Last news in Fakti

13 Февруари, 2018 07:33 2 894 24

13 февруари 1945 г. Бомбардировката на Дрезден

  • дрезден-
  • бомбардировка

На 13 февруари 1945 година от базите си във Великобритания излитат 245 четиривитлови бомбардировачи тип "Авро Ланкастър". Целта им е градът на Елба. По онова време Дрезден е населяван от 630 000 души, но в него има и стотици хиляди бежанци. Градът няма нито стратегическо, нито икономическо значение за по-нататъшния ход на войната, която така и така е решена още през 1944 година, припомня Дойче веле.

В 21.39 ч. започват да вият сирените. Първият рейд е осъществен изцяло от група №5. За 23 минути британските бомбардировачи хвърлят 3 000 високоексплозивни, 250 осветителни и 400 000 запалителни бомби над града, наречен "Флоренция на Елба".

Центърът на града е обхванат от огнена буря и е изпепелен. Огнената стихия е толкова силна, щото някои британски пилоти докладват, че виждат Дрезден в пламъци от 320 километра разстояние и височина от 6 700 метра. След три часа следва втори, по-голям рейд. След втората въздушна атака огнената буря придобива колосални размери. А след последвалата атака на американските военно-въздушни сили 15 квадратни километра от града са изравнени със земята.

Някои историци виждат в бомбардировките над Дрезден елемент на засилено военно сътрудничество между западните сили и Съветския съюз в заключителната фаза на войната. В края на 1944 година офанзивата на съюзническите войски на западния фронт буксува, а Червената армия напредва бързо от Изток.

През февруари 1945 година Червената армия под командването на маршал Жуков е на 80 километра източно от Дрезден, когато британските и американските пилоти изравняват града със земята и по този начин демонстрират съюзничество в битката срещу хитлерова Германия. "Съветската армия никога не би извършила подобно варварство", пише по-късно маршал Жуков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    54 6 Отговор
    Англо-саксите и американците още тогава показаха как "геройски" воюват със мирно население--това продължава вече над 70 години...--и то навсякъде по света...
  • 2 Жуков

    21 5 Отговор
    Съветската армия, заедно със съюзниците може скоро да извърши същия ремонт на един град който се намира на Босфора! За да подскаже на някои, че трябва да си знаят мястото в хранителната верига!
  • 3 Kcaniba

    32 9 Отговор
    Исторически факт!
    Нещо повече.
    Господа русофоби, квичащи за савеццката окупация, ако не бе същият Жуков и руската войска, София би била в същото положение...
  • 4 Реално

    42 4 Отговор
    То и ние получихме доста разрушения и смърт тогава от англичаните и американците--ама им направихме сега паметник...--направо нямам думи що за народ станахме в последните години.
  • 5 ссср

    28 3 Отговор
    Варварщина!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 mediator37

    35 4 Отговор
    Никъде в статията не прочетох думата "военнопрестъпници". Защо така, питам аз и отговор не искам.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 един там

    30 5 Отговор
    А Хирошима и Нагасаки и милионите цивилни жертви?! А за хилядите населени места, които са сринати и напълно унищожени?! Защо всичко това се прикрива и не се говори за него? И същите тези са ни първи приятели и съюзници сега. С подобни "съюзници" врагове изобщо не ни трябват. Даже и паметници им правим на тези, които да изсипали бомбите върху цивилното население. И представете си, че са ни бомбардирали без да имаме пряко участие във ВСВ, без за сме имали някаква военна инфраструктура и в момент в който сме заели позиция срещу германците и сме изпратили войски срещу тях. Ако не бяха руснаците и нас щеше да ни последва същото, както в Дрезден мирен
    град със стотици хиляди бежанци. От евреите и ангрло-саксонците по-долни племена няма. Доказали са го многократно. За тях православието и славяните сме, като трън в петите им. Мразят ни открито, а нашите подлоги ги боготворят.
  • 10 Наблюдател

    9 18 Отговор
    Ушанки, а ще ревете ли за цивилните жертви в Източна Прусия избити най-безмилостно от Червената армия?
  • 11 Наблюдател

    7 16 Отговор
    Руснаците са одобрили бомбардировките:

    Съветската страна на няколко пъти отправя апел за помощ, която може да бъде оказана посредством атаки от стратегическите бомбардировачи, за тяхното натъпление към столицата. Американският посланик в СССР Уилям Хариман обсъжда тази тема със Сталин, както и със заместника на генерал Дуайт Айзенхауер – британския маршал от авиацията Артур Тедер.

    На 31 януари, след разглеждане на доклада Strategic Bombing in Relation to the Present Russian Offensive и след консултации със съветската страна, ръководството на британските КВВС изработва план, според който някои немски градове трябва да бъдат бомбардирани.

    Коментиран от #14

  • 12 Наблюдател

    7 15 Отговор
    Руснаците са одобрили бомбардировките:

    На 8 февруари 1945 година, червеноармейците прекосяват река Одер, установявайки позиции на 70 км. от Берлин.[10]
    По време на Ялтенската конференция, съюзниците взимат решение за провеждане на бомбардировка над Дрезден. Първият заместник началник на съветския Генщаб – генерал Алексей Антонов отправя на конференцията два въпроса към съюзниците, относящи се за използоването на стратегическата авиация.
    Първия въпрос касае разделителната линия, която да избегне нанасянето на „приятелски“ удари над съветските части, което включва забрана за бомбардирането на източните райони, без изричното съгласие на командването на РККА.
    Втория въпрос засяга противодействието срещу опитите на Германия да прехвърли войски от Италия, Норвегия и западния фронт и парализирането на транспортните центрове Лайпциг и Берлин.
    В отговор на тези въпроси е създадена работна комисия, която да обсъди и определи списък с целите, които да бъдат подложени на бомбардировка, включващи транспортни възли, нефтопреработващи предприятия, танкови и авиационни заводи, също така и градовете Берлин и Дрезден.

    По време на последвалото обсъждане, съюзниците достигат до извода, че докато не бъде елиминирана транспортната връзка Дрезден, немските части ще могат да компенсират вредите, причинени върху транспортните комуникации в Лайпциг и Берлин, прехвърляйки ги през Дрезден. Генерал Антонов се съгласява и няколко дни по-късно работната комисия докладва на кон

    Коментиран от #16

  • 13 jambazina

    20 2 Отговор
    Дойче веле обелиха половин зъб срещу господарите си, не може да бъде.
  • 14 Абе Пепинчо

    15 4 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Ти тия НПО-партенки ги разказвай на друго място--много ще вървят по украинските сайтове..

    Коментиран от #15

  • 15 Наблюдател

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Абе Пепинчо":

    Пепинчо, партенките ги дъвчеш ти всеки ден във форума . Вземи прочети, да разбереш , че ти казвам истината. А за украинските сайтове.ще квичиш на сборището край Копринка.
  • 16 смешник

    16 4 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Мдааа, то Сталин е разрешил и атомните бомби над Япония! Даже лично и пилотирал самолетите!

    Коментиран от #17

  • 17 Наблюдател

    3 14 Отговор

    До коментар #16 от "смешник":

    Атомните бомби са друга тема, става въпрос за Дрезден. Разбираемо е желанието ви да пропагандирате срещу САЩ, но антиамериканизма ви е много примитивен.
  • 18 Историк

    6 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Съветската армия никога не би извършила подобно варварство", пише по-късно маршал Жуков.

    Жуков е прав, руската армия е извършила много по-големи варварства в Германия.
  • 19 стоян георгиев

    6 7 Отговор
    атаката на граждански обекти през втората световна воина я почва хитлер.чърчил го предупреждава да не прави тия неща щото ще има последствия,но тва не пречи на фюрера ,когато е още съюзник със ссср да се опита да разруши англииските градове за да демотивира населението .в последствие палачинката се обръща и същата тактика е предприета от сащ и съюзниците му .българия която им обявява воина също понася последствията от тази военна стратегия.дрезден е изгорен именно символично ,щото е бил свързан с издигането на хитлер ,а и символ на раиха.руснаците трудно биха могли да постигнат такива резултати предвид авиацията си,така че жуков лъже за пореден път,но те си отмъщават по друг начин.изнасилват и убиват стотици хиляди жени и момичета по пътя си.германците също са избивали огромно количество цивилни и са атакували граждански обекти така че както се казва пито платено!жалко за хората,но воината е жестоко нещо!
  • 20 Трол

    10 4 Отговор
    Козяшките тролове много смешни!Има тема за Русия, налазват, като скакалци. Има тема за америте, настава всеобщо ослушване, скърцат биберони! Някаква друга тема, като тази например и се почва да се вменява вина, Сталин, Ленин, Путин, ама те по-лошо, по-страшно, по-ужасно..., те виновни, те ядат малки деца и т.н. Е не се ли усещате?

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Наблюдател

    5 7 Отговор

    До коментар #20 от "Трол":

    А ти не се ли усещаш ушанке, че водиш долнопробна руска пропаганда?

    Коментиран от #22

  • 22 Трол

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Наблюдател":

    И къде видя лизачо на американски вимета руска пропаганда? По руски ти изглеждат завити запетайките в поста ми? Или многоточието е дълго колкото Волга? Ако е така, има си специализирани медици за случаи, като твоя.
  • 23 Крокозъбица

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Трол":

    Това, дето налазва е киртака, щатен трол. Като си изпие хапчетата почва усърдно да заработва докато си изтощи ника (хората почват да му слагат минуси без да си правят труда да го четат). Тогава си измисля нов ник. А като не си е пило хапчетата изкукуригва и краде чужди никове на поразия.
  • 24 123457

    4 3 Отговор
    Преди това САЩ и Великобритания бомбардират София. Разрушенията у нас също големи, макат не чак толкова.

    "Съветската армия никога не би извършила подобно варварство", пише по-късно маршал Жуков.

    СССР, не бомбардира, но изнасилват германки. А лагерите Гулаг господин Жуков не са ли зверство и сте го правили срещу „своите“. Дори изнася лагери в чужбина. Напрмер в България съветските комунистите правят също лагери, жертвите им са стотици хиляди.
Новини по държави: