11 Февруари, 2018 18:21 6 350 20

Скопие: Нямаме нищо общо с Александър Македонски

  • македония-
  • гърция-
  • име-
  • македонски
Скопие: Нямаме нищо общо с Александър Македонски - 1
Снимка: Shutterstock

„Когато искаш да решиш един проблем, просто го решаваш. Когато не искаш, не го решаваш. В момента и македонското, и гръцкото правителства има намерения да разрешава проблема с името на Македония", каза кметът на Скопие Петре Шилегов. Той категорично заяви, че историята на страната му няма нищо общо с Александър Велики. "Александър Велики никога не е бил част от нашата официална история. Той бе включен в историята ни през последните десет години. Когато говориш за някаква етническа принадлежност, за държава и народи, това се отнася за последните триста години, а Александър Велики е живял преди 2300 години. Аз предпочитам да го разглеждам като лидер, който е допринесъл за цивилизацията на света", каза още Шилегов, пише Actualno.com.

„Споровете около Александър Велики са истински срам. Добра и положителна крачка е отричането на правителството на Зоран Заев от идеологията за "антиквизация на Македония" на предишния министър-председател Никола Груевски" е мнението на професор Владимир Глигоров от Международния институт за икономически изследвания във Виена, който е син на първия македонски президент Киро Глигоров. Според него "споровете около името може да бъдат решени по един достоен начин". "Зоран Заев и Алексис Ципрас са модерни политици, които гледат напред", отбеляза още Глигоров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 продадени души

    15 3 Отговор
    Колко тъжно!
  • 2 Българин с корени от там

    33 4 Отговор
    Това не са души.а бездомни безродници,без минало и бъдеще!

    Коментиран от #7, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Еееее

    26 7 Отговор
    Бойо за малко не реши проблема, ама не му стигна акъл. Тия филии с мас дето е ял, са му блокирали развитието в тиквата.
  • 5 Прост от село

    35 5 Отговор
    Е какво толкова има да решават за името?
    Югозападна България!-това е!

    Коментиран от #6

  • 6 Бат Вальо

    31 3 Отговор

    До коментар #5 от "Прост от село":

    А може и просто Западна България, като се включат и Западните покрайнини - това ще е единственото исторически достоверно име.

    Коментиран от #12

  • 7 Гошо

    14 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българин с корени от там":

    Същото може да се каже за българските русофили.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 куку руку ку

    48 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин с корени от там":

    Напротив, имат древно и богато минало, само трябва да признаят истината... че са българи!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 куку руку ку

    45 9 Отговор

    До коментар #7 от "Гошо":

    Знаеш ли драги защо българите са русофили?
    По същата причина, поради която майката обича чадото си, дори то като порасне да й обърне гръб. Защото го е родила и любовта й е безкористна.
    По същият начин българите обичат Русия, защото Русия е дете на България. Нищо, че в момента е могъща и е загърбила създателите си.
    И това ще преживеем.

    Коментиран от #16

  • 11 Гошо

    9 10 Отговор

    До коментар #9 от "Бат Вальо":

    Жегнах ли те? Русофилското ти съзнание май не допуска други гледни точки освен тази, която е плод на 45 години пропаганда.
  • 12 ВМОРО

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бат Вальо":

    Плюс Поморавието, вероломно подарено на Сърбия от Русия.
  • 13 ВМОРО

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Включително 3-4 милиона турци, които удобно забряваш. Отидоха за кратко, но забравиха да се върнат.
  • 14 Здрасти

    25 3 Отговор
    Най-сетне се намери честен Скопски политик, който да каже, че "царят е гол". Подложените след Балканските войни на безмилостно сърбизиране българи от Вардарска Македония, прекръстени в "македонци" от Тито след 1944 г. не само че нямат нищо общо с Александър Македонски. Нещо повече, Скопие (с античното име Скупи) и регионът около него за разлика от територията на днешна България никога не са попадали в границите на Македонската империя. Сигурен съм, че Груевски един ден ще бъде съден не с амо за прахосването на стотици милиони евро за издигане на "кичозни антични паметници на глупостта", а и за умишлено саботиране на започналия процес на интегриране на неговата държава в ЕС и НАТО.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дони

    2 11 Отговор

    До коментар #10 от "куку руку ку":

    Куку ли си не знам , но явно си прочел последната изцепка на болен Волен.Едва ли Путин и компания ще се зарадват на това.А и русофилите сте малцинство, нали се бройте на Копринка.

    Коментиран от #18

  • 17 БайТози

    14 0 Отговор
    Е па те са си Българи,и го знаят много добре, ама се пинят като костилка на дупе.
  • 18 куку руку ку

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дони":

    Не съм му чел изцепките, но ти потърси малко из историята.
    Погледни например за свети Киприян, за княгиня Олга Киевска.
    За работата по превеждането на светите писания при Борис I и къде в момента се намират.
    Че тогава говори кой на какво има да се радва.
    Затова и казах- чадо, което е обърнало гръб на майка си.
  • 19 Тома

    8 0 Отговор
    За всичката бъркотия е виновен хърватинът Тито, защото той можеше да "подари" на Югославската Република Сърбия тази територия барабар с българите и албанците там!?Ако това се беше случило, то след разпадането на СФРЮ с Вардарска Македония щеше да се случи това, което се случи с Косово!Българите там можеха да си направят нова държава/ не е задължително да се казва Западна България.Важното би било да запазят самоопределението си като нация българска и да запазят бълг.език като свой литературен и официален език/както румънците в Молдова си имат своя държава!?Албанците пък можеха на първо време да си имат Източна Албания!?Тито, Сталин и Димитров създадоха Реп.Македония в СФРЮ.Намериха се сърбо-македонци за пренаписване на историята и за създаването на "ТЕХЕН" език и се започнаха всичките извращения с историята от античността до наши дни!?Ако са умни като З.Заев може и да се поправи тази грешка, макар че новата генерация македонци трудно ще се откаже от вече манипулираната от сърбите историческа ИСТИНА!?
  • 20 ееь

    3 2 Отговор
    На кого му пука , освен на "патриотарите"?