Last news in Fakti

5 Февруари, 2018 16:20 1 972 12

ЕС печели Балканите

  • ес-
  • срещи-
  • балканите

Канят шест държави да участват в политическите срещи

ЕС печели Балканите - 1
Снимка: Shutterstock

Голяма част от страните – членки на ЕС са поискали шест балкански държави да участват на политическите срещи на Съюза, съобщи „Ройтерс“.

През миналата седмица излезе план, според който Сърбия и Черна гора може да станат членове на ЕС още през 2025 г. Сега Съюзът иска да подобри имиджа си в региона.

Причината е засиленото влияние на Китай и Русия. Сега 12 държави - членки на ЕС - Австрия, Чехия, Естония, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Словения и Словакия - искат да се отиде по-далеч и предлагат ежегодна среща на върха на ЕС с лидерите на Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия, се посочва в документа, цитиран от световната агенция.

Има призиви към европейските лидери да посещават по-често балканските държави. В момента се обсъждат варианти за отмяна на роуминга в тези държави.

ЕС вече обяви, че присъединяването на Западните Балкани е основен приоритет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така е

    12 13 Отговор
    То и тези държави мераклии силно ще завъртят но празно ще им се падне.Та чак 2025 год то до тогава и ЕС сигурно няма да го има те ще ги приемали ??!!Ицо нали казваше -Който ИграИ пИчели -та и тия нека си поиграят та да вдим какво ще спИчелят?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тез в ЕС

    19 11 Отговор
    Тез в ЕС си мислят, че сърбите са като нас... Тез в ЕС си мислят, че и при сърбите имат поговорка "покорна глава сабя не я сече".. Тез в ЕС са забравили, че сърбите не си дадоха никеловите находища, затова им ги отнеха барабар с цяло Косово.. Тез в ЕС си мислят, че сърбите ще си дадат националните интереси, както ние си дадохме находищата срещу "щедрият %1", ТЕЦ Марица, на който цял народ плащаме студен резерв, т.е. плащаме дори да не работи и още много знайни и незнайни "подаръци", превръщайки се в нация, която се топли с дърва, като през войната.. Тез в ЕС бъркат Белоградчик и Белград! Хайде наздраве!...

    Коментиран от #5

  • 4 Да го кажем направо.

    12 10 Отговор
    Каква 2025 година бе смешковци от Брюксел..До тогава Е.С.ще вече на бунището на историята..
  • 5 хаха

    16 12 Отговор

    До коментар #3 от "Тез в ЕС":

    леко бе сръбоман, още малко и свирка ще им направиш. 100% съм убеден, че никога не си ходил в сръбия, нито в косово, ама иначе много знаеш.

    Коментиран от #6

  • 6 Хухуху

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "хаха":

    Очаквах да кажеш нещо съществено..
    Теб не те ли е срам, че от находищата дават 1% за държавата ни или това за теб е нормално? Това го няма дори в Африка!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ВМОРО

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "Тез в ЕС":

    Нови Сад не е ли в Маджарско?

    Коментиран от #10

  • 9 Джентълменът русофил

    6 3 Отговор
    "Сърбия и Черна гора може да станат членове на ЕС още през 2025 г." Още през 2025 ли. А от Евроджендърският съюз споменават ли за клаузата с дребен шрифт, а именно, че след приемането им през 2025, ще буксуват поне още 30 години при това на заден ход?
  • 10 Тез в ЕС

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "ВМОРО":

    Нови Сад е във Войводина! Ама хайде да не ти усложнявам напъните по географски познания! В Сърбия е Нови Сад, вморо! Маджарите са комшиите им от север... маджарски са им топките, като на Виктор Орбан, който не цепе басма на Брюксел... дори чичо ти Сам не можа да ги пречупи..
  • 11 ВМОРО

    2 0 Отговор
    Извини ме, стар ми е атласът. Издаван е 1914 година... Там Войводина е част от Австро-Унгария.
  • 12 гост 1

    0 0 Отговор
    ЕС, не ''спечели'' Балканите а ги ''купи''.... моля Ви без амалгама защото не е същото !