28 Февруари, 2018 11:38 2 438 1

Талибаните свалят оръжията?

  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани-
  • ал кайда-
  • ислямска държава

Президентът на Афганистан предложи бунтовниците да бъдат признати за легитимен политически субект

Талибаните свалят оръжията? - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът на Афганистан Ашраф Гани предложи талибаните да бъдат признати за легитимен политически субект. Идеята е част от политически процес, който би могъл да доведе до мирни преговори за прекратяване на 16-годишната война между бунтовниците и афганистанските власти, съобщи Reuters.

На започналата в афганистанската столица втора среща на държавите от т.нар. Кабулски процес, чиято цел е да създаде платформа за мирни преговори, Гани предложи спиране на огъня, освобождаване на затворниците, участие на талибаните в следващите избори и заяви, че е готов в рамките на евентуален мирен договор с талибаните да приеме промяна на конституцията.

В срещата в афганистанското външно министерство в Кабул участват представители на двадесетина страни от региона, САЩ и ООН, но не и талибаните. Първата им среща бе през юни м.г.

Талибаните свалят оръжията?

Преди започването на преговори Гани поиска талибаните да признаят правителството му и конституцията, в която е готов да внесе изменения. "Решението сега е във ваши ръце. Приемете мира и да донесем стабилност на тази страна", каза Гани по адрес на талибаните.

Предложението му идва ден след като талибаните поискаха от САЩ да преговарят с техни представители в Катар, без да споменават афганистанските власти, които наричат "марионетки на американците".

Друго условие на Гани е талибаните "да спазват правата на гражданите, по-специално на жените, съобразно конституцията и да уважават силите за сигурност".

От своя страна властите се ангажират да гарантират сигурността на талибаните, които приемат предложението им, да обмислят техните предложения, да отменят забраните за пътуване на някои от ръководителите им и да получат международна подкрепа за преговорите.

Талибаните свалят оръжията?

Гани обаче настоя, че "никоя въоръжена групировка, която е свързана с чуждестранни терористични организации, били те правителствени или не, няма да бъде разрешена на афганистанска земя", имайки предвид организации като "Ал Кайда", "Ислямска държава" и някои пакистански или узбекистански регионални групировки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чалма тв

    0 0 Отговор
    Само гащи да не смъкват,че ще мирише на кенеф.
Новини по държави: