Last news in Fakti

25 Февруари, 2018 08:21 31 843 154

Москва потъва в Сирия, плановете на Путин вървят към крах

  • русия-
  • сирия-
  • владимир путин

"Москва „потъва“ в Сирия след като плановете на Путин отиват към крах. Стратегията на руския лидер да заложи на подкрепата си за Башар Асад изглежда недообмислена, пише британският The Guardian, цитиран от "Фокус".

Водените от Русия, според вестника, бомбардировки въплатиха всички страхове за обсаденото население. Около 400 хиляди души, нямайки къде да избягат, бяха притиснати от Военновъздушните сили на Путин с наземната подкрепа на сирийски и ирански войски в най-големия район, контролиран от опозицията на юг от Идлиб. За Асад и Путин Гута е ключа към контрола над столицата Дамаск и спечелването на войната.

Извън Сирия обаче и врагове и приятели започват да мислят, че двамата лидери са сгрешили. Почти 18 месеца руската намеса с цел да предпази от поражение Асад от силите на опозицията, която напредваше в районите на Латакия и Тартус е все повече неясно как Москва ще възстанови инвестицията си в най-сложния и непроследим конфликт в света. Докато засега не изглежда да има вероятност Асад да падне от власт, това, което остава от Сирия не прилича изобщо на предвоенна Сирия. Централната власт е подкопана първо от опозиционните групи, а после от регионални играчи, които търсят следвоенни разрешения в своя полза, които само частично съвпадат с това, което очаква Путин. На територията на Сирия съюзите са все по-непредвидими, шахматната дъска на конфликта от лесно разбираема стана сложна дори и за най-големите гросмайстори в световната политика.

На територията на Сирия се създава нов ред. През 2016 година Владимир Путин привлече турския президент Реджеп Тайип Ердоган на своя страна. Турция преоформи участието си във войната, което започна с планове да отстрани Башар Асад, но сега Турция иска да отстрани кюрдите от контрола върху турско- сирийската граница. Иран е доволен от водещата роля на Русия в сирийския конфликт. Никой от играчите не вярва на никого и сме свидетели на кратковременни съюзи, които могат да се променят във времето. Единственото общо между тях е, че те искат САЩ вън от Сирия.

Междувременно Русия, която имаше високи очаквания да демонстрира сила, подсигурявайки оцеляването на Асад, което да и отреди водеща роля в създаването на нов ред в региона се фокусира вече върху по-кратковременни цели.

„Помагайки на братския сирийския народ, ние изпитахме повече от 200 нови типа оръжие“, заявява Владимир Шаманов, председател на комисията по отбрана в Руската дума. „Днес нашият военно-промишлен комплекс направи армията ни такава, че да се гордеем с нея", добавя той.

Без да губи кой знае какво Русия ще продължи да използва правото си на вето в Съвета за сигурностна ООН като мощно средство. Досега Русия е налагала вето на резолюции срещу правителството на Асад 11 пъти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    225 74 Отговор
    Така от лългата пропагендна статия със затънал Путин и неоправдани енвестиции нищо не рацбрах освен:
    В Гута изглежда освен краварски "инструктори" има и островни гендъри "инструктори".

    Коментиран от #109, #141

  • 2 даката

    91 188 Отговор
    сирия крим донбас северен кавказ за русия са както афганистан за разпадащия се ссср. добавката е ниски цени на петрола и надпревара във въоръжаването.резултат е операция анаконда, желязна хватка на задушаване.

    Коментиран от #119

  • 3 ФАКТ

    276 62 Отговор
    Такива"експерти" вече ги четем 6 години--а ИД се разрастваше през това време-ФАКТ!!! Когато Русия се намеси-2015 г.-почнаха подобни изказвания--но фактите казват друго.Сирия в голямата си част вече е освободена от главорезите и остана вече само част от брадатите да бъдат унищожени--за това и ревът господа демократите...защото отрочетата им от ИД са на свършване.

    Коментиран от #71, #136

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ха ха

    70 149 Отговор
    За русофила трол почивка няма Други мнения не може да има само каквото каже вожда

    Коментиран от #14, #140

  • 8 ikem

    199 40 Отговор
    Егати и тъпата статия.Хем печели войната, хем затъвал.Абе пропаганда от всякъде.Той да ги прати всичките т.н. умерени към вечните полета, ( билетите за там им ги е взел,праща ги по групички,няма да се притесняват - за всички ще има, ВИП местата са запазени обаче за америнканските инструктори,първа класа са даже)пък после ще му мисли.Преди се бяха загрижили, кой разбираш ли щял да управлява Сирия след като Асад паднел,пък сега - кой щял да я възтанови.

    Коментиран от #78

  • 9 Наблюдател

    74 151 Отговор
    Въпреки, че в края на миналата година Путин декларира, че Русия подкрепя териториалната цялост на Сирия, страната вече е разделена на анклави. Този, който се владее от руската коалиция е с най-разрушената инфраструктура и е сравнително бедна на нефт и газ. Русия и Иран нямат пари за възстановяване а тези, които имат ще инвестират след като се махнат Асад и Иран. За да поддържат реда руснаците ще трябва да въведат нови сухопътни сили, което пък е свързано с още по-големи разходи, които съчетани с новата надпревара във въоръжаването ще спъват руската икономика, която и сега не е в цветущо състояние. Въпроса е кога на руснаците ще им писне да водят война на хиляди километра от Русия и да измират за маниакалните идеи на Путин да се прави на велик самодържец.

    Коментиран от #12, #76, #77, #95, #154

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 добре

    151 36 Отговор
    Само така Путин раздаваи шамари та да се чува повече рев

    Коментиран от #148

  • 12 ikem

    150 59 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Никога ! Руснаците са войни,родолюбци и християни по природа,ще следват своя президент до края.Парите ще дойдат,след като си върнат цялата територия,което е неизбежно и се възобнови икономиката.Ще бъде бавен и сложен процес,но неизбежен.Китай ще участват също.Сирия след 7-8 години няма да можете да я познаете.

    Коментиран от #17, #108, #112

  • 13 Антисоросоид

    158 38 Отговор
    Само като прочетох, че го пише некъв британски весник ми стана ясно ,че е фалшива новина и яко са подпукани умерените демократични терористи та за това почват да реват соросоидните медии
  • 14 Антиджендер

    90 23 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    джендарите нямат право на мнение

    Коментиран от #16

  • 15 Прометей

    70 29 Отговор
    Мдааа....уверено крачим към.....99999999...място по ”СВОБОДА нс словото”...
    Впрочем.....кво стана със ”смъртоносното заболяване” на ВЛАДИМИР ВЕЛИКИ.....
    ...тишината вали през прозореца.....
    А ние продължаваме да се смеем на ТЪПАТА ХОЛИВУДСКА БУРЛЕСКА.....”ЗА НЯКОЛКО ГРАНТА ПОВЕЧЕ”...
  • 16 логик

    38 67 Отговор

    До коментар #14 от "Антиджендер":

    Урок по логика за тролове:
    Gender значи род, пол/полов. Те според теб нямат право на мнение, но ти имаш. Значи ти си безродов или безполов!
    Логиката е велика - ето, че за такива като теб и двете твърдения са верни!

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Наблюдател

    49 83 Отговор

    До коментар #12 от "ikem":

    Мечтите и вярата са хубаво нещо, но и разочарованието е голямо, когато мечтите /завоюването на цялата територия на Сирия /и вярата /предаността на руснаците към Путин и християнството им, /се окажат илюзия. Руснаците, не са чак толкова големи дебили да се подчиняват сляпо на една шайка престъпници, начело с Путин, която присвоява националното богатство. И ми прави впечатление, че за вас русофилите Китай е нещо като нов дядо Иван, който този път ще спасява Русия от проблемите, в който сама се набутала. Разберете веднъж завинаги, че Китай има свои собствени интереси и приоритети, които в никакъв случай не съвпадат с маниакалните планове на Путин. За китайците Русия е единствено суровинен придатък.

    Коментиран от #115

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Батко ви

    82 38 Отговор
    Иска ви се на вас британски мишоци .Русия е велика и никога няма да остави нещо което е започнато и не е завършено.Само пишете неща които на вас ви изнасят.Но то от страх и злоба се ражда параноята която ви е обхванала.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Барчо

    64 23 Отговор
    Единствената грешка е че остават да съществуват там американските бази в които непрекъснато се бълват обучени терористи и екстремисти. На пръв поглед действително че така изглежда, но в такъв случай и америте затъват, щото и те са там. Само че няма по-добър полигон за тестване на нови и стари оръжия от директната и употреба във военни действия. Когато се наложи да се ползват в истински конфликт ще бъдат на 100% ефективни.

    Коментиран от #27

  • 25 Стефан

    72 28 Отговор
    Засилването на антируската пропаганда напоследък до нива да умреш от смях говори само за едно - краварите губят.

    Според "статията" Путин хем губи, хем печели - а от това олеква до 0.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Експерт

    44 16 Отговор

    До коментар #24 от "Барчо":

    Споко колега. тия американски бази са приоритет на Ким. Той чака разрешение от Русия и Китай да изпробва новите си ядрени ракети с ограничен радиус на действие.
  • 28 Салам Алеко

    57 21 Отговор
    Целта на Путин е да не мине тръбата от арабите за европа, защото с тая тръба, щяха да му съборят цената на газта! Някой да вижда тръбата да минава? Някой да вижда възможност в близките 5години да мине тръбата! Значи засега, планът му успява! Монополът върху газта, е негов! Нека пишат джендърите че затъвал! Европа се отоплява с руска газ! Ами ако я спре? Замръзнаха европейците, всичко ще изсекът, щото на студ не се държи!

    Коментиран от #34, #83

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Салам Алеко

    50 12 Отговор
    Някога всичкия криминален боклук от европа е получавал втори шанс, отиваш в америка и почваш на чисто! И днес е така, от америка връщат биклука тук, обучават го, подписва договор за 10 години да коли, и получава шанс в Европа!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Петър

    35 82 Отговор
    Каква империя е русия. Хахаха допотопна страна с бедни селяни и допотопна армия. Една ръждива барака която всеки момент ще се срути. Никога не може да се сравнява с развити страни. Империя е сащ завладяват всичко което пожелаят. Страна с модерна и високотехнологична армия. Видяхме елита на русия в сирия когато усети моща на американците. Още не могат да си преброят останките. Не ви ли е срам да продължавате да говорите за тая прогнила комунистическа клоака русия.

    Коментиран от #36, #101, #127, #133

  • 33 Салам Алеко

    45 9 Отговор

    До коментар #29 от "Стефан":

    Както турция подлъга нашите турци да се вдигнат срещу нас! Не им успя плана, и последва екскурзията! Каквито специалисти им трябваха, си ги прибраха! Другите почнаха да ги тормозят и хората се прибраха тук, излъгани, обидени, с травми в душите, със злоба към нас, към техните, към живота и всичко!

    Коментиран от #117, #146

  • 34 Коминочистач

    27 56 Отговор

    До коментар #28 от "Салам Алеко":

    Мдааа . И докато Путин затъва в Сирия ТАНАП се строи , израелския газопровод се строи , норвежкия газопровод се строи, LNG терминали се строят също. Путин не може да удържи монопола на Газпром и не може да диктува на Европа чрез газ защото има достатъчно други източници.Не може да им диктува нито цени ,нито политики
    Това ,което направи Путин с агресивното си поведение е, че загуби много пазари Украйна , Полша , прибалтика и др. . Вкл. Китай ,който не желае да увеличава потреблението на руски газ , а ще внася от САЩ

    Коментиран от #42, #81

  • 35 питам

    37 8 Отговор
    до Наблюдател-Какво наблюдаваш като си сляп

    Коментиран от #37, #41

  • 36 режисьор

    53 19 Отговор

    До коментар #32 от "Петър":

    Гледате прекалено много холивудски филми. какво модерно има САЩ ? Едно голямо нищо реално. както кацнаха на луната в холивудско студио така и имат модерни оръжия от същите студия.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 цоле

    34 12 Отговор
    За съжаление, по време на гражданската война през 2010 г. повече от 350 хиляди сирийци бяха убити и повече от един милион бяха ранени. От тази гледна точка, въвеждането на хуманитарна пауза е важен фактор, но не изключвам, че тя * и IG и "Dzhabhat ан Nusra" **, както и фрагменти от "Ал Кайда" *** ще се използва за извършване на терористични актове, да се засили натиск върху правителствените войски ".
    Може да има провокации от страна на Съединените щати, които играят двойна игра и да спасят главатарите ислямисти.

    "Подобна политика на Съединените щати създава допълнителни трудности не само за локализирането на бойни отряди, а като цяло за унищожаването на представители на ИГ. От тази гледна точка ми се струва, че обявяването на хуманитарна пауза в продължение на 30 дни, може да се използва не само IG бунтовници и други организации на терористичната атака, но американците, за да се даде възможност на редица нейни геополитически проблеми в Сирия ... Не изключвам провокации, инициатори, които могат да бъдете САЩ ".

    Коментиран от #47

  • 39 Наблюдател

    14 36 Отговор

    До коментар #29 от "Стефан":

    Лъжеш по всички правил на руската пропаганда, като изваждаш думите от контекста им. Истинските думи на Гръмп са ": Обама определено е основател на ИДИЛ, заради начина по който изтегли нашите военни", каза Тръмп и допълни, че Хилари Клинтън е била "съучастник" на действащия президент м тази насока". Акоимаш проблеми с рабирането , ще ти обясни, че Тръмп критикува Обама и външния му министър Хилари, че с начина, по който са извели американските войски, са спомогнали да се образува празно пространство, на което е възникнал ИДИЛ. А втория линк просто няма да коментирам, защото е на българофобски-русофилски сайт.

    Коментиран от #53

  • 40 радев

    53 13 Отговор
    ЩОМ ГО КАЗВАТ АНГЛИЧАНИТЕ ЗНАЧИ Е ОБРАТНОТО!
  • 41 Наблюдател

    11 20 Отговор

    До коментар #35 от "питам":

    За да разбираш се иска сиво вещество, от което определено изпитваш дефицит. Но стига за тролене.

    Коментиран от #45

  • 42 Салам Алеко

    42 14 Отговор

    До коментар #34 от "Коминочистач":

    Израелския газопровод откъде ще мине? През Сирия и турция ли? И украйна и полша, още ползват тази газ, даже и американците преди месец взеха газ от Русия да не замръзнат! Горе по Скандинавия, газта е малко, не стига! Колкото до китайците, нека взимат газ от америка! И ние взехме американски самолети, по-скъпи, но важното е че америка спечели от сделката, а ние грънци! Така че америкаската газ ще е грънци за Китай!

    Коментиран от #46

  • 43 фалш

    33 13 Отговор
    Егати мучането краве-пишат едно говорят друго на снимки ако има излиза трето-на тези свят им се завива като чуят за Путин

    Коментиран от #44

  • 44 Наблюдател

    14 33 Отговор

    До коментар #43 от "фалш":

    Споменаването на Путин предизвиква единствено погнуса сред западняците.
  • 45 инж Иванов

    24 11 Отговор

    До коментар #41 от "Наблюдател":

    Не се прави на умен, не ти достига умствен капацитет за тази дейност. обърни се към манафа той маже да ти налее малско през устната кухина

    Коментиран от #54

  • 46 Коминочистач

    19 21 Отговор

    До коментар #42 от "Салам Алеко":

    Израелския газопровод не минава през Сирия изобщо -направо в Италия отива .

    Никакви американски самолети не сме взели , Спартан са италиански .
    Стига си писал пълни глупости.

    Коментиран от #49

  • 47 Салам Алеко

    30 7 Отговор

    До коментар #38 от "цоле":

    От тези 350 000 сирийци, да се знае че 80% са християни! След като се възстанови мирът, няма вече да има християнски общности в Сирия!
  • 48 име

    30 12 Отговор
    напротив , сащ затънаха защото те нападнаха първи. русия винаги може да излезе от войната в сирия. явно скоро няма да има мир и сирия е втори афганистан. има много интереси и русия може да остане на втори план зад сирия и иран и ирак и турция. сащ да му мислят , че израел остава сам.
  • 49 Салам Алеко

    23 12 Отговор

    До коментар #46 от "Коминочистач":

    Много тръба в солена вода, икономически ще е неизгодно! А цяла европа се командва от америкамците, важното е да не плащаме на руснаците, нали?
  • 50 Мислете първо за България ибългарите

    41 12 Отговор
    Тази статия е част от пропагандата срещу Русия и се опитват да ни въвлекат в тая игра,па макар и само с коментари.
    Не им се хващайте на евтиния номер.Запада го е страх от Русия,а иска нефта и газа на целия свят-нещо което няма да се случи,но запада може да потъне и ние заедно с тях като най бедната страна защитила,,демокрацията,,..

    Коментиран от #52

  • 51 читател

    19 37 Отговор
    Русия може да бомбардира, да изтрепва, да строи лагери, да изселва населението, но не може да прави икономика.
    За справка - цяла Източна Европа, където претъпяха тотален крах, крах в повечето бивши СССр републики, крах в Авганистан, крах в полемиката с Китай.
    Същото ще бъде и със Сирия.
    До 2-3г. ватенките ще си ходят от там.

    Коментиран от #57

  • 52 Наблюдател

    20 42 Отговор

    До коментар #50 от "Мислете първо за България ибългарите":

    Ние българите за разлика от вас русофилите мислим за България. И хибридната война я започна Русия. води я и срещу България с помощтта на такива като теб.
  • 53 Стефан

    24 13 Отговор

    До коментар #39 от "Наблюдател":

    Дрън-дрън.

    Ето ти думите на Тръмп:

    https://offnews.bg/sviat/donald-tramp-obama-sazdade-isliamska-darzhava-634104.html

    А за Килъри няма ли да коментираш, или не ти изнася?

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Slavic Vibes

    45 15 Отговор
    Москва показа, че плановете на руснаците отиват навсякъде, но не и към крах. Руснаците си изиграха добре играта, като Русия все повече се превръща в място, където бих искал да живея със семейството си и приятелите си.
  • 56 Наблюдател

    14 37 Отговор

    До коментар #53 от "Стефан":

    Пак повтаряш същите лъжи. Но русофилите единствено това умеете. А да коментирам бълвочи от русофилски безродни сайтове просто не си струва.
    ТРЪМП КАЗВА, ЧЕ НАЧИНА НА ИЗТЕГЛЯНЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЙСКИ ОТ ИРАК Е ОБРАЗУВАЛ ВАКУУМ, КОЙТО Е ЗАПЪЛНЕН ОТ ИД.

    А самата ИД е създадена от офицери на Саддам завършили военни академии в Москва и агенти на КГБ.

    Коментиран от #58, #59

  • 57 Kcaniba

    13 6 Отговор

    До коментар #51 от "читател":

    Чукча те читател, чукча писател...
    Давам ти елементарен пример Унгария, Югосляаия - Португалия и Испания
    1980 година.
  • 58 Стефан

    28 12 Отговор

    До коментар #56 от "Наблюдател":

    Поредно извъртане на платения трол. Ето думите на Тръмп:

    "Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обвини настоящия държавен глава Барак Обама, че е "основателят на "Ислямска държава".

    Републиканският кандидат за поста направи коментара по време на митинг във Флорида. Той напада с подобна реторика и опонента си - кандидат-президентът на Демократическата партия Хилъри Клинтън, наричайки я "дяволът" и обвинявайки я за продажбата на оръжия.

    "ИДИЛ почита президента Обама. Той е основателят на ИДИЛ. Той ги основа", заяви Тръмп и обяви Клинтън за съосновател."

    В края на мандата си Обама помилва Клинтън заради воденото срещу нея секретно разследване именно по този повод!

    Коментиран от #63

  • 59 Стефан

    32 9 Отговор

    До коментар #56 от "Наблюдател":

    И думите на Килъри, която се хилеше, докато екзекутираха Саддам:

    "... Разказът й продължава с присъствието на съветски войски в Афганистан Ние не искахме да ги видим да контролират Централна Азия и се задействахме. Президентът Рейгън в партньорство с Конгреса, тогава ръководен от демократите, казаха: „Знаете ли, звучи много добра идея! Нека и да наемем тези муджихадини. Нека да доведем и хора от различни места в Саудитска Арабия", казва Клинтън. „Внасянето на хора беше начин да се справим със Съветския съюз и, познайте какво, справихме се с тях. Загубиха милиарди долари и това доведе до колапса на СССР, така че съществува много силен аргумент, че това не е била лоша инвестиция", продължава тя.

    Когато САЩ са се изтегляли от Пакистан, са оставили разпръснати из цялата страна ракети, мини и други оръжия. Янките са заявили, че не искат да имат повече нищо общо с муджахидините и дори ще ги санкционират. „Нека да бъдем откровени, ние помогнахме да се създаде проблемът, с който сега се борим", заключва Клинтън."
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 123

    28 10 Отговор
    Английски журналист = платена статия
  • 62 БайХоЙ

    32 14 Отговор
    Да имаше поне още един , двама...да се опълчат на гангстерите от САШ , дето са марионетки на еврейските масони, светът щеше да е едно по-хубаво и добро място за живеене!
    Силно се надявам Китайците да поемат щафетата ..и да се откажат от неутралитета, щото само те са в състояние да ликвидират великата хамериканска икономика.Ъ, какво ли сте си купили скоро с надпис Мейд ин ЮЕСЕЙ?-пък какво от скромен Китай...
    Не се ли смачка качествено агресивното демократизиране дето правят агресорите от САШ, гладет , мизерията , бедността ще се увеличават главоломно.Вие Русия не я мислете- с такъв природен, военен и интелектуален ресурс, така се затъва нали!
  • 63 Наблюдател

    14 30 Отговор

    До коментар #58 от "Стефан":

    Стефчо, руските слуги не можете да дишате без да лъжете. Отново изваждаш думите и си правиш лъжливи конструкции. Истинските думи на Тръмп са:
    "Тръмп: Обама определено е основател на ИДИЛ, ЗАРАДИ НАЧИНА, ПО КОЙТО ИЗТЕГЛИ НАШИТЕ ВОЕННИ", каза Тръмп и допълни, че Хилари Клинтън е била "съучастник" на действащия президент м тази насока.
    Съмнявам се, че имаш проблеми с разбирането, просто тролиш най-безсрамно и замърсяваш форума с лъжите си. но нали такава е задачата на руските тролове, да разпространяват фалшиви новини и лъжи.

    Коментиран от #65

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Стефан

    28 11 Отговор

    До коментар #63 от "Наблюдател":

    Чети, бе, пише го простичко като за теб, черно на бяло. Не ми развивай глупави теории - Тръмп е цитиран 1:1. Ако не, виж видеото на Обама. Със собствените си очи.
  • 66 Наблюдател

    13 28 Отговор

    До коментар #60 от "Стефан":

    Стефчо, с фейкове от радикални русофилски сайтове, които се спонсорират от Русия може да бъдеш интересен единствено на себеподобните си.

    "Гаф на Обама по Фройд?: “Ние тренираме ИДИЛ” "
    и това го приемаш за чиста монета.
    допри в лъжите трябва да има някаква мяра, нали си праволслевн християнин? Има Божа заповед "Не лъжи!". Или и ти като джуджето лъжеш на всяка втора дума?

    Коментиран от #67

  • 67 Стефан

    30 9 Отговор

    До коментар #66 от "Наблюдател":

    Видеото виж, видеото, остави сайта.

    Айде, няма цял ден да се занимавам с тролове. ФАЩ създадоха това в Ирак, това в Йемен, това в Сирия, и това е всно на всеки мислещ човек.

    На останалите доходна работа на двойна надница в неделя. Аз си имам по-приятна работа от това да чатя с тролове, което си е чиста загуба на време.

    Коментиран от #69

  • 68 Kcaniba

    31 11 Отговор
    Вчера СУ-57 изкъртиха идилските бази в Гута - изравнени са със земята.
    Предположително там са и няколко стотин рамперса от блакотър, академи и т.н
  • 69 Наблюдател

    16 34 Отговор

    До коментар #67 от "Стефан":

    През цялото време ръсиш фейк след фейк и досега не си изрекъл нито една истина.
    "Не лъжи!" е деветата Божа зоповед Стефчо, но и ти подобно на Путин, Лавров и цялата им престъпна шайка лъжете най-безобразно. Защото без лъжа престъпния путински режим ще рухне.

    Коментиран от #73

  • 70 товарищ

    34 10 Отговор
    Ще ви се,но уви!Твърде много се увлякоха краварите от Холивудските филми и от компютърните игри и сега не могат да се върнат в реалността.А тя е съвсем друга и няма нищо общо с мечтите им за завладяване на света.В Сирия претърпяха пълен разгром,но по навик продължават да се зъбят и да правят провокации и дребни мръсотии.
    Иска им се да е така,но уви.Плановете на Путин са в сила!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ха ха ха

    24 7 Отговор
    Де и мечтите на The Guardian да ставаха реалност?

    Интересното в случая е, защо сте сложили Русия под целия този фарс, предназначен, за тъпите англосаксонци?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 OMG WTF

    11 22 Отговор
    Факт 1: преди няколко години путѝ обяви, че синковеца на ерГРУХан подпомага ИДИЛ като им купува еФтинко петрола.
    Факт 2: сега путѝ и ерГРУХан са първи приятелки.
    Изводите ги оставям на платените руски слуги. :)
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Валя

    26 4 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    А защо не кажеш за американците???..те да не би да водят войните си близо до Америка?или Америка е застрашена???..в колко войни е участвала без да има защо!!!...мотото им е.."разделяй и владей"...така че остави Путин!!!
  • 77 Валя

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    А защо не кажеш за американците???..те да не би да водят войните си близо до Америка?или Америка е застрашена???..в колко войни е участвала без да има защо!!!...мотото им е.."разделяй и владей"...така че остави Путин!!!

    Коментиран от #80

  • 78 Биг Дик

    8 23 Отговор

    До коментар #8 от "ikem":

    Не бе издига се особенно след изтребването на стотици ватници при дейр ез зор,ох къф зор за смешните руски солдати . Войната вече е шмайзер срещу дрон!?!
  • 79 товарищ

    25 6 Отговор
    Гардиън стават смешни в усилията си да омаловажат успехите и авторитета на В.Путин.Няма ли да разберат,че с тези глупави писаници само падат в очите на нормалните хора!Събудете се от сладкия сън!

    Коментиран от #82

  • 80 Наблюдател

    8 22 Отговор

    До коментар #77 от "Валя":

    В коалицията на САЩ има над 60 държави. виж руската коалиция кои включва-Иран, касапина Асад и терористите от Хамас и Хизбула. Русишя начело на шиити се противопоставя на 80% суните в Сирия, които са против касапина избиващ собствения си народ. Има огромна разлика.

    Коментиран от #84

  • 81 аз съм

    20 6 Отговор

    До коментар #34 от "Коминочистач":

    Ти ме утрепа! Случайно да знаеш цената на американския газ ? Ако е по-евтин да си сипвам на колата :) :) :)
  • 82 Наблюдател

    9 27 Отговор

    До коментар #79 от "товарищ":

    Според теб нормалните хора путинисти и русофили ли са? Защото няма нищо нормално да боготвориш едни военнопрестъпник и психопат като Путин, извършващ масови убийства над мирното население в Сирия.
  • 83 Румяна Костова

    22 7 Отговор

    До коментар #28 от "Салам Алеко":

    Другата цел освен тръбата е да се попречи на терористите да се доберат до Русия.На този фронт също има победа.

    Коментиран от #86

  • 84 ikem

    23 8 Отговор

    До коментар #80 от "Наблюдател":

    Троли,тези 60 държави в коалицията да не мислиш ,че са там по собствено желание.? Почти всички са принудени от договори да са там.Иначе ще се вдигне вноската към САЩ да ги "пази" .

    Коментиран от #85

  • 85 Наблюдател

    10 23 Отговор

    До коментар #84 от "ikem":

    Това са фактите. А какво мислиш ти, си е твоя работа и можеш да го изложиш и аргументираш. Но много се съмнявам, че това са твои мисли, защото са едно към едно с руската гледна точка. Сега остава да кажеш, че Русия е единствената поканена от "законното правителство на Сирия" и всичко ще си дойде на место. Все едно ще говори Мария Захарова.

    Коментиран от #106

  • 86 ikem

    26 7 Отговор

    До коментар #83 от "Румяна Костова":

    Много точно.Плана е бил,всичката тази сган ( която е била огромна маса от хора и оръжие) след разрушаването на Сирия, да нахлуе в Рисуя и да сее смърт и разруха,като използва ттактика на малки групи, на голяма територия от границата,която от своя страна е много трудно за неотралузиране.Но Русия ги изпревари.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 123;)

    12 22 Отговор
    Няколко пъти писах,че е близо времето,когато тези двамата тарикати ще плащат за това,което причиниха на Сирия и на Европа!Ще гледаме по медиите,как ги вадят от дупките им...като Садам!Османския поглед на света,както и на КГБ,вече не води до никъде...е,до дупката на Садам-със сигурност!!!
  • 90 Morgoth

    14 4 Отговор
    Положението в Сирия никога не е било просто и ако някой е мислил така, това значи че е пропуснал много от факторите в тази война. Имаше само един момент в който нещата изглежда се опростяваха и тогава Турция се включи и пак всичко се оплете.
  • 91 Наблюдател

    12 21 Отговор

    До коментар #88 от "Стефан":

    Христоматиен плагиатор си Стефчо. Измисли нещо със собствения си мозък. не прави и копи-пейст на фейкове изфабрикувани от русофилски сайтове.
  • 92 Kcaniba

    9 14 Отговор
    С бодра крачка към Хага,скоро,много скоро!

    Коментиран от #130

  • 93 Баба Ванга

    16 27 Отговор
    Асад ке свърши като Кадафи а Путин ще свърши като Саддам!
  • 94 Джамкият

    12 26 Отговор
    До всички путинофилици. Ако нещо се случи с Володя ще си направите ли сепуко ?
  • 95 географ

    23 8 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Русия и Иран не са на "няколко хиляди километра" от Сирия. А САЩ и Великобритания май са,а?

    Коментиран от #99

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Стефан

    27 7 Отговор
    Относно разпространяваната къде ли не "снимка от Сирия": Тази снимка е класически фейк, но индивидите със слаби процесори не са си направили труда да я проверят.

    Снимката е от Газа, 2012 година и децата са убити при израелска бомбардировка.

    Трият ми линка, така че си намерете оригинала.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Наблюдател

    11 18 Отговор

    До коментар #95 от "географ":

    В коалицията на САЩ са почти всички арабски държави, бе "географ". А от Москва до Дамаск са около 2500 километра.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Точно така

    2 7 Отговор

    До коментар #32 от "Петър":

    На място
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 TeooGeoо

    16 7 Отговор
    Да се надяват соросъдисти и всякаква англосаксонска измет
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 На всяка манджа миродия

    19 8 Отговор

    До коментар #85 от "Наблюдател":

    Русия е поканена от официалното правителство

    Коментиран от #107

  • 107 Наблюдател

    11 22 Отговор

    До коментар #106 от "На всяка манджа миродия":

    В момента в Сирия се води гражданска война и за законно правителство и дума не може да става. Особено пък за фамилия диктатори дошли на власт чрез държавен преврат. Така, че с тая "покана" може да се избърши след като спреш за миг да лижеш руски задници.
  • 108 Baba Gica

    18 18 Отговор

    До коментар #12 от "ikem":

    Няма държава просперирала под влиянието на Русия, провери преди да се изказваш неподготвен. Русия е черна дупка, който се захване с нея губи всичко...

    Коментиран от #110

  • 109 Ирник

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Психопатна болест.
  • 110 Бат Ваню

    11 13 Отговор

    До коментар #108 от "Baba Gica":

    +1, ... то.. просто няма как да се получи... самите руснаци не живеят добре в Русия... България винаги , когато е била далеч от Русия... т.е. е била близко до запада е била добре... това е историята... с една дума... Където стъпи руски ботуш трева не никне... и... обратно... Където стъпят американците... винаги си плащат.../те така са свикнали/...и... съответно има ли долари...у пустинята вода бликва... ха ха ха....и така...
  • 111 БартеК

    12 6 Отговор
    Откога,главорезите терористи , се преименуваха на опозиция!?! Да са ви добре дошли на острова!
  • 112 гост

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "ikem":

    ...то след намесата на Путлер даже самите Сирийци не могат да си познаят държавата
  • 113 Бук

    6 8 Отговор
    Почакайте да минат изборите в Русия после ще видим кои губи и кои печели.Ще пратим И Инжев да брои кофчезите,тои това го може.

    Коментиран от #116

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 жожоба

    8 8 Отговор

    До коментар #17 от "Наблюдател":

    Всъщност, всичките войни през последните 20-30 години са между САЩ и Китай! Китай имаше вложения в Либия, Ирак, Южна Америка /а запада в Китай/...На Китай и трябват суровини, САЩ "ги запечатва" и примката е около Китай, който трябва да остане работилницата на Света, а не лидера.
  • 116 Доктор Ох Боли

    3 5 Отговор

    До коментар #113 от "Бук":

    ..... ха ха ха... изборити в Русия..... ти кой мислиш, че ше спечели?.... ха ха ха....................
  • 117 Григор

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "Салам Алеко":

    Явно нямаш връзки в ДС или близки-бивши големи комунисти от преди 1989...Екскурзията беше организирана от БКП-раздаваха предварително заявления, паспорти.Правеха се списъци за отделните колони-всичко беше организирано!Тези хора бяха изгонени!
  • 118 минувач

    13 9 Отговор
    Бавно, но сигурно, Башар Асад освобождава Сирия и я връща към нормален живот. Вярно, заради западните свине, от 24 милиона сирийци, там станаха 17 милиона. Но - не ви ли прави впечатление, че нищо не се пише вече за Хомс, Палмира и Алепо? - И няма да се пише, журналистите не пишат за спокойния живот, те търсят продаващи се сензации. Сега предстои да бъде окончателно очистен и Дамаск - дали сега или след прекъсване от 30 дни - все тая.
    Да живее сирийският народ и неговите руски освободители!!

    Коментиран от #120

  • 119 Хаха

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "даката":

    От кога го слушам това,а то все обратно става,като ниските цени на петрола с които фалира шистовата индустрия в сащ,а руските компании иззеха още пазари като удвоиха печалбата,а с новите си оръжия Русия изтласка сащ бързо и лесно.тази статия е рев за спасяване на ИДИЛ и западните им спонсори.късно е либе за китка.
  • 120 Бат Ваню

    7 7 Отговор

    До коментар #118 от "минувач":

    ..... Башар Асъд..... освобождава Сирия.... ама ти верваш ли си?..... х ха ах ха.. Западни свине...?.... Тииии....просто трее се модерираш.... ха хаха....Спокойния живот... в Сирия.... тва неква перверзия.... ха ха ха..../не че в секса е лошо.... ха ха ха/... за Палмира.... евала на руснаците...... Тва Рим ли беше ? ... ха ха ха.. Не пиши простотии и не си давай много плюсове ..... ха хах а....
  • 121 vasik atanasova

    7 9 Отговор
    то е ясно
    в безсилието си
    праща модерни изстребители
  • 122 Коментатор

    7 6 Отговор
    Прехода в Сирия е немислим без сегашният президент Башар Асад факт!

    Коментиран от #123, #125, #126

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 antimediator

    11 9 Отговор
    Десетина платени руски подлоги с по 10 никнейма се опитват да заблудят ,че много и едва ли всички подкрепяме руския империализъм и избиването на цивилното население.
    Истината е ясна на всички , Русия затъва икономически , ще загуби и тази война.
  • 125 Бат Ваню

    2 3 Отговор

    До коментар #122 от "Коментатор":

    ... хаха хаха.... той е немислим с него.... ха хах ах...Ти си тотолно объркана....ха хах аа....
  • 126 Бат Ваню

    5 5 Отговор

    До коментар #122 от "Коментатор":

    ... тиси облъчена от руската .....ОРТ.... ха ха ....Ние сме у евросъюза ....и тука ... сичко е реално.... аха
  • 127 различен

    6 5 Отговор

    До коментар #32 от "Петър":

    М-даа!
    Отговора на Русия е страшен и поучителен!
    Над 2000 избити американски инструктора, по няколко стотин от различни частни военни формирования, като Блек Уотър, над 40 Израелски, няколко стотин английски, 100 души от Чуждестранния легион и още няколко стотин от не знам си коя десантна дивизия на Франция! Дал господ инструктори! За Мангалите да не говорим.
    А великите Хамери не летят от два деана. Щото има СУ-57 и страхът е голямо шубе!
    Меркел и франския президент Макрон, звънят непрекъснато на Путин, да молят да им разрешат да си приберат труповете!
    Каквото почукало, такова се обадило!

    Коментиран от #128

  • 128 Kcaniba

    5 1 Отговор

    До коментар #127 от "различен":

    Стоп дринк товорищ, НЕМЕДЛЕННО!!!!! СТОП дринк!!!!!!

    Коментиран от #131

  • 129 Някой

    3 3 Отговор
    Един Диктатор подкрепя друг
  • 130 Вярно

    2 2 Отговор

    До коментар #92 от "Kcaniba":

    С танковете ,нали?
  • 131 различен

    7 5 Отговор

    До коментар #128 от "Kcaniba":

    Смешко, руснаците им дадоха 24 часов ултиматум.
    Който иска да живее, да напусне Гута!
    И вече 36 часа бомбят яко! С вакуумни бомби! Можеш да видиш видеотата в интернет! Бомбите са спускани с парашути! Предвождани са от СУ-57!
    Забравих да добавя, че има и към 200 английски "инструктора" очесани там!
    Лавров официално им е казал, че времето за преговорите свърши!
    Отмъщението е жестоко за убитите руснаци! Едно към десет, двадесет, сто!!!!!
    А авиацията на ФАЩ ще е заета в следващите седмици, да кара трупове във ФАЩ!
    Каквото почукало, такова се обадило!

    Коментиран от #134, #153

  • 132 историята се повтаря

    6 5 Отговор
    Няма страшно те британските медии и преди 140 години пишеха подобни статии за Освободителната война. Същите бяха изпратили "инструктора" Сюлейман Паша да насъсква османските орди срещу руската войака, пък тя каква излезе.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Доктор

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "ФАКТ":

    Помня тогава как възторжено ликувахте, че до две седмици войната ще е приключила с тотална победа на Русия. Е, минаха години, нещата стават все по-трудни.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Atanas

    2 2 Отговор
    Ти кой си и какъв си или кои сте имате ли журналист там който видя ирански войски .май не сте или не си добре .защо говорите или говориш глупости .знаете ли или знаеш ли за какво става въпрос там
  • 139 Kcaniba

    6 1 Отговор

    До коментар #137 от "различен":

    Стоп дринк товорищ в коневръза!
  • 140 Ххххххххх

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    Не е хубаво да се изказваш неподготвен! Теб нали те ръководи по- голям вожд тук и страната процъфтява. Не знам дали може да е по зле от това да си необразован и да говориш глупости, само за да кажеш нещо! Хаха
  • 141 Румен

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Такива тъпи коментари като в тази статия станаха ежедневие. Пустословие и празнодумство, което съм сигурен че даже автора не разбира.
  • 142 Спартак Попов

    4 7 Отговор
    Няма по-голямо щастие от самоизмамата - Софокъл ! Тези тролчета явно не са чели гръцки трагедии от класическия им период, иначе щяха да знаят тази максима и да не ронят сълзи по "затъващия Путин" и "изнемогващата руска икономика". Що се касае до Сирия, то от момента, в който тя се освободи от "братската прегръдка" на янките, ще се възстанови за съвсем кратко време.
  • 143 НИЕ

    7 7 Отговор
    Искаме да си дишаме чист въздух .Отивайте си в любимата ви Русия - ама не смеете ,не ви се живее в мизерия.
  • 144 Зъб

    4 6 Отговор
    Моля,всевиждащият ,,наблюдател,, да си смени именцето с индианското ,,слепия койьот,
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Хасан

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Салам Алеко":

    А кога Турция е настроила турците срещу Бългсрия и кога са се вдигнали на бунт срещу вас?????
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "добре":

    Хахахаха
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 БУАХАХАХАХАХАХАХ

    0 2 Отговор
    ФЕЙК СЛЕД ФЕЙК И ПОСЛЕДНИ РЕВОВЕ ЗА ТЕРОРИСТИТЕ В СИРИЯ И ИЗТОЧНА ГУТА, КОИТО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ СА В ЧУВАЛ ГИ ТРЕПЯТ. ВОЯТ Е НА ЗАПАДА ЗА ПОСЛЕДНО СПАСЯВАНЕ НА ИДИЛ, АЛ НУСРА И ДРУГИТЕ ТАЛИБАНИ НА САЩ ,ПРЕДИ ГОЛЯМОТО И БРУТАЛНО ПРОЧИСТВАНЕ НА СИРИЯ И БЛИЗКИЯТ ИЗТОК КОИТО СЛЕДВАТ , СЛЕД ИЗБОРИТЕ В РФ.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 advokat_spartak

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Наблюдатели, сега чак прочетох това гениално антрефиле написано от поредния зад океански джендър, и твоя не по-малко гениален коментар, и стигнах до следния извод: 1. Явно, че и двамата сте абсолютни глупаци; 2. Явно и двамата нямате никаква представа какво е ставало и става в Сирия; 3. Явно и двамата мразите Русия, Путин, СССР и всички останали пръкнали се от тази територия; 4. Явно и двамата сте злобни; 5. Явно и двамата сте опровергани от случилите се събития, от тогава до сега; Въпросът ми е: защо не прекратиш океана да се вземете с автора ? Там разрешават еднополовите бракове.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания