30 Януари, 2018 07:30 4 879 12

30 януари 1649 г. Чарлз І е обезглавен

  • чарлз і-
  • англия-
  • екзекуция
30 януари 1649 г. Чарлз І е обезглавен - 1

На 30 януари 1649 г. е обезглавен Чарлз І.

Чарлз I се възкачва на трона на 25 години, след болнаво детство. Той се превръща в отличен кавалерист и действа решително като крал. Лошото водене на държавните дела (традиция от баща му) е основа на конфликта с парламента, бъдещата Гражданска война и екзекуцията на Чарлз.

Чарлз наследява непрекъснатите икономически проблеми на баща си. Парламентът отказва да отпусне субсидии на краля, след като той не обръща внимание на оплакванията на благородниците. Огромното и негативно влияние на Джордж Вилиърз, херцог Бъкингам, което не се одобрява от нацията, води до голямо недоволство. Убийството на Бъкингамския херцог през 1628 г. предизвиква задоволство сред висшата аристокрация. В периода от 1625 до 1629 г. Парламентът на три пъти е свикван и разпускан, но след това не е свикван 11 години и кралят управлява самостоятелно. Чарлз финансира управлението си чрез продажба на търговски монополи и такса, която се иска от морските градове, за това че допускат военни кораби в своите пристанища. Сватбата на Чарлз с католическата френска принцеса Хенриета разгневява пуританските благородници, тъй като кралицата налага свои протежета в правителството. Хенриета се интересува повече от личните си интереси, отколкото от тези на страната.

Проблемите в Шотландия слагат край на 11 годишното лично управление на Чарлз и открива пътя за Гражданска война. Чарлз се опитва да наложи Общия молитвеник на шотландците, които въстават. Войските на Чарлз са слабо подготвени и екипирани поради липса на пари. Това кара Чарлз след 11 години пауза да свика Парламента отново през 1640 година. Още на първото заседание обаче стават ясни непримиримите разногласия между членовете на парламента и краля и Чарлз отново разпуска парламента. Това заседание остава в историята като "Късия парламент". Няколко месеца по-късно кралят е принуден отново да свика парламента, но този път парламентът успява да се наложи.

Още на първото заседание се вземат важни решения:

(1) забранява се на краля да разпуска парламента; (2) кралските министри минават под контрола на парламента; (3) единствено парламентът може да събира данъци.

Този парламент продължава да заседава до 1660 година, затова е наречен "Дългия парламент". Чарлз не приема предложените от парламента решения и конфликтът се изостря. През януари 1642 година кралят се опитва да арестува някои членове на парламента, но не успява. В резултат на конфронтацията избухва Английската революция (известна също като Английска Гражданска война). Чарлз вдига армията си срещу парламентарните сили през 1642 г. след като се отегля в Нотингам.

Икономическите и религиозни въпроси разделят двата лагера. Висшата аристокрация се изправя срещу селяните и дребната аристокрация, които подкрепят бързо издигащата се средна класа и търговците, предимно пуритани. Северните и западните графства са на страната на аристокрацията, докато по-гъсто населените и икономически развити южни и източни графства подпомагат Парламентарните сили. Именно по-големият демографски и финансов ресурс предопределя победата на войските на Парламента. Първата голяма битка е през 1642 г. при Еджхил - и двете страни твърдят че са победили. Две години по-късно се провежда битка при Марстън мур, където кралските сили са разбити от парламентарните. След тази битка Оливър Кромуел създава т.нар. New model army (организирана е първата тилова служба, чрез която се повишава боеспособността, по-бързо се снабдяват войските с боеприпаси и се оказва по-бърза помощ на ранените).

В резултат от това през 1645 г. кралските сили са окончателно разбити в битката при Нейзби. Година по-късно Чарлз се съюзява с шотландците, но те го предават на парламента. През 1649 г. Чарлз е съден за държавна измяна и е признат за виновен с подписите на 58 от съдиите (специалният трибунал се е състоял от 135 съдии, от които само 68 са участвали в заседанията). На 30 януари 1649 г. с решение на трибунала Чарлз е екзекутиран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Slav

    14 5 Отговор
    Не ме интересува жалката история на англо саксите! Те са измет и гнус! Слава на славянските народи, слава на България!

    Коментиран от #2, #4, #5, #6

  • 2 ВМОРО

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Slav":

    БългАрите нямат много общо със склавяните.

    Коментиран от #8

  • 3 соросоидни кърлежи

    4 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: признат за виновен с подписите на 58 от съдиите (специалният трибунал се е състоял от 135 съдии, от които само 68 са участвали в заседанията). Това е интересното, къде са другите съдии, ами скатават се, не се знае утре накъде ще задуха вятъра. В нашия политическия живот виждаме същото, изведнъж разболяват се депутати,съдии,прокурори и др.държавни служители.
  • 4 АНОНИМЕН

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Slav":

    ТЕ ПЪК СИ МИСЛЯТ СЪЩОТО ЗА НАС БЕ ОТВОРЕН.....ЩОТО ,,БЪЛГАРИН"В ЧУЖБИНА Е МРЪСНА ДУМА.....
    КОЙТО Е НАВЪН ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕ....
  • 5 OMG WTF

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "Slav":

    Поредното необратимо промито мозъче. Това е един от най-големите грехове на проссѝя към България - десетките хиляди промити мозъци на българското стадо.
  • 6 Алфата

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Slav":

    Що така с рогата бе човек? Виж, дали са много нововъведения, така необходими на съвременния свят. Политиците им може и да са гнус (нима нашите не са), но хората - обикновените навсякъде сме готини. Повярвай!
  • 7 Джентълменът русофил

    9 3 Отговор
    Ах, каква трагедия за българският народ :). Едно от нещата на които винаги съм се възмущава по време на престоят ми във Великобритания е, че българските деца там предпочитат да говорят помежду си на английски. В половината от случаите комуникират само на английски дори и с българските си учители, както и с българските си родители, а родителите им се гордеят с този факт и когато ги попиташ, защо е така, ти заявяват открито, че детето им няма да живее в България така или иначе и съответно българският език няма да му/и е нужен. Най-тъжно е да чуеш петокласниците в Бг училище там да сричат "Аз съм българче". Другото тъжно е детето ти да се прибере от редовното английско училище и да ти разказва с въодушевление за големият пожар в Лондон - 1666 г., докато в същото време отказва да слуша факти за българската история. Разберете, че българските деца зад граница са откъснатите цветя на България и, че една огромна част от децата възпитавани да общуват на английски с родителите си, никога няма да се завърнат в родината си. Винаги съм се чудил, как нещо толкова възмутително и скандално остава незабелязано от българската държава, но е факт уви - просто се случва.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Алфата

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "ВМОРО":

    Правилно, ама много! На първите две места по роднинска линия маджари и траки (може и на обратно), после славяни и т. н.
  • 9 Алфата

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "Джентълменът русофил":

    Ами що не си прекарал "престоя" си в Русия, а не в Англия г-н Русофил?! Поне нямаше да се дразниш - надявам се.
  • 10 FUCK OFF

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Джентълменът русофил":

    МНОГО ТОЧЕН КОМЕНТАР...

    ПОЗДРАВЛЕНИЯ....++++++++++++
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пав

    3 2 Отговор
    Поздравления русофил.Единствения издържан отговор сред стадото!
Новини по държави: