Last news in Fakti

13 Февруари, 2018 11:50 1 017 2

Хърватия и Сърбия търсят приятелство

  • хърватия-
  • алескандър вучич-
  • сърбия

Ключова среща между президентите на двете страни

Хърватия и Сърбия търсят приятелство - 1
Снимка: БТА/AP

Хърватия и Сърбия се зарекоха да извършват по-широко сътрудничество в различни области, съобщи „Ройтерс“.

Сръбският президент Александър Вучич беше на историческа визита в Хърватия. Той разговаря с хърватския президент Колинда Китарович.

Двамата са се договорили за повече сътрудничество в сферата на правата на малцинствата, граничните въпроси и издирването на изчезнали хора.

„Отношенията между двете страни са обременени от миналото, за което този път не разговаряхме. Ние търсим решение на въпроси, които ни разделят. Така ще подобрим и отношенията си“, заяви Китарович.

„Всички власти в Сърбия ще се опитат да направят всичко възможно за по-добри отношения. Това е сигнал за добрата воля на нашата страна. Разглеждаме миналите събития по различен начин. Ние обаче трябва да взаимно да се разберем. Така и нещата ще се придвижат напред“, заяви Вучич.

Сръбският президент беше посрещнат от протести в Загреб, на които се събраха около 1000 души. Все пак визитата му се смята за знак за бъдещо затопляне на отношенията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕразбирач

    2 1 Отговор
    Да направим "Балканска федерация" - Бъглария, Сърбия, Хърватия и Словения!
    Така може и да пребъдем! Иначе...сме заминали (поне ние)

    Коментиран от #2

  • 2 Петров

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "НЕразбирач":

    Да направим, но какво ще спечелят сърбите, примерно? Влизането им вдин голям съюз, като EU би бил много по-полезен, както за тях, така и за нас.
Новини по държави: