска възможно най-тесни отношения между Великобритания и ЕС след развода им догодина. Той обаче изтъкна, че Великобритания не може да запази права на държава членка и същевременно да се откаже от произтичащите от членството задължения.

"Не участвам в никакъв заговор срещу Обединеното кралство. Аз съм приятел на Обединеното кралство", подчерта Варадкар пред репортери.

Фараж е бивш лидер на ЮКИП, но все още ръководи групата й в ЕП. Той обвини Варадкар, че излага на риск ирландската търговия с Великобритания заради евроинтеграционен проект, за който заяви, че ще разкрие повече, щом Брекзит стане факт. Фараж каза, че ирландският премиер лобира за това Великобритания да промени решението си да напусне ЕС.

Нов референдум за Брекзит няма да е недемократичен

По-рано този месец бившият лидер на ЮКИП възобнови отново дебатите във Великобритания по темата за повторен референдум, изразявайки мнение, че произвеждането му е все по-вероятно. Той припомни как Ирландия се е отказала от ветото си върху Лисабонския договор през 2009 г., произвеждайки повторен референдум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бин ладен

    1 5 Отговор
    Ще духат супата ингилизите .
  • 2 Барчо

    7 0 Отговор
    Значи сега някои смятат, че миналия референдум не и е изгоден и трябва да се проведе нов. И какво ще е по-различен той от първия? Ако се получи обратен резултат, какво ще попречи новите недоволни да искат трети референдум? И така безконечно.
    Референдум би трябвало да се провежда наново при положение, че е бил проведен при големи нарушения.
Новини по държави: