26 Януари, 2018 14:10 1 765 6

Facebook: Руски агенти играха за Тръмп

  • facebook-
  • фейсбук-
  • избори-
  • русия-
  • агент-
  • доналд тръмп

Чужденците са създали 129 събития за изборите в САЩ, заявиха шефовете на социалната мрежа

Facebook: Руски агенти играха за Тръмп - 1
Снимка: БТА/АР

По време на президентската кампания през 2016 г. руски агенти са създали в социалната мрежа Facebook 129 събития, свързани с изборите. Новината предаде Reuters, като цитира писмени показания на компанията пред Конгреса.

В публикуваното писмено изявление на Facebook, което носи дата 8 януари, се съобщава, че събитията са били видяни от 338 000 различни акаунта. Общо 62 500 са заявили, че ще присъстват. Компанията заяви, че не разполага с информация кои от събитията са се състояли.

През септември Facebook заяви само, че руснаци са създали "няколко рекламирани събития".

Появилите се след това копия на страници на събития показват, че поне някои от тях са били политически събирания, фокусиращи се върху спорни въпроси като имиграцията. Русия отхвърля изводите на разузнавателни агенции от САЩ, че се е опитвала да се намеси в демократичния процес зад Океана.

Facebook: Руски агенти играха за Тръмп
Снимка: Shutterstock

Facebook съобщи информацията на Конгреса в отговор на писмено запитване от Сенатската комисия по разузнаване.

Компанията съобщи, че е открила припокриване между маркетинга, извършен от руски агенти през 2016 г., и посланията на кампанията на президента Доналд Тръмп, но ги определи като незначителни.

Facebook: Руски агенти играха за Тръмп
Снимка: БТА/АР

Facebook подчерта, че не е в положение, в което да съди за обвиненията в съглашателство между двата лагера, които Тръмп отхвърля. Президентът вече определи разследването като "лов на вещици".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    9 4 Отговор
    129 събития във фейса са капка в морето на предизборната кампания. От Европа сигурно са направили поне хиляда за Хилъри. А и къде пише, че не можеш да правиш подобни неща?
    Истината е, че американците сами си го избраха. И до голяма степен това се случи не заради качествата на самия Тръмп, а заради недостатъците на Хилъри и демократите като цяло.
  • 2 ха ха ха

    4 2 Отговор
    Зуки полуи уплах от шорошчо и веднага подскочи :D
  • 3 Янките ВЪН

    6 3 Отговор
    Шарани ! Нали тази медия е ваша, краварско миризлива и е за общо ползване. Я проверете колко събития са направили еврейските галоши по това време и колко пачки са дали военно-промишления комплекс. Сърбайте си супата !

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Димитърд

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Янките ВЪН":

    Заминавай за истинската си родина Русия и повече не се връщай в България. Не цапайки с присъствието си и зомби писанията си в България. На някой хора залпа на Аврора още яко кънти в главите им. Бъдете достойни българи, а не жалки руски слуги и рубладжии.
  • 6 Димитърд

    0 0 Отговор
    Заминавай за истинската си родина Русия и повече не се връщай в България. Не цапайки с присъствието си и зомби писанията си в България. На някой хора залпа на Аврора още яко кънти в главите им. Бъдете достойни българи, а не жалки руски слуги и рубладжии.