13 Февруари, 2018 17:46 3 681 9

Бедствено положение в Южна Африка. Свърши водата

  • южна африка-
  • кейптаун-
  • вода

Тормозеният от суша Кейптаун ще остане без вода по-късно от очакваното 

Бедствено положение в Южна Африка. Свърши водата - 1
Снимки: БТА/АР

Денят, в който тормозеният от суша туристически мегаполис в Южна Африка - Кейптаун, се очакваше да се окаже без вода, беше отложен с три седмици и половина, за прогнозната дата 4 юни, предаде Reuters.

Кейптаун преживява най-тежкото засушаване, регистрирано някога. Язовирите, снабдяващи града с вода, са пълни едва на една четвърт.

Така нареченият "нулев ден", в който се прогнозира, че градът ще спре потреблението на вода, беше отложен от предишната очаквана дата 11 май за 4 юни. Причината за променената прогноза са наблюденията, че потреблението за битови и земеделски нужди е достигнало "рекордно ниско равнище". Въведени са сериозни мерки да бъде ограничено потреблението на вода.

Днес правителството обяви бедствено положение в цяла Република Южна Африка заради сушата, от която освен Кейптаун са засегнати южните и западните райони.

Решението ще позволи с координацията на справянето с последиците от бедствието да се занимават вече не регионалните власти, а централното правителство.

Бедствено положение в Южна Африка. Свърши водата

Жителите на Кейптаун имат право да ползват по 50 литра вода на ден. Предвидени са глоби за тези, които превишават този лимит.

Успоредно с мерките да се ограничи консумацията, градската управа приведе в действие и извънреден план за обезсоляване на вода, усвояване на подпочвени и пречистване на отпадъчни води, за да се осигурят още по 120 л дневно за след май.

Кейптаун се намира в Южното полукълбо и в момента там е разгарът на лятото. Сезонът на валежите се очаква да започне през май-юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шейх Water

    6 0 Отговор
    Така е, от както дойдоха colate people на власт...
    При нас в пустинята вода колкото щеш...
  • 2 Ясен Желязков

    19 0 Отговор
    На дядо ми, бог да го прости, кладенеца вади Юли, Август и Септември по 100 кубични метра вода в денонощие. При постоянно вадене не се променя дебита. Намира се далеч от реки, езера и планини, насред китна Тракия. Специално е изградена конструкция, която е глътнала камък за една къща и отделно над хиляда човекодни за изкопа и градежа на сводовете. В момента никой не ползва това съоръжение, никой даже и не се сеща за това. Няколко ромски фамилии са се заселили в селото, но видимо се препитават само от разграбване и препродаване на направеното от предците ни.
    Не мога да доставя водата в ЮАР, няма как да стане. Не виждам и как някой ще започне да превива гръб и да гледа зеленчуци, плодове, царевица, цвекло и други.
    Просто ми е тъжно и за нас, и за южноафриканците, и за управията въобще.

    Коментиран от #3

  • 3 Я изкарай Гано

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ясен Желязков":

    Добре се сещаш, да се молим да не ти се наложи да го ползваш още това лято. С нашите зимни снеговалежи, сещай се какво ни чака
  • 4 Сенко

    3 4 Отговор
    Относно по горния коментар:Имам нива точно до магистралата марица и направих сонда,от която мога да черпя 380 куб литра вода в минута. Изоставих всичко и пак в чужбина и ми е адски тъжно за много неща ,но аз вярвам на хладилника,а не на телевизора. Ааа да да не забравя и аз съм ром

    Коментиран от #8

  • 5 ха-ха-хаааа....

    5 1 Отговор
    Нищо бе те НАСА търсят вода на Марс.
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    Лошо
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Лошо
  • 8 Истината винаги боли

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сенко":

    ,,Ром" със земя,това е уникален случай.И аз живея в китна Тракия,но там циганите никога не са се стараели да притежават земя.Номадският начин на живот е бил и е в кръвта им.Друго си да откраднеш нещо за което не си се трудил!!!!
  • 9 Сенко

    3 4 Отговор
    Истино измислена мога да ти дам безброй примери за роми с земя,за роми които всеки месец пращат пари в България и по този начин са един от най големите инвеститори в икономиката,но няма да го направя по простата причина,че явно и ти си от ония маймуни,които избират твари като Симеонов и Каракачанов,гледат псевдоновините,на месеца 1,2 пъти отиват до окръжния град мислейки,че са били в Ню йорк,обвиняват всички и всичко ,но никога себе си за нещастието си и се самоизяждат от злоба,НО няма да го направя защото всичко по-горе описаното си ти.