13 Февруари, 2018 20:00 3 925 21

Тръмп: НАСА да забрави за полет до Луната

  • наса-
  • доналд тръмп-
  • луна-
  • международна космическа станция

Без американски астронавти на спътника на Земята по време на настоящето президентство

Тръмп: НАСА да забрави за полет до Луната - 1
Снимки: БТА/АР

Завръщането на американски астронавти на Луната е един от космическите приоритети на президента на САЩ Доналд Тръмп, но подобен полет едва ли би се състоял по време на неговия мандат в Белия дом, пише в. The New York Times.

Дори и Тръмп да бъде преизбран за втори път, НАСА няма да може да успее за това време да изпрати пилотирана мисия до естествения спътник на Земята. Вестникът се позовава на свои източници от американското космическо ведомство и на проекта за неговото държавно финансиране през финансовата 2019 г.

От документа следва, че сегашната администрация възнамерява да предостави на частния сектор главната роля в усвояването на космическото пространство, включително и полетите до Луната.

Вашингтон ще прекрати финансирането на Международната космическа станция от 2024 година.

Тръмп: НАСА да забрави за полет до Луната

Според проектобюджета на САЩ за следващата финансова година, Белият дом ще отдели за НАСА 19,9 млрд. долара, с 370 милиона повече от текущата. Финансирането няма да се променя до 2023 г. От това следва, че финансовите възможности на космическото ведомство ще се съкратят.

"Полет на американски астронавти до Луната няма да има докато Тръмп не напусне Овалния кабинет, дори и той да победи на следващите избори", изтъква медията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Osman

    43 5 Отговор
    Защо така,преди 50г. бяха там пък сега се дърпат. Да не би да имат забрана случайно,или са стъпили в някоя Холивудска луна

    Коментиран от #5

  • 2 Санкция

    9 17 Отговор
    Прав е. Безмислено е да се харчат толкова много пари за подобни приключения със съмнителен край, или че някой иска да се разходи до луната.
  • 3 Kcaniba

    30 9 Отговор
    Явно цените услугите на Холиууд са станали космически!!!
    Другата причина може да е свързана с днигателите, все пак са руски, бързо ще разберат, че са летяли до орбитата и обратно рашните ;)

    Коментиран от #8

  • 4 оскар за фантастика

    38 6 Отговор
    За хора, които уж са били няколко пъти на луната би трябвало с тия огромни пари за няколко месеца да могат да се спретнат и пак да отидат там ! Много е странно, че НАСА сега не знаят, как да го сторят ?!?!?
    Освен пак да викнат някой холиводски режисьор да ги поразходи до там;)

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "Osman":

    Холивудската луна са посетили, на истинската Луна само луноходи са стъпвали.
  • 6 Kcaniba

    31 5 Отговор

    До коментар #4 от "оскар за фантастика":

    За некви нивидими самолети пари има, за дронове безпилотни има, за кацане на луната - нема!
    Ахахаха
    Болна нация на фантасти-саентолози!!!
  • 7 doko

    24 0 Отговор
    А китайски или руски визи...Откъде?
  • 8 русия е джудже

    9 27 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Нямаш право да си толкова неук и ограничен бе .жалко рубладжийче.Кацането на Луната е признато дори и от СССР,които са следяли под лупа САЩ по това време.Тези кацания в тоя период е невъзможно да са били фалшифицирани с онази техника.Още повече ,че по проекта са работили хиляди хора и все някой щеше да каже,ако беше измама.Също така Китай преди няколко години кацнаха с апарат на Луната и потвърдиха американските следи там ! Ново кацане е абсолютно безмислено предвид факта ,че една мисия ,ще излезе около 100млрд. долара и няма да се открие нищо ново.Затова в момента приоритет е Марс.

    Коментиран от #11, #12, #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 лунатикмарсианик

    11 2 Отговор
    а онова богато милиардерче вече си изпрати таратайката в орбита-да се вози на старата ЛУНА-да,но откъде ще налива бензин-направо не мога да отгатна!!!сигурно газпром ще устрои бензиностанция на мАрС,лУНАта или някъде между двете спирки,иначе трябва да подхвъркаме нагоре и да бутаме нещастното милиардерче до някоя бензоколонка!!!с една стотна от доларчетата,които загуби за да демонстрира своето богатство,можеше да ИЗЛЕКУВА повече от милион болни ДЕЦА,или да спаси някое африканско племе-все пак туземците са най-старите жители на майката и мащеха Земя-а то-този тиквеник щял да кара кола,и то кабриолет-без коне!!! в космоса!!!хайде,коментирайте и оставете ТРЪМПЧО да си печели още доларчета,че е БЕДЕН,бедничкия,а вИе му се кланяте и възхищавате,и радвате,и там,каквото ви дойде на ума.....
  • 11 Чоки 13

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "русия е джудже":

    Кацането на луната от страна на саш може би е фалшименто и на ссср са дадени бесни милиарди за да кажат ооо да истина е те кацнаха....и всяка заблуда ще изчезне моментално.....има и 2 версия да са били там и от луната да им е заповядано повече и да не правят пиески че ще кацат там поради ред причини и наи вече че не са желани човеците там
  • 12 Гост

    21 4 Отговор

    До коментар #8 от "русия е джудже":

    Брат, много си прост. Дъщерями е на 10 и не може да я излъжа, че е ходил някой там и че има дядо коледа, а ти си се вързал. :))))

    Коментиран от #15

  • 13 Пешо

    4 18 Отговор
    Абе и Гагарин не първия космонавт ама на кой му пука. Факта е руснаците дори не можаха ракета носител да направят. Тяхната Н 1 - Царь Ракета има четитри старта, завършили с четири взрива. Факт е, че най големия ракетен гений др. Вернер фон Браун направи Сатурн 5 тази ракета има над 20 старта и винаги е работила без най-малка забележка. Програмата Аполо е успешна, защото съчета германския инженерен гений и индустриалната мощ на САЩ. Рашките все още летят със СОЮЗ - версия еди коя си, иначе модел 66-та година. Совалаката им беше провал, технически гений там не търси само слабо копиране.
  • 14 Уую от Пичковци

    10 0 Отговор
    Скопие не им дава визи.Това е причината.
  • 15 ихуахо

    5 12 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Гледай го и тоя...А бе "брат" къде ви намират такива ватенки бе ? Дъщеря си неможел да излъже..Еми нормално като сигурно сте на един акъл с нея.Дай ни твърдп доказателство ,защо не са кацали ? Защото до момента всичко е само теория на конспирацията без никакво покритие и ти "умнико" наясно ли си че само първото кацане се оспорва ,а другите 5 не ? Целия проект струва 200млрд. и е изкъсо следен от Русия и признат от тях ,че неможе и да става дума за измама ,още повече с техниката от онези години.Това дори и в днешно време неможе да се изфалшифицира без някой да се издъни.Като ще спориш, поне да знаеше за какво спориш,че само се излагаш трол.Китай и те ли са филмови герои ,след като пратиха апарат до Луната и потвърдиха кацането на американците ?

    Коментиран от #20

  • 16 Туземец

    12 1 Отговор
    Немало техника за снимки па имало техника да идат до Луната и обратно???? Що е то?
  • 17 Космонавт

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "русия е джудже":

    Ти откъде виде ,че са кацнали американците на луната ? Гледаш много холивудски филми на тема космическа фантастика. Не са кацали и никога даже не са и стигалибдо там а руснаците не коментират тази тема защото не се занимават с фалшификации.
  • 18 Гост

    14 1 Отговор
    Ами прочети какво казва Русия.Не са кацали на луната.Е как е възможно преди 50г да отидат и как ще се върнат задавате ли си този въпрос кои двигател ще ги изстреля като немогат да носят такъв товар без площадка за излитане и.т.н.Защо все още летят с руски двигатели рп180/220.Само преди седмици изстреляха ракета носител с нов вид двигатели.Защо на всички страни спътниците ги извеждат в орбита руски ракети.От къде имат лазар Сащ.Купиха руски кораб за скраб обурудване с лазерно оръжие от тъпите Украинци.Ами четете някои път и между редовете и се информирате.Ами ходели листенца в САЩ.Питаите ваши познати как е там
  • 19 пепи

    10 1 Отговор
    Сегашните инженери са кекави инженери.Разчитат на компютрите и симулаторите.А предишните инженери си правеха всичко на ръка.Чертежи,макети,документация.Всичко беше избистрено и се знаеше кой какво прави.А сега с тия компютри,една нова совалка не могат да направят.
  • 20 Расулюлах

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "ихуахо":

    Обясни ни как като каца лунния модул а също и като излита от соплото където излиза струята от двигателя не вдига облак с пясък на повърхноста?
  • 21 некойси

    4 0 Отговор
    ... колкото и стената с Мексико.