10 Февруари, 2018 15:53 3 091 12

САЩ платиха 100 000 USD на руснак

  • русия-
  • сащ-
  • хакер
САЩ платиха 100 000 USD на руснак - 1
Снимка: Shutterstock

Американската разведка е платила 100 000 USD миналия септември на руснак, който в замяна е обещал да върне откраднато от хакери кибер оръжие от Агенцията за национална безопасност (АНБ). Сделката е била финализирана след няколкомесечни преговори, съобщава американското издание The New York Times. Парите са били предадени на руснака в куфар оставен в берлински хотел. По данни на The New York Times това е бил аванс от крайната сума – 1 млн. USD.

Руснакът също така е възнамерявал да предостави някой компрометиращи американския президент Доналд Тръмп материали. Представители на американското разузнаване обаче са заявили, че не им трябва подобна информация от човек свързан с руските спецслужби и източноевропейски кибер престъпници.

Руснакът не е предоставил никакво кибер оръжие, тъй като американското разузнаване е решило да се откаже от сделката, опасявайки се, че може да стане част от руска операция за всяване на раздор в американското правителство.

Коментар от ЦРУ няма, а АНБ се ограничи с отговор, че „всички сътрудници пожизнено са задължени да пазят секретна информация”.

През 2016 г. група хакери откраднаха зловреден софтуер от АНБ, който се е използвал за проникване в електронни устройства и мрежи в различни държави. През 2017 г. кодът беше пуснат в мрежата, а хакерите го използваха за създаването на вирус.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига бе

    43 1 Отговор
    Демек руснака ги е изклатил със 100 К....хаахвхххааа..Абе америте никога не са се отличавали със ум...
  • 2 Хаххаааааааа

    36 2 Отговор
    Айдеее говедарите пак са се Оак.ли.
  • 3 tost

    37 0 Отговор
    Значи руските хакери какво са хаправили ?

    „Публикувано във факти.бг: През 2016 г. група хакери откраднаха зловреден софтуер от АНБ, който се е използвал за проникване в електронни устройства и мрежи в различни държави“

    Извадили са кирливите ризи на краварите,само неразбрах кой е лошия ,крадеца или държавата създаваща безредици по цял свят.
  • 4 Рубладжийче

    4 35 Отговор
    Душевната мастурбация убива над 1000 русофила годишно!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 tost

    28 2 Отговор

    До коментар #4 от "Рубладжийче":

    Приятелю,знам че си фен на краварника USA,обаче.....

    Прекалената консумация на говеждо,води до заболяването "Луда крава"

    Коментиран от #7

  • 6 Бат Вальо

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Рубладжийче":

    Ползваш лексиката на партиен секретар от 50-те години на миналия век ... жалък си.

    Коментиран от #8

  • 7 Рубладжийче

    1 14 Отговор

    До коментар #5 от "tost":

    Тъпо, простете, с една дума не става. Напъни се още малко.
  • 8 Рубладжийче

    1 14 Отговор

    До коментар #6 от "Бат Вальо":

    Сигурно тогава си бил ученик и партийните секретари са ти чели лекции за вредата от мастурбацията.

    Коментиран от #9

  • 9 Бат Вальо

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Рубладжийче":

    Тая история съм я разказвал и друг път - преди повече от 20 години разговарях с бай Тодор Наков от Благоевград, който от 1971 до 1979г. е лежал по политически причини из затворите. На въпроса ми какво мисли за тогавашните /и сегашни/ антикомунисти и седесари /тогава още имаше СДС/, отговори следното: "Тая пасмина е бившия слугинаж на БКП и техните наследници, с крясъци и истерии измиват гузна съвест и си създават алиби, абе сопол-работа."

    Коментиран от #10

  • 10 Рубладжийче

    1 14 Отговор

    До коментар #9 от "Бат Вальо":

    Слугинажа винаги е като господарите си, дори много по-отвратителен и низък от тях. Независимо дали става въпрос за слугите на БКП или пък тези на Русия. А като имаш пред вид, че БКП винаги е слугувала на Москва, то може да си представиш що за стока е слугинажа на слугата.

    Коментиран от #11

  • 11 Бат Вальо

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Рубладжийче":

    Естествено, нищо не си разбрал ...
    Прости му, Боже, той толко си може ...

    Коментиран от #12

  • 12 Рубладжийче

    1 9 Отговор

    До коментар #11 от "Бат Вальо":

    Май и ти си от слугинажа. Каква е разликата между ортодоксалния комунист Таско Ерменков и седесарката Корнелия? Днес дори са в една партия и седесарката му е партиен шеф.