Last news in Fakti

18 Януари, 2018 07:40 1 829 15

САЩ: Оставаме в Сирия заради "Ислямска държава", Иран и Асад

  • ислямска държава-
  • башар асад-
  • рекс тилърсън-
  • иран-
  • сащ
САЩ: Оставаме в Сирия заради "Ислямска държава", Иран и Асад - 1
Снимки: БТА/АР

Американската армия ще остане в Сирия, докато джихадистката групировка "Ислямска държава" бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на иранското влияние и в крайна сметка да помогне за прогонването на президента Башар Асад, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Reuters.

"От ключово значение е, в интерес на националната ни сигурност, да запазим военно и дипломатическо присъствие в Сирия", каза Тилърсън в Станфорд, Калифорния, в реч за американската политика по отношение на конфликта.

Военната мисия ще запази приоритетната си цел да се предотврати възможността ИД отново да набере сила, каза държавният секретар и призова да не се допуска същата грешка като през 2011 г., когато преждевременното изтегляне от Ирак позволи на "Ал Кайда" да оцелее в страната, а после да мутира, давайки живот на групировката ИДИЛ.

САЩ: Оставаме в Сирия заради "Ислямска държава", Иран и Асад

Според Тилърсън оттегляне на САЩ би осигурило на Иран златна възможност да заздрави още повече позициите си в Сирия, където Техеран вече присъства, подкрепяйки режима на Асад. "Трябва да се уверим,че решаването на този конфликт няма да позволи на Иран да се доближи до голямата си цел - да контролира района", изтъкна той.

В речта си Тилърсън за първи път направи връзка между американското присъствие и необходимостта да се постигне оттегляне на Башар Асад. "Пълно изтегляне на американските военни на този етап би помогнало на Асад да продължи да тероризира собствения си народ".

Държавният секретар отбеляза, че трайното американско присъствие ще помогне също на легитимните местните цивилни власти да управляват отговорно в освободените от ИД райони.

САЩ: Оставаме в Сирия заради "Ислямска държава", Иран и Асад

Подчертавайки многократно, че Асад трябва да се оттегли, Тилърсън за пореден път заяви, че САЩ няма да дадат и долар за възстановяване на районите, контролирани от режима в Дамаск, и призова съюзниците да направят същото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наивник

    51 4 Отговор
    Аз пък си помислих, че е заради нефт, газ и тем подобни глупости!
  • 2 ссср

    38 7 Отговор
    Останете, останете... и няма да си тръгнете живи от там!

    Коментиран от #5

  • 3 Kcaniba

    34 5 Отговор
    Империята на злото - фащ!!!
  • 4 Бесен Язовец

    28 4 Отговор
    Тоягата ще играе в там и кой не иска да си ходи с добро ще си ходи с лошо.
    Сирия си има правителство и президент а САЩ отново се бъркат къде не им е работата и мн.лошо ще го хапнат тоя път
  • 5 СссереМ

    4 27 Отговор

    До коментар #2 от "ссср":

    Ами те имат топки и остават,а на вас турците като почнаха да ви свалят самолетите подвихте опашка и избягахте.
  • 6 Radev

    17 2 Отговор
    Къде е ООН
  • 7 Янките ВЪН

    25 4 Отговор
    Краварите никой не ги е канил в Сирия. Сами си създадоха ИДИЛ и уж се бориха срещу нея. Целта беше да се сложи ръка на петрола и да с продава оръжие. Този филм на нашествие на чужда територия сме го гледали многократно. Затова не давайте никакъв янки да стъпва на българска територия ! Дори и турист/террорист/, камо ли маскирани янки да си демонстрират железата на наша територия. За един зелен гущер не се поддавайте на тяхната пропаганда. Той е само къс хартия печатан безразборно с користни цели. Не пийте КК и не яжте МД ! Така храните терористите по света индиректно !

    Коментиран от #8, #13

  • 8 СссереМ

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "Янките ВЪН":

    Това опорните точки от Москва ли са?
  • 9 Ярослав Станчев

    9 5 Отговор
    Тия говедари са като паразит,загнездват се в чуждата държава и докато не изсмучат всичката кръвчица на страдащия народ не се махат.
  • 10 Диди

    2 11 Отговор
    Абсолютно правилно решение на американците.Убиецът Асад трябва да бъде измъчван така,както е измъчвал и убил хиляди хора,които не бяха подръжници на неговата диктаторска политика.А вие не знаете ли ,че в Сирия има руска фирма,която ,,обръща внимание,, на ресурсите им?Изпратена от Кремъл.Така,че руснаците ще смучат от петрола на Сирия.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Диди":

    А ти знаеш ли кой е Hunter Biden и каква му е връзката с Украйна?
    Жокер: Колега е на съквартиранта на доведеният син на Джон Кери.

    Коментиран от #15

  • 12 Голем смях

    1 2 Отговор
    То голям смях.Краварите не ги каниха ,а остават.А руската армия ,легендарная и непобедимая си подви опашката и на хуй пошла.То пръдня боя не прави.Трябват и денги.Още няколко месеца и Асад отива при Кадафи.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    нищо неочаквано.няма да има пари докато асад не си тръгне ,а сахст ще са в сирия докато не се изчистят терористите там до дъно.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.