Last news in Fakti

12 Февруари, 2018 07:30 1 196 1

Денят на Линкълн

  • линкълн-
  • сащ-
  • ден

Ейбрахам Линкълн е роден на 12 февруари 1809 г. в Кентъки

Денят на Линкълн - 1

В САЩ днес отбелязват Денят на Линкълн. Той е посветен на годишнината от рождението на президента Ейбрахъм Линкълн.

От всички президенти в историята на Съединените щати Ейбрахам Линкълн вероятно е президентът, когото хората помнят най-добре и към когото изпитват най-дълбоки чувства. Неговото детство, преминало в Индиана, докъдето тогава са били стигнали заселниците, определя развитието на личността му и по-нататъшната му мотивация в живота. Линкълн донася в Белия дом своята честност и почтеност. За него винаги ще си спомнят като за Честния Ейб. Преди всичко обаче неговото име се свързва с окончателната забрана на робството. Той се превръща в първия истински символ на американската мечта, защото от обикновен човек със скромно положение се издига до върха на обществото като президент на страната.

Ейбрахам Линкълн е роден на 12 февруари 1809 г. в Кентъки.

През 1834 г. той е избран в Камарата на представителите и тръгва по дългия път към президентския пост, за да стане шестнайсетият президент на САЩ. През следващите няколко години той практикува право из щата, като пътува на кон до различните окръзи. През 1847 г. е избран в Конгреса, но противниците му не позволяват да се задържи дълго там. Линкълн е пламенен противник на робството и стои на твърди позиции по множество спорни въпроси. Не е избран за втори мандат, затова се връща към правото.

Няколко години по-късно робството се превръща в още по-наболял въпрос и броят на хората, които искат то да бъде премахнато, нараства. Линкълн се присъединява към редиците на републиканците, създали нова, противопоставяща се на робството партия. Републиканците издигат кандидатурата му за сенатор през 1858 г.

През 1860 г. Републиканската партия издига неговата кандидатура за президент на САЩ и той печели с малка разлика. С тези избори обаче в страната започва процесът на „разделяне против собствените интереси”.

През 1864 г. Линкълн е избран за втори мандат. Югът капитулира и Гражданската война приключва на 9 април 1865 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четящ Бг и неговото мнение

    2 1 Отговор
    Скъпи мои сътериторианци, скъпа рая, скъпи мои продажници.
    Да Ви попитам знаете ли с отглеждането на какво се е препитавал Линкълн, тази водеща фигура в историята на нашият братски Колонизаторски народ.
    Препитавал се е с отглеждането на какво,
    НА МАРИХУАНА.