Last news in Fakti

17 Февруари, 2018 16:20 1 355 0

Юнкер: Западните Балкани да решат проблемите помежду си

  • западни балкани-
  • ес-
  • юнкер-
  • проблеми-
  • членство-
  • граници

Юнкер каза още, че Брюксел не е във война с Лондон

Юнкер: Западните Балкани да решат проблемите помежду си - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна колко е важно да се предложи на страните от Западните Балкани перспектива за членство в ЕС, но подчерта, че първо те трябва да решат всичките си гранични спорове, преди да се присъединят към съюза, съобщи „Ройтерс“.

Има множество спорове за границите на Западните Балкани и те трябва да бъдат решени, преди да предприемем по-нататъшна стъпка, заяви Юнкер на годишната конференция по сигурността в германския град Мюнхен.

Председателят на ЕК изрази разочарование от продължаващия граничен спор между Хърватия и Словения, който не е бил решен преди влизането им в ЕС, и каза, че иска да се предотврати подобна опасност при другите потенциални членове на Евросъюза.

Юнкер заяви, че споразумението за сигурност между ЕС и Великобритания ще се запази и след излизането на страната от общността. „Тъй като не сме във война с Обединеното кралство и не искаме да му отмъщаваме за решението, взето от британците, този съюз в областта на сигурността трябва да се запази“, посочи Юнкер.

По-рано днес британският министър-председател Тереза Мей призова в Мюнхен за ново споразумение за сигурността с Европейски съюз, което да влезе в сила следващата година, за да се гарантират военното, разузнавателното и антитерористичното сътрудничество след излизането на Великобритания от съюза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: