8 Февруари, 2018 14:35 1 117 0

Париж повишава парите за отбрана

  • нато-
  • франция-
  • отбрана-
  • бюджет-
  • еманюел макрон-
  • доналд тръмп

Президентът Макрон обеща да вдигне до 2025 г. разходите за армията до 2% от БВП

Париж повишава парите за отбрана - 1
Снимки: БТА/АР

Правителството на френския президент Еманюел Макрон ще представи законопроект за увеличение на военните разходи. Това се случва на фона на исканията на НАТО и президента на САЩ Доналд Тръмп към европейските страни да отделят повече средства за отбраната си, предаде France 24.

Законопроектът, който ще бъде представен на заседание на кабинета днес, предвижда общо 295 милиарда евро за разходи за отбрана от 2019 до 2025 г. Това включва 1,7 млрд. евро допълнителни ежегодни разходи до 2022 г., в частност за модернизиране на техниката и за подобряване на киберотбраната и разузнаването.

Макрон обеща да повиши до 2025 г. разходите за отбрана до 2 процента от БВП, в съответствие с искането на НАТО към всички членки.

Миналата година началникът на генералния щаб на френската армия подаде оставка след конфликт с Макрон заради съкращения в бюджета за отбрана.

Париж повишава парите за отбрана

Франция има хиляди военнослужещи зад граница, в райони от Близкия изток до Африка, и ще остане единствената ядрена сила в ЕС, след като Великобритания излезе от съюза догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: