Last news in Fakti

30 Януари, 2018 06:46 3 021 4

Един народ, една държава - една Корея?

  • южна корея-
  • северна корея-
  • една държава-
  • обединение

Младите южнокорейци се чувстват по-близки до САЩ, отколкото до Северна Корея

Един народ, една държава - една Корея? - 1
Снимка: БТА/ AP

Твърде малко са хората, които все още си спомнят времето, когато това е било факт. От над 70 години на Корейския полуостров има две държави. Онези, които са преживели Втората световна война, американската и руска окупация, както и Корейската война, днес на преклонна възраст. И броят им намалява с всяка изминала година.

Това си личи и по броя на семействата, които чакат така жадуваните срещи със свои роднини от съответно другата част на Корея. По данни на южнокорейското Министерство на обединението, в началото на 2018 година едва около 60 000 южнокорейци са чакали подобна среща с техни роднини, живеещи в Северна Корея.

Предложението на Севера

След първата среща на високопоставени представители на двете страни през януари нажежената обстановка се поуталожи малко в навечерието на Зимните олимпийски игри в Пьонгчан. Това си пролича и по това, че 12 севернокорейски състезателки по хокей на лед вече пристигнаха в Южна Корея. Те ще образуват общ хокеен отбор с южнокорейските си колежки и ще дефилират заедно по време на откриването на Олимпиадата.

Освен това севернокорейските държавни медии отправиха апел към сънародниците си в страната и чужбина. Те призоваха да бъде сторено всичко в името на повторното обединение. Северна Корея щяла да „разбие“ всяка съпротива срещу подобна стъпка.

Мечтата на президента

Южнокорейският президент Мун Дже-ин, който е син на севернокорейски бегълци, е привърженик на повторното обединение на страната. Той обяви за своя основна цел постигането на мирно обединение и освобождаването на Корейския полуостров от ядрено оръжие. При това той залага на сближаване и диалог със Северна Корея. В речта си миналото лято пред фондация „Кьорбер" той заяви, че не става дума за това едната система да погълне другата. „Ние нямаме интерес от колапс на Северна Корея“, заяви Мун Дже-ин. Освен това той залага на възможностите за личен обмен между хората от двете държави, независимо от политическата ситуация. „Моето правителство иска да създаде предпоставките за едно ново икономическо сътрудничество на Корейския полуостров, от което да имат полза и двете страни“, каза той.

Колапсът на ГДР като призрак

Тези думи звучат много по-различно от изявленията на консервативната предшественичка на Мун - Парк Гън-хе. Тя също говореше за повторно обединение, но смяташе, че Южна Корея трябва да наложи своята система на съседната държава. „А от севернокорейска гледна точка, това трябва да е звучало ужасяващо", казва проф. Ингрид Мите от университета в Гисен. От дълги години тя изследва проблемите, свързани с Обединението на Германия.

„Мисля, че нагласите в Южна Корея са твърде различни. Младото поколение в страната не се интересува особено от темата за обединението, то е предимно скептично настроено. Мисля, че младите хора се чувстват по-близки до САЩ, отколкото до Северна Корея“, казва Ингрид Мите. В Северна Корея обаче, темата за повторното обединение е много важна особено за младите хора, дори за децата, твърди политоложката: „Във всяка детска градина има географска карта на цяла Корея. И на децата навсякъде разказват, че те са една страна. Темата за повторното обединение е силно емоционализирана сред подрастващото поколение“, казва експертката.

Корея не е Германия

Когато става дума за повторното обединение на Корея, много често се правят сравнения с германската история. Само че те са неуместни. Най-малкото поради факта, че икономическите разлики между двете корейски държави са значително по-големи от разликите, съществували между бившата ГДР и Федералната република. Има и други съществени разлики.

Хората в разделената навремето Германия имаха възможност поне до известна степен да общуват пряко, чрез писма, телефонни разговори и частни посещения. Подобни контакти между гражданите на Северна и Южна Корея са забранени, с изключение на официалните срещи на разделените семейства. Към това се прибавя и ожесточената война между двете страни. „Тя е част от колективната памет и допринася за взаимната омраза“, казва Ингрид Мите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    17 9 Отговор
    Ако се обедини индустриалната мощ на Южна с военната мощ на Северна Корея ще се получи сериозна държава. Джапанките, които преди век са държали под робство корейците и са ги клали, ще преглъщат на сухо.
  • 2 Даваха ги по ТВ

    18 9 Отговор
    Млади южнокорейци скоро масово демонстрираха против САЩ и в подкрепа на Севернокорейците, показваха лозунги Тръмп и САЩ вън
  • 3 некойси

    16 0 Отговор
    Като се замисли човек, колко страдания е нанесло това разделение, колко невинни човешки животи са погубени от това безсмислено разделение.
  • 4 СЕЛЯНИНА С КОЛЕЛОТО

    2 4 Отговор
    Лошооооо , от едната страна са подивели и настървени и гладни, от другата страна са разглезени. Какво ще се получи след обединение ? Ми тези от едната страна с психо деформирани, деградирани , увредени безвъзвратно . Това не са ГФР И ГДР , травмите са непоправими. То и при нас младите , хабер си нямат що е комунизъм и послествията.
Новини по държави: