Last news in Fakti

30 Януари, 2018 10:10 1 868 3

Наводнения заплашват Европа

  • европа-
  • наводнение-
  • климат-
  • глобално затопляне-
  • целзий

Щетите, причинени от преливане на реки на Стария континент, ще се увеличат над два пъти

Наводнения заплашват Европа - 1
Снимки: БТА/АР

Наводненията като тези във Франция през последните няколко дни ще се увеличат в Европа в резултат на климатичното затопляне дори ако бъде ограничено до покачване на температурите с 1,5 градуса Целзий, сочат резултатите от изследване, цитирани от France 24.

Учените изследвали три сценария, при които температурите се покачват между 1,5 и 3 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

При най-оптимистичния сценарий щетите, причинени от преливане на реки в Европа, ще се увеличат над 2 пъти и ще достигнат около 15 милиарда евро годишно. Броят на засегнатите от наводненията хора ще се увеличи с 80 процента - около 650 000 души годишно.

Ако обаче температурите се покачат с 3 градуса Целзий, щетите ще нараснат със 145 процента и ще достигнат около 17 милиарда евро годишно.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели покачването на температурите да бъде задържано под прага на 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и дори до 1,5 градуса Целзий.

Наводнения заплашват Европа

Подписалите споразумението страни се ангажираха да намалят парниковите си емисии. Но на базата на тези ангажименти светът продължава да се насочва към увеличаване на температурите с 3 градуса Целзий. Покачването на температурите с 1 градус Целзий доведе до намаляване на ледената покривка, повишаване на средното океанско ниво и повече валежи.

По-горещият въздух съдържа повече влага, която впоследствие се освобождава под формата на дъждове и снеговалежи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миле

    3 1 Отговор
    Нещата отиват на издуй гащи.
  • 2 onq s konq

    6 0 Отговор
    И ас наблюдавам че реката на село се е понадигнала ама чак плавателна май нема да стане!
  • 3 Петко

    1 0 Отговор
    Май Слава Севрюкова ще познае, а?