27 Февруари, 2018 18:27 2 236 1

Забраняват пърженето на яйца върху паметници

  • яйца-
  • забрана-
  • паметници

Спорен процес срещу украинска студентка

Забраняват пърженето на яйца върху паметници - 1
Снимка: Shutterstock

Пърженето на яйца върху военни паметници може да бъде забранено. Това се казва в решение на Европейския съд по правата на човека, съобщи ДПА.

Решението беше взето във връзка със студентка, която през 2010 г. беше осъдена за пържене на яйца върху паметника на Незнайния войн в Киев.

Анна Синкова беше осъден на три години условно. Тя заяви, че е протестирала срещу прахосването на природен газ.

Четирима срещу трима съдии в Европейския съд по правата на човека решиха, че присъдата засяга свободата на изразяване на Синкова, но самата присъда не е непропорционална.

Според някои съдии действията на Синкова са били сатиричен акт. Според тях може да се появи риск срещу правата на хората да се изразяват. Така може да бъде забранен мирния протест, макар и той да е противоречив.

Сега Украйна ще трябва да изплати на Синкова компенсация от 4000 евро. Причината е неправомерно задържане на Синкова преди процеса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гинеколог

    1 0 Отговор
    Лелеее с какво занимават европейският съд.. на жената са и спрели газта в къщи, отишла да пържи яйца на вечният огън пред някой паметник..