Last news in Fakti

7 Февруари, 2018 14:45 2 807 7

Македония е готова да приеме новото име

  • македония-
  • име-
  • гърция

Страната е готова и на географско определение

Македония е готова да приеме новото име - 1
Снимка: БТА/AP

Македония е готова да приеме географско определение към новото име на страната. Това заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от Канал 5.

В момента Македония преговаря с Гърция за ново име. Преговорите са ключови, за да може Атина да освободи пътя на Скопие за членство в НАТО и ЕС. През миналата седмица в Гърция имаше редица протести срещу съгласието на правителството да приеме новото македонско име.

„Аз наистина искам да успеем в тези преговори. Трябва да бъдем много внимателни. Аз обаче трябва да кажа, че ние сме готови да приемем и географско определение. За нас това е важно“, заяви Заев.

Според неофициални източници като компромисни варианти се сочат имената „Северна Македония“ и „Горна Македония“.

Гръцкото правителство вече приветства решението да бъде променено името на международната магистрала, водеща към гръцката граница, която до сега се казваше „Александър Македонски“. Очакват се финални преговори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вулканизатор

    12 0 Отговор
    Клекнаха на гърчолята. Но дори това го правят с ирония. Оставиха гърците по подразбиране - долна...

    Коментиран от #2

  • 2 охи

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вулканизатор":

    Не знам дали са клекнали, но ще се надупят, като останат без думичката "македония", просто на този етап друго решение няма

    Коментиран от #3

  • 3 Вулканизатор

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "охи":

    Грънците ако искат да ги наричат не Македония ами Каледония, все тая! Боли ме дедовия, те да вземат да поработят малко, че кредиторите скоро ще почнат да взимат в натура.. и тогава ще видим кой е в споменатата от тебе пикантна поза!..

    Коментиран от #4

  • 4 Голем смях

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Вулканизатор":

    Ти гърците не ги мисли.Там не са строили комунизма,не са се целували с руснаците,не са им сърбали попарата ,не са им пели песните и честушките,не са им танцували танците и не са им пили водката.И не са влачили рускини от Коми АССР.И не само от там.Те винаги са били с Англия и САЩ.Затова винаги ще са пред нас и винаги по-богати от нас.Защото имат политици иии..и история и мноооого километри море.И не на последно място-нямат освободители руснаци,които да им го натякват стотици години.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тодор

    3 0 Отговор
    И всичко това,заради членство в ЕС и НАТО!!!Чунким,българският народ,голям келепир видя от това!В пъти стана по-беден!

    Коментиран от #7

  • 7 Живков

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тодор":

    българите крадат , кратуната от банкя е особено добър !
Новини по държави: