30 Януари, 2018 11:50 2 528 25

Експерти: Режимът в Дамаск убива хора с химическо оръжие

  • сирия-
  • химическо оръжие-
  • хан шейхун-
  • башар асад

Тестове потвърждават, че три химически атаки в Сирия са извършени с газ зарин от запасите на режима на Асад

Експерти: Режимът в Дамаск убива хора с химическо оръжие - 1
Снимки: БТА/АР

Експерти от лаборатории на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) са стигнали до извода, че нервнопаралитичният газ зарин, с който бе извършена голямата химическа атака срещу предградието Гута на сирийската столица Дамаск на 21 август 2013 г. , е от запасите на този газ в арсенала на сирийското правителство. Това заявиха пред Reuters дипломати и учени.

Думите им подкрепят западните обвинения, че силите на режима на Башар Асад стоят зад нападението, отбелязват световните агенции.

При извършените лабораторни тестове, образци, събрани от мисията на ООН в Гута след химическата атака, в която стотици хора загинаха от отравяне със зарин, са били сравнени с химикалите, предадени от Дамаск за унищожение през 2014 г.

Експерти: Режимът в Дамаск убива хора с химическо оръжие

Тестовете констатирали идентични "маркери" в образците, събрани в Гута и на местата на други две атаки с нервнопаралитичен газ - в град Хан Шейхун (провинция Идлиб) на 4 април 2017 г. и в Хан ал Асал (провинция Алепо) през март 2013 г., посочили двама души, ангажирани в тестовете.

Същите тези резултати станали основа за доклада на съвместния разследващ механизъм на ОЗХО през октомври м.г., в който се прави извода, че сирийското правителство е отговорно за атаката в Хан Шейхун, при която загинаха десетки хора.

Констатациите за Гута, чийто детайли са били потвърдени от два независими дипломатически източници, не са били включени в доклада през октомври, защото не са били част от мандата на разследващия екип. Въпреки това те потвърждават твърденията на САЩ, Великобритания и други западни страни, че правителството на Асад все още притежава и използва забранени муниции в нарушение на няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на конвенцията за химическите оръжия.

Експерти: Режимът в Дамаск убива хора с химическо оръжие

Сирия неведнъж е отричала да е използвала химически оръжия в гражданската война, която продължава вече седма година, и обвинява бунтовническите групировки за химическите атаки извършени на територии под техен контрол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    12 45 Отговор
    Как бе, Асад не прави такива нехуманни неща. Любимецът на Путин е сълза от сърна. Нали, руски тролчета?

    Коментиран от #5

  • 2 OMG WTF

    14 26 Отговор
    Чакаме и форумите "експерти" да се изкажат. Ще се опитам да позная - тази новина е от джендърските шорошки медии. Атаката е извършена от ФАЩ и целта ѝ е да обвинят режима на добрият чичко путѝ и неговото протеже Асад.

    Коментиран от #25

  • 3 Дрън дрън

    45 10 Отговор
    Всички брадати отрочета на американците ползват химическото оръжие,за да злепоставят Законното правителство.Асад да не е с тиква вместо глава, та сам да си прави харакири..
  • 4 Баба Ванга

    11 36 Отговор
    Асад ке свърши като Кадафи, а Путин ще свърши като Саддам!

    Коментиран от #8

  • 5 Съни

    48 7 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Тия са същите "експерти" като оня-дето излъгаха в ООН за хим.оръжие на Садам...А ти като си голям кравофил-защо САЩ използват хим.оръжие във Виетнам и Корея-въпреки забраната му с международна конвенция??? Защо в Сърбия америте използваха бомби с обеднен уран-нали те са чисти като сълза на сърна---Лицемер....

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Kcaniba

    25 8 Отговор

    До коментар #5 от "Съни":

    Абсолютни лъжци!!
    Империята на злото - фащ!!!
  • 7 Наблюдател

    10 34 Отговор
    Всички знаят, че Асад и до тоалетната не може да отиде без Путин да му е разрешил. Значи джуджето носи отговорността за употрибата на отровните газове.
  • 8 Баба Ванга

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Баба Ванга":

    Сгрешил съм, да се чете Баба Вагина.
    Току що намерих газа на чичо Садам в Ирак и затуй така мириша отзаде.
  • 9 Гошо

    6 24 Отговор

    До коментар #5 от "Съни":

    Объркал си се, аз съм българофил. Това означава, че слагам обективна оценка на действията на всяка държава. Не съм твърдял и никога няма да твърдя, че САЩ са сълза от сърна. Но това, което виждам да се пише в коментарите на някои потребители, е отвъд всякаква рационална оценка за събитията. Тук има много хора, които са ултра русофили и оправдават всяко зло, сторено от Руската федерация и партньорите им, като в същото време яростно плюят по американците, често без фактологическа аргументация. Аз съм ЗА обективността и ПРОТИВ едностранчивостта на някои коментиращи тук - това исках да изтъкна с коментара си.

    Коментиран от #10, #13, #20, #22

  • 10 БА-баняджия

    24 6 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    Добре бе Гога като си българофил я кажи нашите войници чий го дирят по Ирак и Афганистан да стават съучастници на убийците на невинни хора САЩ.
  • 11 Бесен Язовец

    19 8 Отговор
    Капиталистически лъжливи свине,търсят си само поводи да плюят по Башар Асад и Русия газа откраднат от сирийдкта армия от ИД и предоставен на ЦРУ точно за цели оронващи престижа на законното правителство!
  • 12 no name no face no number

    21 6 Отговор
    То друго и не се очаква нали Асад е неудобният човек. Някой бил ли е в Сирия преди войната? Страхотна страна беше уникална. Но Сящ съсипват всичко, което не им играе по свирката
  • 13 Изумен

    18 6 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    Гоше, радвам се, че си българофил, но ти прозира соросоидното мислене. Не се обиждай, ама малко не ти работи "пералнята". Искаш да си обективен, а слушаш само едната страна - защо? Мислиш ли, че тези "експерти" са безпристрастни? Вече и децата знаят , че няма ООН, това е отдавна подчинена на Вашингтон, мимикрирала организация.Тези са същите ,които "Уж" намериха химческо оръжие,и САЩ нападнаха Ирак! Как е сега в Ирак, знаеш ли? А в Либия , как е - беше райска градина, сега е клоаката на ИДИЛ. Помисли малко - защо Асад ще трови собственият си народ, не му ли трябват данъкоплатци?

    Коментиран от #16

  • 14 Празни приказки

    12 6 Отговор
    Според мен този материал трябва да бъде премахнат като фълшива новина формирана под политически натиск издателите (Факти.бг)не разполагат с документи или факти за сравнение за да го публикуват.Както и с експертен състав да се аргоментират, че новината е реална, защото във всеки друг случай тя формира мнение и създава свери на влияние ! Това ли е целта ?
  • 15 Владо

    10 4 Отговор
    Миналата година отровените със зарин мърда ха под чаршафи те и се смееха, а белите каски работеха без пхз облекло. Защо още са живи? А склада с материали за БОВ-намерен в прочистените от терористи територии?
  • 16 Azazel

    6 8 Отговор

    До коментар #13 от "Изумен":

    На Гошо - едва ли, ама на теб определено не ти работи "пералнята". Самото твърдение, че човек, който не се кланя на Русия и Путин, има соросоидно мислене, издава дълбоки психични и когнитивни ограничения, а абсурдните твърдения след това, само ги затвърждават. САЩ, всъщност имат минимално влияние в ООН, постоянно имат конфлити в Съвета за сигурност и много рядко успяват да прокарат някое свое предложение там. Твърдението, че тази комисия към ООН, уж, намерила химическо оръжие в Ирак и затова САЩ започнали война, пък показва, че изобщо не си наясно с никаква фактология, но като всеки невежа, раздаваш присъди наляво-надясно - кой бил соросоид и на кой не му работила "пералнята"... Комисията от инспекторите към ООН тогава публикува доклад, в който обявяви, че не вярва Ирак да е в състояние да разработва или да поддържа програми за разработки на оръжия за масово унищожение...
  • 17 ха сега

    5 4 Отговор
    Мда, това са същите химически оръжия, които Садам ползваше. Но като го утрепаха казаха, че са се объркали и нямало такива.
  • 18 Румяна Костова

    6 3 Отговор
    Комисията на ОЗХО не е ходила в Сирия.Кой е взел проби,къде е станало сравнението,че са същите от 2014 година е мистерия.Някакви неправителствени организации.Русия ,ако е съучастник хич.атака по каква логика ще настоява комисия на ООН да отиде на място?И друго,което се забравя,за останали химически,неунищожени складове,на територията,контролирана от ИДИЛ по време на обгазяването.
  • 19 индианец

    7 2 Отговор
    Като прочетох , че е пуснато от Ройтес ми стана ясна фалшива новина. То като видяха, че няма да оцелеят обучените и въоръжавани терористи от САЩ и европата техните медии надават вой с фалшиви новини.
  • 20 Мънаф

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    Усещам те аз тебе , че си джендер и си търсиш партньор тука

    Коментиран от #21

  • 21 Наблюдател

    7 7 Отговор

    До коментар #20 от "Мънаф":

    Най-големите джендъри и третополови са комунистите и русофилите. Помниш ли Бай тошо и Брежнев как се мляскаха страстно? А целувката между Брежнев и Ерих Хонекер е еблематична за целия третополов комунистически период. А на Паметника на Червената армия окупаторка има откровено гейска скулптурна група на руски войник и български работник. Така, че по-кротко с обобщенията.
  • 22 Ганка

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    Питат радио Ереван:
    - Защо във ФАЩ няма преврати?
    радиото отговаря:
    - Защото там няма амерканско посолство!!!!
  • 23 титикака

    5 3 Отговор
    Има само едно нещо по страшно от комунизма и това е чичо Сам...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ич ме нема

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "OMG WTF":

    Ич те нема... Аналогични серийни белези по останките от химическите пособия не са доказателство, кой ги е хвърлил. Както и че български автомат в ръцете на терорист, не доказва, че българин му го е продал... може да го е откраднал от склад, да му го е продал търговец или да са му го дали с цел. Няма причина Асад допреди войната да не трови народа си, а сега изведнъж да го трови...логика няма. А родните маскари политици и при соца и сега ни мачкат и крадат, така че за тях е традиция геноцида ни. Може опозицията да е докопала склад с газа или пък някой военен да е направил далавера като им е продал част от продукция? Защо да вярваш на хипотеза, а не на факти? А засега не се доказа, нито че Саддам е имал химически, нито че Асад е стрелял с химически; това са хипотези на враждебни на Асад кръгове. А да вярваш само на едната страна е рисково за ФАКТИТЕ....
Новини по държави: