21 Февруари, 2018 17:07 1 946 5

Спорът между Македония и Гърция е близо до разрешаване

  • гърция-
  • ангела меркел-
  • македония

Ангела Меркел похвали усилията на двете държави

Спорът между Македония и Гърция е близо до разрешаване - 1
Снимка: БТА/AP

Спора между Македония и Гърция е близо до разрешаване. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитиран от ДПА.

Меркел говори на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев.

„Много съм доволна и успокоена, че има напредък в преговорите. Компромисите могат да бъдат болезнени, но са и необходими. През последните 10 години никога не сме били толкова близо до споразумение. И двете страни имат интерес от решаване на спора“, заяви Меркел.

Решаването на спора за името на Македония е ключов за членството на страната в ЕС. В момента се водят заключителни преговори с Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    9 0 Отговор
    Щом крият името,значи България ще бъде ощетена???? Чакаме Великото ново име на Македония и кръсницата-Гърция!:):):) България беше приела истинското име първа,сега последна ще го научи!!!!!:):):)
  • 2 Шляхтиц

    1 0 Отговор
    Стойчев, спорЪТ е близо до разрешаване. Сказуемно определение се членува с пълен член.
  • 3 onq s konq

    0 1 Отговор
    Нека бъдем реалисти-НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КАК ЩЕ СЕ КАЗВА МАКЕДОНИЯ-ВАЖНОТО Е ДА ВЛЕЗЕ ЧАС ПО-СКОРО В НАТО КАТО ДЪРЖАВА С ОПРЕДЕЛЕНИ ФИКСИРАНИ ГРАНИЦИ !Пък после...ЕДИН БЪРЗ РЕФЕРЕНДУМ И СЛЕДВА ИМЕ ПО ИЗБОР:)Ама няма Гърция,Турция,Албания че не го харесват - просто си остава Натовска държава с Европейско бъдеще!

    Коментиран от #5

  • 4 Смело напред

    2 0 Отговор
    Не само Гърция, България, Албания, Черна гора и Косово имат интерес от влизането на Р.Македония в НАТО и ЕС и от умиротвоеяване и стабилизиране на целия Балкански регион, а най-вече самата Р. Македония, ако иска изобщо да оцелее като държава. Затова нашият най-бекористно-добронамерен призив към македонските ни братя е да не пропускат този шанс, заради псевдонационалистически внушения и страхове. Името на една държава не предопределя езиково-културната принадлежност и самоидентичносттта на населението й. Примери в Европа и по света колкото щат. Валонците говорят на френски език, фламандците - на холандски диалект, а държавата им се нарича "Белгия" и гражданството им е "белгийско". Сходно е положението в Швейцария, Австрия, Кипър, Люксембург и пр. Важното за една държава е не името й, а доколко тя е майка за своите граждани ! Така че смело напред към подписване на договор с Гърция !
  • 5 До оня под коня

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Че тя Турция обяви, че за нея Македония си е Македония, няма Долно няма горно Уйно кюстендилско.. дори за да задоволят грънците, македонците да се съгласят на Горна Македония, за останат грънците в Долна позиция, за Турция тази страна ще се казва Република Македония и това е!
Новини по държави: