Last news in Fakti

28 Януари, 2018 16:07 3 660 1

Полша и Израел в схватка за термина „полски лагери на смъртта”

  • полша-
  • израел-
  • израз-
  • лагери
Полша и Израел в схватка за термина „полски лагери на смъртта” - 1
Снимка: АР/БТА

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки припомни на израелските власти, че двете държави вече са се договорили за недопустимостта за използване на термина „полски лагери на смъртта”. Законопроектът за Института за национална памет предвижда до три години лишаване от свобода за лица, които използват въпросното словосъчетание и подобни изказвания, които могат да бъдат интерпретирани като опит поляците да бъдат представени като съучастници в престъпленията на нацистка Германия, включително геноцид над европейското еврейство.

Израелската държава, включително премиерът на страната, президента и министърът на външните работи, изразиха несъгласие относно въвеждането в сила на въпросния законопроект. Лидерът на израелската опозиция Ицхак Херцог поиска посланикът на Израел във Варшава да бъде отзован в знак на протест.

„През 2016 г. Полша и Израел разпространиха съвместно изявление, в което изразиха протест срещу всички опити за изкривяване историята на народите, еврейско или полско използване на неправилни термини, като тези от рода на „полски лагери на смъртта”, написа Моравецки в своя профил в Twitter.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Златка Цоцова

    7 0 Отговор
    И в Израел ли има 3-4 пол политици?