26 Януари, 2018 12:26 790 1

Коалиция на хоризонта в Берлин

  • германия-
  • коалиция-
  • правителство-
  • ангела меркел-
  • мартин шулц

Партийните лидери започват официалните преговори за съставяне на управляващo мнозинство в Германия

Коалиция на хоризонта в Берлин - 1
Снимки: БТА/АР

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел откриват официалните преговори за съставяне на управляваща коалиция с партньорите си от Германската социалдемократическа партия. Това става четири месеца след като в резултат на изборите през септември Германия изпадна в безпрецедентно състояние на политическа неопределеност, предаде Reuters.

Меркел, лидер на Християндемократическия съюз, ще седне на масата за преговори с Хорст Зеехофер, лидера на баварските консерватори от сестринската партия Християнсоциален съюз, и Мартин Шулц, лидера на ГСДП. Заедно те ще поставят началото на едноседмични интензивни разговори по програмата на евентуалното ново издание на така наречената "голяма коалиция".

За Меркел тези преговори са най-голямата й надежда да си осигури четвърти мандат като канцлер, а според повечето експерти те вероятно ще доведат до споразумение.

За много от членовете на ГСДП обаче ново издание на тази коалиция би било в най-добрия случай болезнена саможертва на тяхната партия в името на стабилността на икономическия и политически двигател на Европа.

Коалиция на хоризонта в Берлин

Извеждайки на преден план залога за ГСДП, една от двете "народни партии", доминирали в следвоенната история на Германия, проучване за обществената телевизия АРД показа, че ако изборите се повторят, само 19 процента биха дали отново гласа си за тази политическа сила, което би я поставило само на 7 пункта от крайната десница, "Алтернатива за Германия".

Раздирана от противоречия по въпроса дали няма да е по-добре да остане да възстановява силите си в опозиция, ГСДП и в частност ръководството й е под натиск от младежката организация на партията да спечели отстъпки от консерваторите, и то конкретно по въпроса за имиграцията.

Консервативният блок изпитва безпокойство. Той е под натиск от АзГ, която на изборите на 24 септември влезе за пръв път в парламента, като беше катапултирана в него от обществените тревоги заради решението на Меркел да отвори вратите на Германия за над 1 милион бежанци през 2015 г.
В проектоспоразумението, което двата лагера сключиха на проучвателните си разговори по-рано този месец, те записаха "мек" горен праг за приема на имигранти от 200 000 годишно. По този праг обаче компромис отказва да направи баварският ХСС.

Коалиция на хоризонта в Берлин

Коалиция на хоризонта в Берлин

Преговарящите се надяват да приключат преговорите, преди същинското начало на сезона на карнавалите в Германия на 8 февруари, което би позволило до Великден да има правителство.
Времето обаче ги притиска. На членската маса на ГСДП беше обещано, че ще се произнесе на вътрешнопартийно гласуване по всякакво окончателно споразумение за управляваща коалиция. При положение че в редиците на партията има значително увеличение на новопостъпващите членове, които стават такива с надеждата да гласуват срещу нова коалиция, шансовете да бъде осигурено одобрението на партийния актив чезнат с всеки изминал ден.

Преди началото на днешните преговори между лидерите Меркел изрази оптимизъм и каза също, че нейният политически блок и ГСДП ще преговарят бързо.

Коалиция на хоризонта в Берлин

"Хората очакват бързо да съставим правителство и именно затова съм голям оптимист", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    0 0 Отговор
    ЗА ВЛАСТ И ДУПЕ ДАВА
Новини по държави: