15 Февруари, 2018 13:55 5 316 27

В САЩ да си купиш оръжие е като да си купиш дъвки

  • флорида-
  • оръжия-
  • разрешение-
  • сащ-
  • убийство-
  • пистолети

Издадени са 2 милиона разрешения за притежанието на огнестрелно оръжие

В САЩ да си купиш оръжие е като да си купиш дъвки - 1
Снимка: БТА/ AP

Югоизточният американски щат Флорида е наричан често слънчевият щат („Sunshine State”). Иронично обаче мнозина викат на Флорида и „Gunshine State”, защото да си купиш огнестрелно оръжие никога не е било по-лесно.

Статистиката показва, че щатът е дом на 21 милиона души, а властите са издали 2 000 000 разрешения за притежанието на оръжие. Не е ясно обаче какъв е общият брой на огнестрелните оръжия в цивилни ръце, защото тези данни трудно могат да бъдат събрани.

Във Флорида през изминалите години се стигна до няколко масови стрелби, при които живота си загубиха десетки невинни лица. Преди броени часове 19-годишен младеж откри стрелба в гимназия, убивайки 17 души.

През месец юни 2016 година пък 29-годишен мъж уби 49 души и рани десетки други при стрелба в нощен клуб в Орландо. Мотивът му беше свързан с различната сексуална ориентация на ходещите в това нощно заведение.

Въпреки постоянните трагични стрелби на американска земя, властите изглежда не взимат мерки да спрат масовото клане. Във Флорида също няма изгледи да бъдат затегнати законите за продажба на оръжие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бррр

    33 3 Отговор
    На тия война не им трябва!Само ги плашете с Русия,те сами ще се изтрепат!
  • 2 Дедо

    43 2 Отговор
    А в България същото е да си купиш избори!

    Коментиран от #3

  • 3 Македонец

    9 8 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо":

    В България имате бате Бойко,ако не е той ........

    Коментиран от #7

  • 4 Крис

    20 2 Отговор
    Интересно с какъв мотив тъпия щат издава разрешение за полуавтоматична пушка на 19 годишен хлапак. Значи алкохол и бира няма да му продадат до 21 годишен, ноп на 19 вече има пушки и пистолети? И защо ? Каква е житейската логика.

    Коментиран от #5, #8, #10

  • 5 Max

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Крис":

    Ти откъде знаеш, че пушката законна? На 19 оръжие не се продава законно. Чакат 21.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Коко

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Max":

    То на 21 все едно акъла му е дошъл......
  • 7 Ганьо

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Македонец":

    Да ви Го пратим??? Да "цъфнете и вържете" и вие като нас :)

    Коментиран от #15

  • 8 Факт

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Крис":

    Логиката на американците е една---пари...За кинти са готови на всичко..
  • 9 Реално

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Max":

    Не е вярно-всичко зависи в кой щат си.
  • 10 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Крис":

    Логика и САЩ са несъвместими
    "ако 1 американец не се заколи докато се бръсне,
    той ще се обеси докато връзва вратовръзката"
    Това го казват самите американци за себе си
  • 11 Нужник

    5 0 Отговор
    Ей така трябва и в БГ да стане,само тогава ще има правосъдие!

    Коментиран от #21, #26

  • 12 Стефан

    6 4 Отговор
    Аз за пореден път се питам, що за ценностна система им изграждат там. Оня в Лас Вегас беше избил към 60 души ей така, щото му било скучно и нямало какво да прави - за забавление! Другият гръмнал 50 души, щото не го кефело с кого си лягат. Тазсутрешната стрелба е 18-та (осемнадесета!) за период от една година насам - и то само в училища! Негърът решил, че е недоволен и какво да направи, какво да направи... а, да - що не вземе да гръмне няколко души и да си изрази недоволството? Свободна страна е все пак, демократична.

    Докарали са се дотам, човешкият живот да не представлява никаква ценност за тях - и вътрешната им, и външната им политика са такива. Голям праз, че щели да измрат няколко милиона души, нали кучето им е живо!
  • 13 Kcaniba

    1 12 Отговор
    А в рассия да си купиш самагон и бойряшник е като да си купиш хляб. Често и се купуват вместо хляб! Империята на злото и лъжата!

    Коментиран от #14

  • 14 Стефан

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    Не забравяй хапчетата...
  • 15 Дедо

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ганьо":

    Ааа добре си се справят и без него!И там си имат същите тикви!
  • 16 Azazel

    9 1 Отговор
    Американците имат една малко спорна логика, че не може силите на реда и военните (полиция, армия и т.н.) да са въоражени, а на гражданите да им се забранява да притежават оръжие, защото това противоречи на демокрацията и създава основа за един вид тоталитаризъм, в който правителството/държавата може да мачка и налага волята си над обществото чрез непропорционална сила. Не казвам, че няма никакъв смисъл в това, но честно казано - хич не бих се чувствал спокоен в държава, в която всеки пубер и психопат имат достъп до огнестрелни оръжия. Допада ми режимът за оръжие в Обединеното Кралство, където нито обществото, нито дори редовите полицаи имат право да носят оръжие и с него разполагат само специалните служби, които се борят срещу тероризъм и тежки престъпления. А, статистиката за броя убийства и тежки престъпления меко казано не е в полза на САЩ, така че май отдавна е време да им уврат мозъците, че вече не живеят в Дивия запад...

    Коментиран от #17

  • 17 Стефан

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Azazel":

    Да, прав си, въпросът беше в ценностната система. Що за общество е това, чиито членове не ценят живота на другия и се гърмят, щото са спали накриво или щото им било скучно? Приятели са ми разказвали, че в Чикаго има полицейски постове, в които всеки може да отиде да предаде оръжието си срещу определена сума; че има квартали, в които след мръкване дори полиция не смее да влезе, защото се гърмят, и така нататък. И същите тия хора си позволяват да го играят морален коректив и императив на целия свят...

    Коментиран от #18

  • 18 Azazel

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стефан":

    Дълбоко не съм съгласен да поставяме гражданите на отделни държави (било то САЩ, Русия, България, Сирия, или която и да е държава) под общ знаменател по отношение на ценностната им система. В САЩ има абсолютно всякакви хора, с абсолютно всякакви различни ценности - както изключително свестни и услужливи хора, които и на мравката правят път, така и дрогирани психопати, за които човешкия живот не струва пукната пара. Така, както навсякъде другаде по света, има добри хора, престъпници, наркомани, религиозни фанатици, терористи и психично болни, така е и там. Разликата е, че хората в повечето държави (слава богу!) нямаме свободен достъп до оръжие, а американците имат и резултатите са видими... Освен това, ще се съгласиш, че понятието "ценностна система" не е абсолютно и е възможно аз и ти да имаме съвсем различна ценностна система, но и двамата да сме добри хора, които никога не са навредили на никого.

    Коментиран от #19

  • 19 Стефан

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Azazel":

    В никакъв случай не слагам всички под един знаменател. По-скоро казвам това, което казваш и ти, само че с други думи - що за държава създава условия това да може да се случва, и създава предпоставки (чрез кино, религия, обучение и т.н. - да не изброявам) за занемаряването на най-изконния принцип - че човешкият живот е безценен. Твърде много са натрупалите се дори само през последните месеци случаи, за да се твърди, че те са инцидентни. Е, определено не са.

    За ценностната система като понятие съм абсолютно съгласен. Въпросът е защо случаите на стрелба са толкова много... Мой приятел, пак от Чикаго, си беше тук миналата година. Каза, че в много фирми вече стандартно се правят тестове за употреба на наркотици. Това какво иде да рече? Хайде, ако до оръжието имат свободен, или поне твърде лесен достъп, това и за дрогата ли се отнася, та се налага вече да се пазят по тоя начин?

    Коментиран от #20

  • 20 Azazel

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Стефан":

    За дрогата нещата стоят малко по-различно. Тук или там, колкото и наркотиците да са забранени, щом има търсене, винаги ще се намира и кой да ги продава. А търсене винаги ще има, защото човешката природа е така устроена, че определен процент от хората (независимо от ценностната им система или националността им), имат склонност да се поддават лесно на различни пороци и да се пристрастяват (в наркотици, алкохол, хазарт и т.н.). Не съм чувал за конкретни фирми в САЩ да правят такива тестове, но не се учудвам да има. Най-малкото, знаеш, в някои щати има свободен режим за марихуана и, въпреки че тя е доста безобидна (според всички научни изследвания по въпроса), се отразява сериозно на концентрацията и работоспособността. Може и да става въпрос за тестове преди сключване на трудов договор (като психо-тестовете тук) и такива - на определени периоди и за определени длъжности, тъй като никой не иска да вземе пристрастен към наркотици човек на работа.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Стефан

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Azazel":

    Не, става дума за транспортна и куриерска фирма, в която периодично (в момента на всеки 6 месеца, но смятали да го свалят на всеки 3) правят тестове на служителите си. Част от дейността на фирмата е в режим на специален достъп - не пускат кого да е вътре в летището да зарежда самолетите. Но човекът каза, че не било само при тях, а все по-масова практика поради голямото разпространение на наркотиците. Друг, пак живеещ в Чикаго, го потвърди. Благодарение на човешката природа със сигурност, но и поради (умишлено) занижения контрол. Не съм чул в друга държава да има толкова голям проблем нито с наркотици, нито с оръжията. Както казах, причината със сигурност не е само една, нито решението. Това, заради което написах първия си пост, е, че съм категорично несъгласен такава държава да налага своите порядки и начин на действие по целия свят, след като е видно до какво водят те... ама кой ли ме пита мен.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 сталин

    4 0 Отговор
    БОГ СЪЗДАДЕ ХОРАТА КОЛТ ГИ НАПРАВИ РАВНИ.
  • 26 ОНЯ СЪЩИЯ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нужник":

    ПРАВ СИ....ТОГАВА БАЯ ОТРЕПКИ ЩЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ,ПРЕДИ ДА ГРАБЯТ,УБИВАТ И ИЗНАСИЛВАТ....АКО ИЗОБЩО ГО НАПРАВЯТ...
  • 27 Е пак ли

    2 0 Отговор
    Абе като се сетиш за 11 09 -около 2000 американци измряха в световния търговски център , до сега фактите сочат цру, фбр и най-вече: военната промишленост на щатите щото нещо бая я бяха закършили за поръчки . То какво можеш да очакваш от нация която се самоизтребва в името на великият и свещен ДОЛАР. А и те обичат да се изявяват като Рамбо3 първа кръв и Терминатор 1,2,3,4,5 и тн.